Free Download RRB Model Question Paper-RRB General Awareness and General Knowledge Question

Hey Viewer here is Available RRB question Paper.You can Download  RRB Question Paper From here.It will you ion Your RRB Examination.

RRB General Awareness Question

1. 1. The Indian Economy will grow as per the estimates given by the Asian Development Bank (ADB) at which of the following rates in 2008 ?
(A) 6.7%
(B) 7.5%
(C) 8.5%
(D) 8%
Ans (D)

2. Government has notified the hike in Foreign Direct Investment (FDI) limit for Public Sector Undertakings refineries. The new FDI limit is—
(A) 26%
(B) 49%
(C) 51%
(D) 75%
Ans: (B)

3. As per the report on State of Forest released on February 13, 2008, what is the percentage coverage of forest area in the total geographical area of the country ?
(A) 22.20%
(B) 21.30%
(C) 20.60%
(D) 19.90%
Ans: (C)

4. 13th Finance Commission has been constituted under the Chairmanship of—
(A) Y. S. P. Thorat
(B) Vijai L. Kelkar
(C) T. S. Vijayan
(D) Laxmi Narayan
Ans: (C)

5. SEBI is a—
(A) Statutory body
(B) Advisory body
(C) Constitutional body
(D) Non-statutory body
Ans: (A)

6. 15th SAARC Summit is scheduled to be held in July-August 2008. The changed venue of the summit is—
(A) New Delhi
(B) Sri Lanka
(C) Maldives
(D) Bangladesh
Ans: (B)

7. When was the SAARC established ?
(A) On December 8, 1984
(B) On January 1, 1984
(C) On December 8, 1985
(D) On January 1, 1985
Ans: (C)

8. What is the present number of member countries of European Economic Community ?
(A) 15
(B) 12
(C) 25
(D) 20
Ans: (B)

9. Which Committee recommended abolition of tax rebates under section 88 ?
(A) Chelliah Committee
(B) Kelkar Committee
(C) Shome Committee
(D) None of the above
Ans: (B)

10. Which of the following countries is not the members of European Union ?
(A) Switzerland
(B) Malta
(C) The Czeck Republic
(D) Poland
Ans: (A)

11. Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna is related to—
(A) Communication
(B) Social Integration
(C) Linking of Rivers
(D) Development of Highways
Ans: (D)

12. ‘Sagarmala’ is a name associated with—
(A) A drilling vessel
(B) A project of port development
(C) Oil well in Indian Ocean
(D) None of the above
Ans: (B)

13. Tarapore Committee submitted its report on “Full Convertibility on Rupee” in—
(A) Current account
(B) Capital account
(C) Both in current as well as in capital account
(D) Special Drawing Rights (SDR)
Ans: (B)

14. The new President of FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) is—
(A) K. C. Raina
(B) V. P. Shetty
(C) Rajiv Chandrashekhar
(D) Som Mittal
Ans: (C)

15. As per Revised Estimates for 2006-07 released by CSO, the growth rate for Indian economy has been estimated to be—
(A) 9.0%
(B) 9.2%
(C) 9.4%
(D) 9.6%
Ans: (D)

16. CENVAT is related to—
(A) Sales Tax
(B) Excise Duty
(C) Custom Duty
(D) Service Tax
Ans: (B)

17. Aam Admi Bima Yojana provides social security to—
(A) All labours in rural areas
(B) All landless labours living below poverty line in rural areas
(C) All labours in urban areas
(D) All labours in both rural as well as urban areas
Ans: (B)

18. According to 2001 census urbanrural population ratio is about—
(A) 35 : 65
(B) 32 : 68
(C) 28 : 72
(D) 25 : 75
Ans: (C)

19. As per the final estimates of Ministry of Agriculture, the rice production for 2006-07 is estimated at—
(A) 80.11 MT
(B) 90.0 MT
(C) 93.4 MT
(D) 101.60 MT
Ans: (C)

20. According to 2001 census the state having highest urban population is—
(A) U.P.
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Ans: (B)

21. The growth rate of construction sector for the year 2006-07 has been estimated at the level—
(A) 9.2%
(B) 8.5%
(C) 11.0%
(D) 12.0%
Ans: (D)

22. International Finance Corporation (IFC) has decided to fund an Ultra Mega Power Project in Gujarat. This project belongs to—
(A) Reliance Group
(B) Tata Group
(C) Birla Group
(D) NTPC
Ans: (B)

23. Which states ranks first and last respectively in Education Development Index (EDI) prepared to track the progress of states towards providing universal elementary education ?
(A) Kerala and Orissa respectively
(B) Kerala and Bihar repectively
(C) Andhra Pradesh and Orissa respectively
(D) Karnataka and Bihar respectively
Ans: (B)

24. Targeted power capacity addition for 11th plan period is—
(A) 41110 MW
(B) 66463 MW
(C) 68963 MW
(D) 86283 MW
Ans: (B)

25. During 2006-07 which sector has shown the highest growth rate ?
(A) Service Sector
(B) Manufacturing Sector
(C) Transport and communication
(D) Agriculture Sector
Ans: (C)

26. The Ex-officio Secretary of NDC is—
(A) Secretary of Finance Ministry
(B) General Secretary of Lok Sabha
(C) Secretary of Planning Commission
(D) Vice Chairman of Planning Commission
Ans: (C)

27. 15th SAARC Summit was held in July–August 2008. The venue of the summit was—
(A) New Delhi
(B) Sri Lanka
(C) Maldives
(D) Bangladesh
Ans: (B)

28. In National Mineral Policy (1993) which mineral was allowed for having investment from private sector—
(A) Coal
(B) Iron
(C) Gold
(D) Platinum
Ans: (A)

29. The share of road transport in total transport of the country is–
(A) 20%
(B) 40%
(C) 60%
(D) 80%
Ans: (D)

30. 11th National Conference on e-governance was held on 7–8 February, 2008 at—
(A) Gurgaon (Haryana)
(B) Chandigarh
(C) Mohali (Punjab)
(D) Panchkula (Haryana)
Ans: (D)

31. Which percentage of Central Taxes have been recommended by the 12th Finance Commission to be transferred to States ?
(A) 28.5%
(B) 29.5%
(C) 30.5%
(D) 31.5%
Ans: (C)

32. Which state possesses the maximum percentage of SC population ?
(A) U.P.
(B) M.P.
(C) Kerala
(D) Punjab
Ans: (D)

33. Government has decided to cover all districts of the country in National Rural Employment Guarantee Programme (NREGP)—
(A) Upto January 1, 2008
(B) Upto March 31, 2008
(C) w.e.f April 1, 2008
(D) w.e.f. April 1, 2009
Ans: (B)

