General Knowledge Questions Based On Indian Constitution.

General Knowledge- The Constitution Of India

Here are some general knowledge questions based on the constitution of India. These questions will help you in all types of competition & exams.

1. Through which constitutional amendment in article 359, it has been laid down that Fundamental Rights under articles 20 and 21 are enforceable during the operation of emergency”
(A) 44th Amendment Act
(B) 46th Amendment Act
(C) 45th Amendment Act
(D) 48th Amendment Act

Answer : A

2. On whose satisfaction period of emergency shall be extended for operation in case security of India or any part of the Indian territory is threatened”
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) President of India
(D) Vice-President of India

Answer : C

3. What are essential conditions for the protection of Fundamental Rights?
(a) Right to move the Supreme court
(b) Eternal Vigilance and Political Consciousness
(c) Both (d) Neither

Answer : C

4. Which of the following provisions of the constitution did not come into force on November 26, 1949?
(A)Provisions relating to citizenship
(B)Provisions relating to elections
(C)Fundamental rights

Answer : C

5. Before 61st Amendment Act 1989, what was the age of Indian citizen eligible to vote in the Election—
(A) 23
(B) 24
(C) 21
(D) 22

Answer : C

6. What does the Citizenship Act of December 1955 confer?
(a) Citizenship by Birth (b) Citizenship by Descent
(c) Citizenship by Registration (d) All of the above

Answer : D

7. Who is a citizen of India?
(a) Those who are born in India
(b) Those who have a permanent home in India
(c) Those who have a migrated to India from Pakistan
(d) All of the above

Answer : D

8. Under which Constitutional Amendment Act, Article 368 of the Constitution was amended for the first time—
(A) 25th Amendment Act
(B) 26th Amendment Act
(C) 24th Amendment Act
(D) 27th Amendment Act

Answer : C

9. What kind of democracy is India?
(a) Basic Democracy
(b) Presidential Democracy
(c) Absolute Democracy
(d) Parliamentary Democracy

Answer : D

10. In how many parts, the Budget is presented in Lok Sabha—
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

Answer : B

11. By which procedure the Indian President and American President are elected as laid down by their country’s constitution—
(A) Elected through Member of Legislature
(B) Elected by the People
(C) Elected by State Legislatures
(D) Elected by an Electoral College

Answer : D

12. What are the salient features of the Indian Constitution?
(a) The Constitution of Indian is a comprehensive document and perhaps the lengthiest in the world
(b) The Constitution of India was framed by a body which was highly representative in character
(c) Both (d) Neither

Answer : C

13. Why the Indian Constitution has ‘Unitary Bias’?
(a) The Union list has 97 items while the States list has 66 items.
(b) Article 248 confers on the Union Parliament all the Residuary Powers.
(c) Article 253 empowers the Parliament to legislate for the whole of the country
(d) All of the above

Answer : D

14. The First constitutional amendment was carried out in which year ?
(A)1950
(B)1951
(C)1954

Answer : B

15. What does a Unitary State symbolize?
(a) A monarchical government
(b) Dictatorship
(c) The concentration of government authority
(d) Union of independent states

Answer : C

16. What is a Federation?
(a) A voluntary federation of  autonomous states
(b) An autonomous federation of voluntary states
(c) Both (d) Neither

Answer : A

17. What the Indian Federation has been called in the Indian Constitution?
(a) Union of States (b) The Indian Union
(c) Union of India (d) Indian Federal Union

Answer : A

18. Who was the Chairman of the States Reorganization Commission?
(a) Shri H.N. Kunzru (b) Shri. K.M. Pannikar
(c) Syed Fazel Ali (d) None of the above

Answer : C

19. When was the States Reorganization Commission constituted?
(a) December 29, 1953 (b) December 29, 1952
(c) December 29, 1951 (d) None of the above

Answer : A

20. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution of India?
(a) Dr. B.R. Ambedkar (b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Rajegopalachari (d) Jawaharlal Nehru

Answer : A

21. Why was India partitioned in 1947?
(a) Because Muslim refugees came to India
(b) Because Muslim refugees went to Pakistan
(c) Because Muslims wanted a separate homeland
(d) Because Hindus wanted Hindi-Hindu-Hindustan

Answer : C

22. Who was the first President of India?
(a) Mahatma Gandhi (b) Rajendra Prasad
(c) Rajagoplachari (d) Sardar Patel

Answer : B

23.Which constitution has inspired the Indian Concepts of rule of law, parliamentary system, and law making procedure?
(A)US constitution
(B)British Constitution
(C)Canadian Constitution

Answer : B

24. Under which part of the Constitution, Tribunals have been defined—
(A) Part Four
(B) Part Seven
(C) Part Fifteen
(D) Part Ten

Answer : C

25. What is the period laid down by the Constitution before the proposal for removal of Speaker and Deputy Speaker of Lok Sabha can be taken up by a resolution in the Lok Sabha—
(A) 15 Days
(B) 18 Days
(C) 16 Days
(D) 14 Days

Answer : D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>