Current Affairs General Knowledge Questions 2010, Objective Type General Awarenwss Sample Paper.

Hello Readers!!!! Again ihelpstudy brings some Solved General Knowledge Question & Answers. These Objective Type Current Affair Questions help you lot in all competition examination papers.

1. Consider the following statements-
District administration stands for
1. Law and order administration within a district
2. Revenue administration within a district
3. Developmental administration within a district
4. Public administration within a district

Of the statements-

(A) 1 alone is correct
(B) 2 alone is correct
(C) 1, 2, and 3 are correct
(D) 4 alone is correct

Answer.C

2. How many languages are there in the Eighth Schedule of the Constitution of India ?

(A) Eighteen languages
(B) Nineteen languages
(C) Sixteen languages
(D). Twenty•two languages

Answer.D

3. In which list does the Union Government enjoy exclusive powers ?

(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Both (A) and (B).

Answer.A

4. Consider the following statements-

Right to information is necessary in lndia because it—
1. Increases people’s participation in administration
2. Makes administration more accountable to people
3. Makes administration more innovative
4. Makes people aware of administrative decision making

Of the statements-

(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 1, 2 and 4 are correct
(D) 1, 3, and 4 are correct

Answer.C

5. In which year was High Court in Madras established ?

(A) 1862             (B) 1871
(C) 1881             (D) 1891

Answer.A

6. In which by-election to the Parliament did the ADMK win for the first time ?

(A) Karur                      (B) Andipatti
(C) Dindigul                 (D) Madurai

Answer.C

7. Match List-I with List-II correctly and select your answer using the codes given below-
List-I                     List—II
(a) DMK               1. Mango
(b) AIADMK      2. Rising Sun
(c) MDMK           3. Two leaves
(d) PMK               4. Top

Codes ,
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1

Answer.B

8. Who was the Chief Minister of Tamil Nadu during the time of Independence of India ?

(A) O. P. Ramasamy Reddiar
(B) Kamaraj
(C) Rajaji
(D) Bakthavatchalam

Answer.A

9. The total number of members of 6 Tamil Nadu Legislative Assembly is—

(A) 231                (B) 232
(C) 233                (D) 234

Answer.D

10. In Tamil Nadu farmer market is introduced by—

(A) M. G. Ramachandran
(B) Ianaki Ramachandran
(C) Kamnanidhi
(D) Iayalalithaa

Answer.C

11. Who said “Patriotisrn is religion and religion is love for India”

(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bankim Chandra Chatterji
(D) Bal Gangadhar Tilak

Answer.A

12. Which of the following is not a representative of Buddhist art ?

(A) Stupa                (B) Vihara
(C) Chaitya             (D) Relic towers

Answer.D

13. The masterpieces of Mauryan art were the-

(A) Stupas
(B) Sculptures
(C) Ashoka Pillars
(D) Both (B) and (C)

Answer.C

14. The people of Indus Valley civilization worshipped-

(A) Pashupati
(B) Indra and Varuna
(C) Brahma
(D) Vishnu

Answer.A

15. Wardha Scheme of Basic Education is proposed by-

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Liaquat Ali Khan
(C) Mahatrna Gandhi
(D) M. A. Iinnah

Answer.C

16. Compared to Gupta age the caste system was more rigid during-

(A) The Mauryan age
(B) The time of Harshavardhana
(C) The Sakas
(D) The Cholas

Answer.D

17. Which of the following was a Chola king ?

(A) Nedunjheliyan
(B) Karikala
(C) Nedunjeraladan A
(D) Aryappadai Kadanda Nedu-
njhelian