34. What is ‘NIKKEI’ ?
(A) Share Price Index of Tokyo Share Market
(B) Name of Japanese Central Bank
(C) Japanese name of Country’s Planning Commission
(D) Foreign Exchange Market of Japan
Ans: (A)

35. Which statement is correct for Indian Planning Commission ?
(A) It is not defined in Indian Constitution
(B) Members and vice-chairman of it do not have fixed working duration
(C) Members do not require any minimum education
(D) All of these
Ans: (D)

36. Which State of the following has adopted VAT (Value Added Tax) w.e.f. January 1, 2007 ?
(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Gujarat
(D) Goa
Ans: (A)

37. Service Tax revenue collection for 2007–08 (Budget estimates) was proposed at Rs. 50,200 crore but the revised estimates remained at—
(A) Rs. 50,603 crore
(B) Rs. 52,603 crore
(C) Rs. 64,460 crore
(D) Rs. 64,640 crore
Ans: (A)

38. NABARD was established on the recommendation of—
(A) Public Account Committee
(B) Shivaraman Committee
(C) Narsimham Committee
(D) None of these
Ans: (B)

39. Sampurna Gramin Rojgar Yojana has been launched from—
(A) 1st April, 2001
(B) 25th Sept., 2001
(C) 30th Sept., 2001
(D) No scheme of such title has yet launched
Ans: (B)

40. Which company is providing mobile service with name ‘Cell one’ to the consumers ?
(A) MTNL
(B) BSNL
(C) Reliance Infocom
(D) Bharti Tele
Ans: (B)

41. VAT is imposed—
(A) Directly on consumer
(B) On final stage of production
(C) On first stage of production
(D) On all stages between production and final sale
Ans: (D)

42. The newly elevated person as Joint Chairman–cum–Managing Director of National Aviation Company of India Ltd. (NACIL) is—
(A) S. Sridhar
(B) Viswapati Trivedi
(C) Rajiv Chandrashekhar
(D) Venugopal Dhoot
Ans: (B)

43. Kutir Jyoti scheme is associated with—
(A) Promoting cottage industry in villages
(B) Promoting employment among rural unemployed youth
(C) Providing electricity to rural families living below the poverty line
(D) All of these
Ans: (C)

44. Novelis has been acquired and merged with—
(A) Tata Steels
(B) SAIL
(C) HINDALCO
(D) Jindal Steels
Ans: (C)

45. OTCEI is—
(A) Atomic Submarine of China
(B) Economic policy of USA
(C) An Indian Share Market
(D) A defence research organisation
Ans: (C)

46. The New Chairman of SEBI (Securities and Exchange Board of India) is—
(A) M. Damodaran
(B) C. B. Bhave
(C) Venugopal Dhoot
(D) Sunil K. Munjal
Ans: (B)

47. Gross Budgetary Support (GBS) for 2008–09 as per document of 11th plan stands at Rs. 2,28,725 crore but in budget proposals for 2008–09 it has been raised to—
(A) Rs. 2,23,386 crore
(B) Rs. 2,43,386 crore
(C) Rs. 2,63,386 crore
(D) Rs. 28,456 crore
Ans: (B)

48. The base of Consumer Price Index for Industrial Workers is being shifted from 1982 to—
(A) 1995
(B) 1998
(C) 2000
(D) 2001
Ans: (D)

49. In Budget proposals for 2008–09, which of the following gives 24% contribution in revenue collection of union government ?
(A) Income Tax
(B) Excise
(C) Corporation Tax
(D) Non-tax Revenue
Ans: (C)

50. The base year of present Consumer Price Index (CPI) for Urban Non-Manual Employees (CPI—UNME) is—
(A) 1980-81
(B) 1981-81
(C) 1982-83
(D) 1984-85
Ans: (D)

51. CAPART is related with—
(A) Assisting and evaluating rural welfare programmes
(B) Computer hardware
(C) Consultant service of export promotion
(D) Controlling pollution in big industries
Ans: (A)

52. Note issuing deptt. of RBI should always possess the minimum gold stock of worth—
(A) Rs. 85 crore
(B) Rs. 115 crore
(C) Rs. 200 crore
(D) None of these
Ans: (B)

53. Which of the following does not grant any tax rebate ?
(A) National Saving Certificate
(B) Indira Vikas Patra
(C) National Saving Scheme
(D) Public Providend Fund
Ans: (B)

54. Ad hoc Treasury Bill System of meeting budget deficit in India was abolished on—
(A) 31 March, 1997
(B) 31 March, 1996
(C) 1 April, 1992
(D) 1 April, 1995
Ans: (A)

55. SEBI was established in—
(A) 1993
(B) 1992
(C) 1988
(D) 1990
Ans: (C)

56. The working of SEBI includes—
(A) To regulate the dealings of share market
(B) To check the foul dealings in share market
(C) To control the inside trading of shares
(D) All of these
Ans: (D)

57. The “Ad hoc Treasury Bill System” of meeting budget deficit in India was replaced by ‘Ways and Means Advances System’ which has come into force on—
(A) March 31, 1997
(B) April 1, 1996
(C) April 1, 1997
(D) None of these
Ans: (C)

58. Fiscal deficit as a percentage of GDP was 4•0% in 2004–05 which sliped down in 2008–09 (Budget Estimates) to—
(A) 3.2%
(B) 2.8%
(C) 2.5%
(D) 2.1%
Ans: (C)

59. According to the Economic Survey 2007–08 during the period April 3, 2007 and February 6, 2008 Indian rupee appreciated against US dollar by—
(A) 5.6%
(B) 6.8%
(C) 8.9%
(D) 9.3%
Ans: (C)

60. Which statement of the following is true for IMF ?
(A) It is not an agency of UNO
(B) It can grant loan to any country of the world
(C) It can grant loan to state Govt. of a country
(D) It grants loan only to member nations
Ans: (D)

61. For 2006-07, agriculture growth rate has been estimated at—
(A) 3.8%
(B) 5.9%
(C) 0.0%
(D) 6.3%
Ans: (A)

62. Which of the following is public sector organisation ?
(1) FCI Food Corporation of India
(2) FCI Fertilizer Corporation of India
(3) Cotton Corporation of India
(4) Jute Corporation of India
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2, 3
(C) Only 3, 4
(D) All of these
Ans: (D)

63. Which day has been declared as ‘Balika Diwas’ (Girl Day) by the Ministry of Woman and Children Development ?
(A) April 5, every year
(B) July 9, every year
(C) October 9, every year
(D) December 9, every year
Ans: (D)

64. For RIDF-XIII, allocation in Union Budget 2006-07 was—
(A) Rs. 4500 crore
(B) Rs. 5500 crore
(C) Rs. 10000 crore
(D) Rs. 12000 crore
Ans: (D)

65. The birth rate and death rate for the year 2006 have been estimated as—
(A) 26.2 and 8.1 per thousand respectively
(B) 24.8 and 8.0 per thousand respectively
(C) 23.8 and 7.6 per thousand respectively
(D) 23.5 and 7.5 per thousand respectively
Ans: (D)

66. Central Issue price of foodgrains under TPDS includes price for BPL and APL (below poverty line and above poverty line). What is the difference between the two ?
(A) Price for APL is double of BPL price
(B) Price for BPL is one-third of APL price
(C) Difference of Rs. 500 per Qt.
(D) Difference of Rs. 250 per Qt.
Ans: (A)

67. What growth target government has estimated for the domestic crude production for the 11th Plan (2007–12) ?
(A) 42%
(B) 33%
(C) 29%
(D) 26%
Ans: (D)

68. Rural women can avail the benefit of Mahila Samriddhi Yojana if they open their account in—
(A) Rural Post Offices
(B) Commercial Banks
(C) Rural Development Bank
(D) Any of the above
Ans: (A)

69. Agriculture sector registered 6% growth in 2005-06 and it is estimated for year 2007-08 at—
(A) Again 6%
(B) 4.3%
(C) 3.3%
(D) 2.6%
Ans: (D)

70. As per the second advanced estimates of Agricultural Production for the year 2007-08 released by the Ministry of Agriculture, Kharif production has been estimated at—
(A) 110.52 Million Tonnes
(B) 112.24 Million Tonnes
(C) 114.42 Million Tonnes
(D) 115.9 Million Tonnes
Ans: (D)

71. Mistry Committee in its final report recommends full capital account convertibility by—
(A) 2008 end
(B) 2009 end
(C) 2010 end
(D) 2011 end
Ans: (A)

72. Which committee recommended tax on Agriculture Holdings ?
(A) Bhootlingam Committee
(B) Wanchoo Committee
(C) Raj Committee
(D) None of these
Ans: (d)

73. The Present Service Tax rate as proposed in Union Budget 2008-09 is—
(A) 8%
(B) 9%
(C) 10%
(D) 12%
Ans: (D)

74. The cause of deflation is—
(A) Lack of goods and services as compared to money supply
(B) Lack of imports as compared to exports
(C) Lack of money supply as compared to supply of goods and services
(D) None of these
Ans: (C)

75. Which of the following is a better measure of economic development ?
(A) Employment
(B) Size of exports
(C) Rural consumption
(D) National Income
Ans: (D)

76. Which bank in India performs duties of Central Bank ?
(A) Central Bank of India
(B) State Bank of India
(C) Reserve Bank of India
(D) Above (A) and (B)
Ans: (C)

77. Out of one Rupee expenditure, how much paise have been allotted for subsidy in 2008-09 budget proposals?
(A) 12 Paise
(B) 10 Paise
(C) 8 Paise
(D) 7 Paise
Ans: (C)

8. ‘India Brand Equity Fund’ was established in—
(A) 1996
(B) 1997
(C) 1995
(D) 1992
Ans: (A)

79. Mixed Economy means—
(A) Co-existence of small and large industries
(B) Promoting both Agriculture and Industries in the economy
(C) Co-existence of public and private sectors
(D) Co-existence of rich and poor
Ans: (C)

80. Ministry of HRD has announced to hike FDI limit in Education to—
(A) 65%
(B) 70%
(C) 75%
(D) 100%
Ans: (D)

81. “Pure Banking, Nothing Else” is a slogan raised by—
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) SBI
(D) UTI Bank
Ans: (C)

82. During 2006-07, External debt to GDP ratio in India stood at—
(A) 16.4%
(B) 17.4%
(C) 17.8%
(D) 15.8%
Ans: (A)

83. Indian State having the lowest Infant Mortality Rate is—
(A) Maharashtra
(B) Goa
(C) Gujarat
(D) Kerala
Ans: (D)

84. ‘Smart Money’ is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Cash with Bank
(D) Cash with Public
Ans: (B)

85. Which of the following has the maximum share in GSM Mobile Phone Service Market ?
(A) Vodafone (earlier Hutch)
(B) Airtel
(C) BSNL
(D) Reliance
Ans: (B)

86. The main objective of TRYSEM was—
(A) To train rural youth for self employment
(B) To train urban youth for self employment
(C) Both of the above
(D) None of these
Ans: (A)

87. The establishment of IORARC (Indian Ocean Rim Association for Regional Co-operation) was officially declared on—
(A) March 5, 1996
(B) March 5, 1997
(C) April 1, 1997
(D) August 15, 1947
Ans: (B)

88. Inside Trading is related to—
(A) Share Market
(B) Horse racing
(C) Taxation
(D) Public Expenditure
Ans: (A)

89. The largest source of National Income in India is—
(A) Service Sector
(B) Agriculture
(C) Industrial Sector
(D) Trade Sector
Ans: (A)

90. ‘Public Sector’ means—
(A) Government ownership on commerce and trade
(B) Capitalist ownership on commerce and trade
(C) Private ownership on trade
(D) None of these
Ans: (A)

91. NABARD is—
(A) A bank
(B) A board
(C) A block
(D) A department
Ans: (A)

92. Indian Green Revolution is the most successful in—
(A) Wheat and Potato
(B) Jwar and Oil Seeds
(C) Wheat and Rice
(D) Tea and Coffee
Ans: (C)

93. The period of 10th plan in India was—
(A) 2000-2005
(B) 2001-2006
(C) 2002-2007
(D) 2003-2008
Ans: (C)

94. Economic Planning is in—
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) Not any specified list
Ans: (C)

95. Presently (from April 29, 2003) bank rate in India is—
(A) 7.0%
(B) 6.75%
(C) 6.25%
(D) 6.0%
Ans: (D)

96. Gross domestic savings as a proportion of GDP has been improving. What is the average percentage of gross domestic savings during the 10th plan ?
(A) 26.4%
(B) 31.4%
(C) 34.8%
(D) 35.2%
Ans: (B)

97. 12th Finance Commission has recommended to merge and determine one single interest rate on various outstanding central loans to states having different interest rates. What is this recommended interest rate ?
(A) 7.0%
(B) 7.5%
(C) 8.0%
(D) 8.5%
Ans: (B)

98. MRTP is related to—
(A) Monopoly and trade restrictions
(B) Inflation control
(C) Transport control
(D) Foreign Exchange Regulations
Ans: (A)

99. Interest Rate Policy is a part of—
(A) Fiscal Policy
(B) Industrial Policy
(C) Monetary Policy
(D) None of these
Ans: (C)

100. The basis of determining dearness allowance to employees in India is—
(A) National Income
(B) Consumer Price Index
(C) Standard of Living
(D) Per Capita Income
Ans: (B)

GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS

01.’White Leg Horn’ is a disease which affects:
A. sambars                   B. elephants         C.cattle     D. birds
02. Atacama Desert is in :
A.  North America     B. South Africa     C. Russia      D. South America
03. Mahatma Gandhi University came in the existence on:
A. 26th October 193           B. 26lh October 194    C.26th October 195 D. 26th October 196
04. Who is supposed to be the mythical founder of Jainism:
A. Mahavira      B.  Rishaba C. Parswanath      D.None of these
05. The Mughal Emperor who wrote their autobiographies
A. Akbar and Jehangir         B. Aurangazeb and Shahjahan        C. Babar and Humayun        D. Babar and Jehangir
06. Most  of the   Ajanta  Paintings   were completed during the reign of:
A. Satavahana          B. Vardhanas   C..Guptas    D. Sakas
07. Which one of the following contains the Gayatri Mantra ?
A. Yajur Veda            B.Upanishad        C Aranyaka         D. Rig Veda
08. The prose explanations of the vedas were known as the:
A. Brahmanas       B. Upanishads           C. Samhitas                   D. Aranyakas
09.In  which of the following modern Indian states Asokan’s inscriptions are
Not found ?
A. Karnataka        B.Andhra Pradesh               C.Tamil Nadu D. Orissa
10. The study of rocks is known as:
,A. seismology          B. paleontology     C. petrology            D. bathymetry
11. Gandhiji organised Dandi March in 1930 against:
A. the communal award       B.  imposition of tax on salt  C.  repression of the Congress      D. atrocities on Harijans
12. The battle of Plassey was a notable incident because:
A. the English East India Company got more trade commission   B. the British won over the French  C. Company’s rule came to an end   D. it established English control over Bengal
13. Chengiz Khan invaded India during the rule of:
A. Iltumish      B. Balban               C.  Alauddin Khilji           D. Qutubuddin Aibak
14. Who is the author of the book Ain-e-Akbari ?
A. Todarmal               B. Sheikh Saadi        C. Akbar        D. AbulFazal
15. Name the last Hindu King of Northern India:
A.  Harshavardhana             B. Samudra Gupta       C. Chandra Gupta Maurya
D. Vikramaditya
16. Which metal is mostly used for the manufacture of aeroplanes and is also
used by doctors to repair injured bones?
A. Pig iron  B. Tin             C. Aluminium            D. Silver
17. Which of the following is the national emblem of United Kingdom?
A. Rose          B.  Lilly        C. Eagle         D.   Shamrock
18. The Damodar Vally Corporation, the first multipurpose rivervalley project of
Government of  India, was setup on:
A. 10th April 199      B. 7th July 194         C. 12 th July 19      D. 14 thJuly 199
19. Name of the author of the book ‘Tales from Shakespeare’ ?
A. Tolstoy       B. Charles Lamb       C.Thomas Hardy      D. William Shakespear
20. Bacteriophage is a kind of:
A.  RNA          B. Suga             C. Fungus   D. Virus
21. Census In India is being held rcgulary after every
A.  years       B.10 years C.6 years        D.12 years
22. J.J. Thomson discovered :
A. Positron    B. Electron        C.Proton            D.Neutron
23. Hercule.Poirot is the character in the books written by:
A. James Hardly Chase       B. P.G. Wodehouse C. George Bernard Shaw
D. Agatha Christie
24. Diagonal relationship exists between
A. Sodium and Magnesium B. Sodium and Boron           C Lithium and Magnesiunr   D. Potassium and Magnesium
25. In blood, a universal recipient belongs to the group:
A. A                       B.B             C. AB              D. O
26.       The paths of a projectile is a/an :
A.    trajectory            B. elliptical     C. hyperbola         D. parabola
27. Chese is a source of:
A.  both fats and proteins     B. proteins     C. fats D. none of these
28. Which of the following elementary particles is unstable ?
A. positron      B. neutron             C.electron             D. proton
29.The somatotrophic  hormone is secreted by :
A. thyroid gland          B. pituitary gland       C. adrenal gland        D. pancreas gland
30. The National Income  of India is compiled by:
A.  Planning Commission       B. Finance Commission      C. Indian statistical Institut   D. Central Statistical Organisation
31. The Indus valley civilization existed around :
A.   500 B.C.              B. 1700 B.C               C. 3000 B.C              D. 2500B.C
32. Which of the following diseases is caused by virus?
A. Scurvy                    B. Rickets      C. Polio       D. Beri-Beri
33. On which of the following rivers is Washing ton (USA) situated ?
A. Nile            B.Hudson         C. Danube               D.   Potomac
34.    Who discovered the medicine “Streptomycin”
A. Dewar        B. Waksman              C. Reed          D. Bushwell
35. Who wrote the book Mudraraff-shasam ?
A.  Vishakhadatta        B. Kalidas          C. Rabindranath Tagore           D. Bhavabhuti
36. Mahayana and Hinayana are the two divisions of:
A. Hinduism      B. Jainism               C.Christianity             D.Buddhism
37. Name the first Indian scientist to be awarded the Nobel Prize:
A.C.V.Raman       B. H.J.Bhabha     C.S. Chandrasekhar
D. M.N.Sahay
38. In which year was the Battle of Bauxar fought ?
A. 176      B. 1766          C. 1764          D.1765
39. Red, green and blue are known as:
A. Complementary colours  B. Primary colours    C. Secondary colours
D. Primary pigments
40. Earthquake waves travel fastest in
A. flexible rock           B. liquid water       C. motten rock      D. solid rock
41. Universal blood donors have blood type
A. 0              B. AB             C. B               D. A
42.Psychology is mainly concerned with:
A. structure of the body         B. diseases of the body       C. growth of the body
D. activity of the body
43. As a person becomes older, his blood pressure generally:
A. varies widely         B. remains the same            C. decreases   D.  increases
44. Which nutrient is not able to provide energy for cell use ?
A. fats B. carbohydrates       C. water          D. proteins
45. A large blood vessel that carries blood away from the heart is called :
A. an artery       B. a vein      C.nerve       D. a capillary
46. An important ore of uranium is :
A. chalcocite              B. pithchblende         C. taconite     D. carnallite
47. The hottest flame is produced by the:
A. atomic hydrogen torch       B. oxyacetylene torch          C. miner’s safety lamp
D. oxyhydrogen torch
48. Odissi is the dance style of:
A. Madhya Pradesh              B. Andra Pradesh     C. Haryana        D. Orissa
49. Who invented the telephone:
A.Newton       B. J.L.Baird                C. Alexander Graham Bell      D. Thomas Edison
50. The Ganapati festival is associated with which of the following states ?  .
A.Punjab         B.Maharashtra           C. Kerala    D.Karnataka