Answer.B

18. The Shiva temple at Thanjavur was built by Rajaraja the Great who was-

(A) A Chola ruler
(B) A Pallava ruler
(C) A Panclya ruler
(D) None of them

Answer.A

19. The Indus Valley civilization was discovered in the year-

(A) 1922              (B) 1910
(C) 1822              (D) 1824

Answer.A

20. Gangaikonda Cholapuram temple was built by-

(A) Rajaraja I
(B) Vikrama Chola
(C) Rajadhiraja
(D) Rajendran I

Answer.D

21. The aspect of the caste system which was particularly condemned by all social reformers was named

(A) Varna system
(B) ]ati system
(C) Ashram system
(D) Untouchability

Answer.D

22. The fundamental duties are incorporated in Article 51 A of the Constitution of India by the-

(A) 41st Amendment Act
(B) 42nd Amendment Act
(C) 43rd Amendment Act
(D) 44th Amendment Act

Answer.B

23. Which one of the following is not considered as part of the civil society ?

(A) Non-Governmental organisations
(B) Caste-based associations
(C) Legislature
(D) Family

Answer.B

24. The Supreme Court of India was set up by the—

(A) Regulating Act, 1773
(B) Pitts India Act, 1784
(C) Charter Act, 1813
(D) Charter Act, 1833

Answer.A

25. Ordinance of Governor has to be passed by the Assembly within-

(A) 6 weeks                      (B) 8 weeks
(C) 10 weeks                    (D) 12 weeks

Answer.A

26. What is the maximum gap permissible between two sessions of the Parliament ?

(A) One month
(B) Three months
(C) Six months
(D) One year

Answer.C

27. Which of the following states has a separate constitution 7

(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Jammu & Kashmir

Answer.D

28. Which of the following statements regarding the fundamental duties
contained in the Constitution of India are correct ?
1. Fundamental duties can be enforced through writ jurisdiction ,
2. Fundamental duties have formed a part of the Constitution of India since its adoption.
3. Fundamental duties have become a part of the Constitution of India in accordance with the recommendations of the Swaran Singh Committee
4. Fundamental duties are applicable only to citizens of India

Of the statements—

(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1, 2 and 4 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 3 and 4 are correct

Answer.D

29. Consider the following statements-
Assertion (A) : The 73rd Amendment granted constitutional status
to the Gram Sabha.
Reason (R) : The Balwantrai Mehta Committee mentioned the Gram Sabha

Now select your answer according to the coding scheme given below–

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.B

30. Planning Commission was established in 1950 through-

(A) A constitutional amendment
(B) A Supreme Court order
(C) An executive order
(D) A decision by the Parliament

Answer.C

31. Samudragupta permitted a foreign king Meghavarman to build
a monastery at Gaya. Meghavarman belongs to-

(A) Nepal                                          (B) Sri Lanka
(C) Bhutan                                        (D) Pakistan

Answer.B

32. Consider the following statements-
1. Most of the inscriptions of the Pallavas were in Sanskrit
2. Mahendravarman-I composed a burlesque called Mattavilasa Prahasana
3. The Chinese traveller Hiuen Tsang visited Kanchi during the period of Pallavas
4. Dingnaga was the logician and the author of Nyaya Bhashya

Of the statements-

(A) 1 alone is correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 1, 2 and 3 are correct
(D) all are correct

Answer.D

33, Which one ofthe following rulers had a uniform administration all
over the country ?

(A) Gupta rulers
(B) Mughal rulers
(C) British rulers
(D) All of these rulers

Answer.C

34. Match List•I with List-II correctly and select your answer using the
codes given below-
List-I
(a) Lalit Kala Academy
(b) Sangeet Natak Academy
(c) Salwitya Academy
(d) Rashtriya Manava Sangrahalaya
List-II
(1) National Academy of Letters
(2) National institution to highlight human biological and cultural evolution
(3) National Academy of Fine Arts
(4) National Academy of Music, Dance and Drama

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 2 1
(C) 1 3 4 2
(D) 3 4 1 2