Answers

01. C.cattle
02. D. South America
03. A. 26th October 1983
04. B.  Rishaba
05. D. Babar and Jehangir
06. C..Guptas
07. D. Rig Veda
0. A. Brahmanas
09. C.Tamil Nadu
10. C. petrology
11. B.  imposition of tax on salt
12. D. it established English control over Bengal
13. A. Iltumish
14. D. AbulFazal
15. A.  Harshavardhana
16. C. Aluminium
17. A. Rose
1. B. 7th July 1948
19. B. Charles Lamb
20. D.D.Virus
21. B.10 years
22. B. Electron
23. D. Agatha Christie
24. C Lithium and Magnesiunr
25. C. AB
26. D. parabola
27. A.  both fats and proteins
2. B. neutron
29. B. pituitary gland
30. D. Central Statistical Organisation
31. C. 3000 B.C
32. C. Polio
33. D.   Potomac
34. B. Waksman
35. A.  Vishakhadatta
36. D.Buddhism
37. A.C.V.Raman
3. C. 1764
39. B. Primary colours
40. D. solid rock
41. A. 0
42. D. activity of the body
43. D.  increases
44. C. water
45. A. an artery
46. B. pithchblende
47. A. atomic hydrogen torch
4. D. Orissa
49. C. Alexander Graham Bell
50. B.Maharashtra

RRB GENERAL INTELLIGENCE
1. Piyush is 18th from either end of a row of boys. How many boys are there in that row ?
(A) 26
(B) 32
(C) 24
(D) 35
2. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to—
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
3. Fill in the missing letter in the following series—
S, V, Y, B, ?
(A) C
(B) D
(C) E
(D) G
4. What should come in the place of question mark in the following series ?
3, 8, 6, 14, ?, 20
(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9
5. Select the correct option in place of the question mark—
AOP, CQR, EST, GUV, ?
(A) IYZ
(B) HWX
(C) IWX
(D) JWX
6. What should come in the place of question mark in the following series ?
1, 4, 9, 25, 36, ?
(A) 48
(B) 49
(C) 52
(D) 56
7. In a class of 60 where boys are twice that of girls, Raman ranked 17th from the top. If there are 9 boys ahead of Raman, how many girls are after her in the rank ?
(A) 26
(B) 12
(C) 10
(D) 33
8. If ‘BOAT’ is written as ‘YLZG’ in a code language how is ‘EGG’ to be written in the same language ?
(A) VSS
(B) URR
(C) VTT
(D) UTT
9. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be written in the same code as—
(A) CBIECD
(B) CIBCED
(C) CBICED
(D) CIBECD
10. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801, then the code for BETTER is—
(A) 213310
(B) 213301
(C) 123301
(D) 012334
11. If water is called black, black is called tree, tree is called blue, blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a certain language then what is the colour of sky called in that language ?
(A) Blue
(B) Fish
(C) Rain
(D) Pink
12. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In which direction he is walking now ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
13. One morning after sunrise Vikas and Shanu were standing in a lawn with their back towards each other. Vikas’s shadow fell exactly towards left-hand side. Which direction Shanu was facing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
14. Neelam is taller than Paumpi but not as tall as Mihir. Roma is taller than Namarata but not as tall as Paumpi. Who among them is the tallest ?
(A) Mihir
(B) Paumpi
(C) Namarata
(D) Neelam
15. In an examination Raja got more marks than Mohit but not as many as Minal. Minal got more marks than Suresh and Rupali. Suresh got less marks than Mohit but his marks are not the lowest in the group. Who is second in the descending order of marks ?
(A) Minal
(B) Rupali
(C) Raja
(D) None of these
16. Pointing to a photograph of a girl, Raja said “She has no sister or daughter but her mother is the only daughter of my mother’’. How is the girl in the photograph related with Raja’s mother ?
(A) Sister in law
(B) Grand Daughter
(C) Daughter in law
(D) None of these
17. If Suyash’s father is Babloo’s father’s only son and Babloo has neither a brother nor a daughter. What is the relationship between Suyash and Babloo ?
(A) Uncle–Nephew
(B) Father–Daughter
(C) Father–Son
(D) Grandfather–Grandson
18. An application was received by inward clerk in the afternoon of a weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the application to the desk officer. Desk officer studied the
application and disposed off the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the application was received by the inward clerk ?
(A) Tuesday
(B) Earlier week’s Saturday
(C) Wednesday
(D) Monday
19. Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10 : 45 a.m., what is the time for
the next flight ?
(A) 2 : 20 a.m.
(B) 3 : 30 a.m.
(C) 3 : 55 p.m.
(D) 3 : 20 p.m.
20. Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition and 5 failed in the examination. How many boys were there in that class ?
(A) 44
(B) 40
(C) 50
(D) 55

21. Indra is 7th from the left and Jaya is 5th from the right. When they interchange their position Jaya becomes 19th from the right. What is Indra’s position from the left ?
(A) 21st
(B) 19th
(C) 23rd
(D) 20th
22. If EARTHQUAKE is coded as MOGPENJOSM then EQUATE will be coded as—
(A) MENOPM
(B) MENOMP
(C) NJOGPM
(D) MNJOPM
23. If COUNTRY is coded in certain way as EMWLVPA, ELECTORATE will be coded in the same manner as—
(A) CJCEFQPYWC
(B) CJGERQTYVG
(C) CNCERQPCRG
(D) GJGAVMTYVC
24. ‘Air’ is to ‘Bird’ as ‘Water’ is to…
(A) Drink
(B) Fish
(C) Wash
(D) Swim
25. ‘Pencil’ is to ‘Write’ as ‘Knife’ is to ……….
(A) Injure
(B) Peel
(C) Prick
(D) Attack
Answers with Hints
1. (D)
2. (C) As ‘Medicine’ is used by a ‘Patient’ in the same way ‘Education’ is used by a ‘Student’.
3. (C)
4. (D)
5. (C)
6. (B)
7. (B)
8. (C)
9. (B)
10. (A)
11. (C)
12. (A)
13. (D)
14. (A) Mihir > Neelam > Paumpi > Roma > Namrata
= The tallest is Mihir.
15. (C) Minal > Raja > Mohit > Suresh > Rupali
16. (B) The girl in the photograph is the daughter of Raja’s sister. Hence the girl is grand daughter of Raja’s mother.
17. (C) Suyash is the son of Babloo.
18. (C) The desk officer received the application on Friday. Hence the senior clerk received it on Thursday and the inward clerk received the application on Wednesday.
19. (D) The time for the next flight
= 10·45 – 0·25 + 5·00
= 15·20 = 3 : 20 p.m.
20. (D) Number of boys in the class
= (16 + 29 – 1) + 6 + 5
= 55
21. (A)
22. (D)
23. (D)
24. (B) As ‘Bird’ flies in ‘Air’ similarly ‘Fish’ swims in ‘Water’.
25. (D) As ‘Pencil’ is used to ‘Write’ similarly ‘Knife’ is used to ‘Attack’.

RRB Exam Model Paper
1. The bent-up length of rail used in front of nose of crossing which help in channelising the train wheels in their proper routes are known as:
(a) lead rail
(b) point rail
(c) wing rail
(d) splice rail
Ans:- C

2. The point up to which the new railway track laid, at any time is called:
(a) terminal
(b) Station
(c) rail-head
(d) Base
Ans:- C

3. The good quality wood for sleeper is:
(a) Deodar
(b) Sheesham
(c) Teak
(d) Sal
Ans:- C

4. Generally the life of wooden sleepers is taken as:
(a) 2 to 3 years
(b) 12 to 15 years
(c) 35 to 50 years
(d) 5 to 8 years
Ans:- B

5. The gradual or tapered widening of the flange way which is formed by bending and splaying the end of check rail or wing rail away from the gauge line is known as:
(a) Flare
(b) Toe
(c) Heel
(d) Loop
Ans:- A

6. The minimum height of embankment above the highest flood mark in the area should be:
(a) zero cm
(b) 30 cm
(c) 100 cm
(d) 60 cm
Ans:- D

7. The recommended depth of ballast cushion on a curved portion of a track is provided under the …….. edge of the sleeper.
(a) upper
(b) middle
(c) inner
(d) outer
Ans:- C

8. An outward slope provided on the tread of the wheel is:
(a) 1 in 5
(b) 1 in 10
(c) 1 in 20
(d) 1 in 25
Ans:- C

9. The granular material spread on the formation of a railway track for the sleepers to rest upon is known as:
(a) anchors
(b) ballast
(c) subgrade
(d) chairs
Ans:- B

10. Bone shaped section of fish plate is commonly used for connecting:
(a) double headed rails
(b) flat footed rails
(c) bull headed rails
(d) all above are correct
Ans:- B

11. The members laid transversely under the rails for supporting and fixing them at the gauge distance apart are known as:
(a) fastenings
(b) sleepers
(c) ballast
(d) fish plate
Ans:- B

12. The bottom width of foot in a flat footed rail is:
(a) 78.6 mm
(b) 136.5 mm
(c) 66.7 mm
(d) 70 mm
Ans:- B

13. The rectangular pits in which wheels of the locomotives are taken out for repairs, are known as:
(a) Track pits
(b) Inspection pits
(c) Drop pits
(d) Siding pits
Ans:- C

14. The wheels are coned to prevent from rubbing the inside face of the rail head and to prevent lateral movement of the axle with its wheels. The slope of cone is:
(a) 1 in 5
(b) 1 in 20
(c) 1 in 10
(d) 1 in 15
Ans:- B

15. Gauge is the distance measured in place of the between which faces of two parallel rails in a track.
(a) inner faces
(b) centre line of one rail to inner face of other rail
(c) centre lines
(d) outer faces
Ans:- A

16. Most significant which imposes limitations in raising the high speeds is:
(a) adhesion of wheels
(b) resistance due to oscillations
(c) flange resistance
(d) air or wind resistance
Ans:- A

17. The rails are welded by:
(a) Thermit welding
(b) Gas welding
(c) Arc welding
(d) MIG welding
Ans:- A

18. Steel sleepers are ….. shaped in section.
(a) oval
(b) rectangular
(c) trough
(d) semi-spherical
Ans:- C

19. In India generally the sleeper density of sleepers per rail length used is:
(a) 18
(b) 30
(c) 12
(d) 24
Ans:- A

20. The extra rails provided over bridge to prevent damage and danger in case of derailment on the bridge are known as:
(a) Stock rails
(b) Guard rails
(c) Check rails
(d) Wing rails
Ans:- B

21. The phenomenon of misalignment of rails due to temperature change is known as:
(a) cropping
(b) creeping
(c) bulging
(d) buckling
Ans:- D

22. Creep is the ….. movement of rails.
(a) longitudinal
(b) diagonal
(c) horizontal
(d) vertical
Ans:- A

23. Ballast best suited to steel sleepers is:
(a) sand
(b) Gravel
(c) Quartzite
(d) All the above
Ans:- C

24. The section of a rail is decided on the basis of:
(a) Type of rails
(b) Spacing of the sleepers
(c) Speed of trains
(d) All of the above
Ans:- D

25. While preparing sub-grade of a railway line, the grubbing operation means:
(a) checking of subgrade
(b) filling or cutting of earth work in railway subgrade
(c) compaction and consolidation of earth work
(d) removal and disposal of stumps and roots trees
Ans:- D

26. The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as:
(a) Rolling motion
(b) Nosing motion
(c) Lurching motion
(d) Vibration
Ans:- B

27. The mechanical device which transfer chemical energy of fuel into mechanical energy in the form of motion is called:
(a) rolling stock
(b) railway
(c) wagon
(d) locomotive
Ans:- D

28. Integrated coach factory is located in:
(a) Chennai
(b) Bangalore
(c) Jamshedpur
(d) Mumbai
Ans:- A

29. C.T.C. stands for:
(a) Critical Track Control
(b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralised Traffic Control
(d) None of these
Ans:- C

30. To reduce the intensity of pressure particularly on soft variety of sleepers, a rectangular plate is introduced between the rails and the sleepers. This is known as:
(a) Fish plate
(b) Chair
(c) Saddle plate
(d) Bearing plate
Ans:- D

31. Generally the rail sections used in India is:
(a) flat footed
(b) double headed
(c) bull headed
(d) all above
Ans:- A

32. The arrangement consisting of three tracks used for changing the direction of engine is called:
(a) three ladder track
(b) turn table
(c) three throw switch
(d) triangle
Ans:- B

33. The length of a wooden sleeper for broad gauge track is:
(a) 1.83 m
(b) 1.52 m
(c) 2.74 m
(d) 1.676 m
Ans:- C

34. The technical officer of the rank of sectional officer in the maintenance organisation of Indian Railways is called:
(a) Permanent Way Inspector
(b) Gangmate
(c) Assistant Permanent Way Inspector
(d) None of these are correct
Ans:- C

35. The depth of ballast section under sleeper for broad gauge track as per Indian standard should be:
(a) 250 to 300 mm
(b) 200 to 250 mm
(c) 150 to 200 mm
(d) 150 mm
Ans:- B

36. The completed and finished railway line on which wheeled vehicles are drawn by locomotive is known as:
(a) steel way
(b) rails
(c) railway
(d) permanent way
Ans:- D

37. The horse power to weight ratio steam engine is generally of the order of:
(a) 10-15 kg/HP
(b) 60-80 kg/HP
(c) 20-30 kg/HP
(d) 100-150 kg/HP
Ans:- B

38. The cause of formation of kinks in a rail is:
(a) Loose packing at joints
(b) Defect in gauge and alignment
(c) Defect in cross level joints
(d) Any of the above
Ans:- D