Answer.D

35. The chief features of the temples constructed by the Cholas were their I

(A) Vimanas
(B) Assembly halls for the
devotees
(C) Massive pillars
(D) Gopuras

Answer.A

36. The first verse drama (opera) in Tamil is-

(A) Hariehandra Natakam
(B) Nandan Charitram
(C) Shakuntala Natakam
(D) SavitiriNatakam

Answer.A

37. The Kailasanath temple at Kanchipuram was built by-

(A) Nandivarman Il
(B) Mahendravarmanl
(C) Narasimhavarman Il
(D) Dandivarmzm

Answer.C

38. The Indus Valley people built their house using-

(A) Stone                 (B) Wood
(C) Bricks                (D) All of these

Answer.C

39. The main occupation of the Paleolithic people was-

(A) Agriculture
(B) Animalhusbarxdry
(C) Fishing
(D) Hunting and gathering food

Answer.D

40. Two greatest pioneers in the course of widows educationwer-

(A) D. K. Karve and Pandit Ramabai
(B) M. G. Ranade and R. G. Bhandarkar
(C) lshwarchandra Vidyasagar and Keshav Chandra Sen
(D) B. M. Malabari and K. Sridharalu Naidu

Answer.C

41. Who established the ‘Pathini culr ?

(A) Nedunjeraladan
(B) Karikalan
(C) Elango Adigal
(D) Senguttuvan

Answer.D

42. The Carnatic wars were fought between-

(A) The Nawab of Carnatic and the British
(B) The Nawab of Camatic and the French
(C) The British and the French
(D) None of them

Answer.C

43. Consider the following statements-
Assertion (A) : The Kushanas were of Central Asian origin.
Reason (R) : They were a derivative of the Yue•chi tribe.
Now select your answer according to the coding scheme given be1ow—

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

44. Consider the following statements-
Assertion (A) : Dr. Annie Besant organised the Home Rule move-
ment against the British rule. 1
Reason (R) : She wanted to organise all sections of Indian people on the basis of a single political slogan above religious considerations.
Now select your answer according to the coding scheme given below-

(A) (A) is correct, but (R) is not correct
(B) (A) is not correct, but (R) is correct
(C) Both (A) and (R) are not correct
(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A)

Answer.D

45. Which one of the following is not the minor deity according to Aryans ?

(A) Mitra               (B) Adityas
(C) Asvins             (D) Vasus

Answer.B

46. A great exponent of Mahayanism was-

(A) Dingnaga
(B) Dharmakirti
(C) Nagaijuna
(D) Vasubandhu Asanga

Answer.C

47. Which of the following monuments was built in memory of the soldiers who lost their lives in World War I ?

(A) Gateway of lndia
(B) India Gate
(C) Vijay Path
(D) Victoria Memorial Hall

Answer.B

48. Suez Canal was first opened in the year-

(A) 1839                 (B) 1849
(C) 1859                 (D) 1869

Answer.D

49. Which is described in Ajanta paintings ? p

(A) Jainism    (B) Buddhism
(C) Saivism     (D) Vaishnavisrn

Answer.B

50. Where were the principles of Panchsheel regulated ?

(A) Paris            (B) New Delhi
(C) Bandong     (D) Cairo

Answer.C

We hope the above information proves beneficial for you……

For more current affairs & general knowledge questions be with ihelpstudy…………….

3 Comments

  • October 13, 2010 - 7:35 pm | Permalink

    Dear sir,
    the question which u r giving t us it should be of class 8th only and there should be some current affairs also and the answers shold be also given anywhere that the children can match the answers.
    I will feel very nice u mail me the questions and answers of every week current affairs with answers (Class 8th) ( ICSE BOARD) bcoz i m the student of ICSE board.
    PLs tell the questions as soon as possible.

  • ishwar das kesharwani
    April 4, 2011 - 6:35 am | Permalink

    dear sir plz provide me all the general awareness type question …… thanx for ur all supports..

  • ishwar das kesharwani
    April 4, 2011 - 6:39 am | Permalink

    thanx sir for ur all supports.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>