39. The horizontal distance from the material depot to the rail head is called:
(a) lift
(b) site distance
(c) rail-head
(d) lead
Ans:- D

40. On curves, to counteract the effect of centrifugal force, the level of outer rail is raised above the inner rail by a certain amount. This is called:
(a) Track gradient
(b) Track slope
(c) Super elevation
(d) Horizontal gradient
Ans:- C

41. The measure of stiffness of track required to produce a unit depression in the track is known as:
(a) Tractive force
(b) Load capacity
(c) Gauge
(d) Track modulus
Ans:- D
42. The head of a gang in maintenance organisation of railway is called:
(a) P.W.I
(b) Keyman
(c) Ganger
(d) A.P.W.I
Ans:- C

43. The fixed rail in a railway track against which the tongue rail fits s known as:
(a) wing rail
(b) stock rail
(c) lead rail
(d) point rail
Ans:- B

44. The standard length of rail for Broad Gauge track in India is:
(a) 19.2 m
(b) 25.6 m
(c) 11.8 m
(d) 12.8 m
Ans:- D

45. The thickness of fish plate generally used in Indian Railway is:
(a) 16 mm
(b) 10 mm
(c) 25 mm
(d) 20 mm
Ans:- D

46. Thermal efficiency of a diesel engine may be expected to be in the range of:
(a) 50-65%
(b) 25-35%
(c) 15-20%
(d) 10-15%
Ans:- B

47. Wear on top or head of rail occurs due to:
(a) Abrasion of rolling wheels
(b) Heavy axle load
(c) Constant brake application
(d) Any or all of the above
Ans:- D

48. Any movement of the locomotive in different planes, e.g., vertical, longitudinal, transversal etc., is known as:
(a) Oscillating motion
(b) Lurching motion
(c) Shutting motion
(d) Vibration
Ans:- A

49. In rainy season the dust in the ballast becomes mud and comes up by suction from below the rail joint. Such joint is called:
(a) Wet joint
(b) Water joint
(c) Pumping joint
(d) Blowing joint
Ans:- C

50. Accidents can be avoided by adopting:
(a) interlocking
(b) C.T.C. system
(c) pilot guard system
(d) A.T.C. system
Ans:- A

51. When was the first underground railway (Metro Railway) started?
(a) 1982
(b) 1989
(c) 1984
(d) 1992
Ans: – C

52. Shatabdi Express train was started in
(a) 1984
(b) 1988
(c) 1990
(d) 1985
Ans: – B

53. At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur
(b) Patiala
(c) Perambur
(d) Varanasi
Ans: – B

54. Which Zone is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway
(b) Northern Railway
(c) Eastern Railway
(d) Western Railway
Ans: – C

55. The railway station situated in the extreme south is
(a) Chennai
(b) Cochin
(c) Kanyakumari
(d) Trivandrum
Ans: – C

56. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) Dock platform
(b) Passenger platform
(c) Island platform
(d) Goods platform
Ans: – C

57. When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1954
Ans: – B

58. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954
(b) 1957
(c) 1959
(d) 1967
Ans: – B

59. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore
(b) Secundrabad
(c) Chennai
(d) Vadodara
Ans: – D

60. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) New Delhi
Ans:- A

61. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway – Secunderabad
(b) Central railway – Bhopal
(c) South Railway – Chennai
(d) North Railway – New Delhi
Ans:- B

62. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) from Calcutta to Delhi
(b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat
(d) From Mumbai to Madras
Ans:- B

63. When was the first train in Indian started?
(a) 1851
(b) 1852
(c) 1853
(d) 1854
Ans:- C
64. In which Governor-General’s reign railway lines in India was established?
(a) Lord William Bentick
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning
(d) Lord Dalhousie
Ans:- D

65. A station where the rail lines end, is called
(a) junction station
(b) way-side-station
(c) block station
(d) terminal station
Ans:- D

66. How much distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km
(b) 36 km
(c) 34 km
(d) 46 km
Ans:- C

67. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Ans:- D

68. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(a) 4300 Km
(b) 3700 Km
(c) 4290 km
(d) 5298 km
Ans:- B

69. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T)
(b) Guwahati
(c) Gorakhpur
(d) New Delhi
Ans:- C

70. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958
(b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956
(d) 14th April, 1952
Ans:- A

71. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(a) Calcutta
(b) Maligaon (Guwahati)
(c) Chennai
(d) Gorakhpur
Ans:- B

72. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Calcutta
(d) Chennai
Ans:- C

73. General Manger is responsible for
(a) Railway Board
(b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Ans:- A

74. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(a) Mumbai (V.T)
(b) Chennai
(c) Secundrabad
(d) Mumbai (Central)
Ans:- C

75. The headquarters of Northern Railway is at
(a) New Delhi
(b) Guwahati
(c) Gorakhpur
(d) Mumbai (V.T)
Ans:- A

76. The headquarters of South Railways is situated at
(a) Calcutta
(b) Chennai
(c) Delhi
(d) Mumbai
Ans:- B

77. In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Ans:- B

78. Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage
(b) Isaac Newton
(c) James Watt
(d) George Stephenson
Ans:- D

79. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institution situated?
(a) Nasik
(b) Baroda
(c) Jamalpur
(d) Pune
Ans:- C

80. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Tamil Nadu
Ans:- C

81. The zone with the minimum length is
(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway
Ans:- B

82. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(a) Pune
(b) Chennai
(c) Nasik
(d) Sikandrabad
Ans:- A

83. How many training institutions of Railways are in India?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six
Ans:- C

84. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Forth
Ans:- B

85. Which of the gauges is used in the hilly areas?
(a) Broad gauge
(b) Meter gauge
(c) Narrow gauge
(d) Special gauge
Ans:- C

86. Where is the extreme north of India a railway station?
(a) Jammutavi
(b) Amritsar
(c) Pathancoat
(d) Guwahat
Ans:- A

87. How many institutions do give suggestions for railways technology?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans:- B

88. Diesel Locomotive Works is situated at
(a) Perambur
(b) Varanasi
(c) Kapurthala
(d) Bangalore
Ans:- B

89. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in
(a) 1974
(b) 1961
(c) 1971
(d) 1973
Ans:- C

90. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(a) Kapurthala
(b) Chittranjan
(c) Perambur
(d) Bangalore
Ans:- C

91. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided into how many regions?
(a) 7
(b) 9
(c) 8
(d) 10
Ans:- B

92. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh
Ans:- A

93. Palace On Wheels train was inaugurated in
(a) 1988
(b) 1972
(c) 1982
(d) 1965
Ans:- C

94. When was the Central Railway established?
(a) 5th Nov 1951
(b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951
(d) 16th August, 1951
Ans:- A

95. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(a) Northern region
(b) Western region
(c) North-Western region
(d) Central Region
Ans:- B

96. The largest national enterprise of India is
(a) Indian Railway
(b) Indian Shipyard
(c) Airways
(d) None of these
Ans:- A

97. The first locomotive which was manufactured in Chittranjan on
(a) November 1950
(b) October 1950
(c) September 1949
(d) October 1954
Ans:- A

98. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(a) Chittranjan
(b) Kapurthala
(c) Bangalore
(d) Perambur
Ans:- C

99. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(a) 1965
(b) 1963
(c) 1967
(d) 1965
Ans:- D

100. Where is the headquarters of Central Railway situated?
(a) Mumbai (V.T)
(b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior
(d) Gorakhpur
Ans:- A

39 Comments

  • November 29, 2010 - 11:28 pm | Permalink

    dear sir,
    its good for students send me the any more GK,RRB question papers & etc
    thanking you

  • venkatesh
    December 3, 2010 - 10:34 pm | Permalink

    hi send question papers of all compitative xams to my id plzzzzzzzzz

  • December 4, 2010 - 4:29 pm | Permalink

    i love you

  • anup
    December 11, 2010 - 3:12 pm | Permalink

    i am finding prvoius qustion papers of rrb for post je 2 whit anser key

  • December 13, 2010 - 6:43 pm | Permalink

    its really nice and very helpfull for me

  • vijay
    March 18, 2011 - 7:42 pm | Permalink

    good

  • ssc
    May 27, 2011 - 11:26 am | Permalink

    free e book download of english. DOWNLOAD LINK-http://www.ziddu.com/download/15035093/ENGEBOOK33333333.dox.html
    download it free of cost..

  • kalyanakumar
    July 29, 2011 - 2:40 pm | Permalink

    Dear Sir

    I Need RRC – CHENNAI GROU -D model Question paper in Tamil Version

    With Regards

    P.Kalyan

  • August 29, 2011 - 12:30 pm | Permalink

    rrb chennai model quetion grop d

  • Ram
    September 18, 2011 - 4:32 pm | Permalink

    sir,
    pls send me some previous years solved question papers of asst. loco pilot $ jr.engg grade 1( signal/ele). pls send it to my id.

  • October 2, 2011 - 12:01 pm | Permalink

    aaaaaaaaaaaa

  • October 2, 2011 - 12:13 pm | Permalink

    vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

  • December 20, 2011 - 10:50 am | Permalink

    I like the valuable information you provide on your articles. I will bookmark your blog and take a look at once more here frequently. I am fairly sure I will be informed many new stuff proper right here! Good luck for the next!

  • March 29, 2012 - 10:59 am | Permalink

    it s 2 tough

  • avinash
    March 30, 2012 - 5:01 pm | Permalink

    Iceland
    Norway
    Switzerland
    Serbia
    Montenegro
    Croatia
    Bosnia-Herzegovina
    Macedonia (Former Yugoslav Republic of)
    Albania
    Andorra
    Belarus
    Moldova
    Monaco
    San Marino
    Liechtenstein
    Vatican City
    Russia
    Ukraine

  • BHAIRAB GARAI
    April 8, 2012 - 11:50 am | Permalink

    send me question &solved for jr engg civil like as jr p-way , jr works, jr bridge, senior supvr p-way for RRB RANCHI

  • swapna
    April 13, 2012 - 10:52 am | Permalink

    this is a model papper.

  • April 17, 2012 - 5:11 pm | Permalink

    sir,plz giv more n more papers .

  • vinoth
    April 24, 2012 - 2:06 pm | Permalink

    hi

  • g. murugesan
    May 3, 2012 - 3:33 pm | Permalink

    rrb

  • Md.Moniruzzaman
    May 10, 2012 - 9:21 pm | Permalink

    please give me some question and answer for diploma in engineering of computer science

  • rama
    May 19, 2012 - 3:57 pm | Permalink

    very good

  • krishna prasad
    May 22, 2012 - 5:16 pm | Permalink

    Need RRC chennai group D model sample paper.

  • Kiran
    May 26, 2012 - 7:58 pm | Permalink

    It is very very very help full and thanks

  • sbalab
    May 28, 2012 - 4:48 pm | Permalink

    rrb model question paper send me??????

  • Ayan
    August 17, 2012 - 4:49 am | Permalink

    Sir i want rrb je mechanical department model question last 5 years.plz send to me sir.my email id ayyanarkumarappan@gmail.com

  • pragyna sahu
    August 21, 2012 - 7:38 pm | Permalink

    respected sir, i badly need the previous year solved question paper of bank po/ clerk of rrb .if u kindly send those to me then i would be greatful to you.

  • jugal kishor
    August 26, 2012 - 4:57 pm | Permalink

    please send five year exam paper of je civil with soluation

  • kannan
    August 27, 2012 - 8:19 pm | Permalink

    dear sir kindly send me the previous 3 or 5 years rrb q paper for electrical junior engg

  • Biswajit Halder
    August 28, 2012 - 3:45 pm | Permalink

    Sir i want rrb je mechanical department model question last 5 years.plz send to me sir.my email id 8889biswajit.halder@gmail.com

  • August 31, 2012 - 2:02 pm | Permalink

    Dear sir,
    Pls send Previous Model sloved RRB Technical Grade QA – my mail ID: harig2k6@yahoo.co.in

    Thanks

    HARI.R

  • abdul
    September 7, 2012 - 2:36 pm | Permalink

    sir i want to rrb non technical exam previous model papers send my email id: shaik.zilani98@gmail.com

  • amarjeet
    April 23, 2013 - 5:23 pm | Permalink

    I WANT TO PREPIRATION

  • Visheshwar nath pandey
    July 16, 2013 - 10:20 am | Permalink

    sir i want papers of railway recutment board for last 5 years for A.E(CIVIL)

  • Amit Paul
    July 23, 2013 - 3:02 pm | Permalink

    sir,
    pls. send me the sample question paper of main (2nd stage) Examination CEN-03/2012.
    As early as possible.

    Thanks

    Amit Paul

  • pranab kumar basumatary
    August 9, 2013 - 12:13 am | Permalink

    sir plz send me rrb guwahati non technical practice model set and previous Qs solved paper on my email.sir is lots of pblm i e high way bandh etc etc so i am not able to go to ghy city to buy collect study materials .

  • RAMAPATI GORAIN
    August 10, 2013 - 12:42 am | Permalink

    Sir
    I want to rrcser group D previous model question paper. Please send my email id ramapati099gorain@gmail.com

  • k.Ashif mohamed
    August 11, 2013 - 2:04 pm | Permalink

    sir plz i want rrb electrical last year question paper .plz send me.
    ashifelectrical@gmail.com

  • sriram
    August 18, 2013 - 11:13 am | Permalink

    pls send me previous year junior eng posting question paper

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>