LIC Recruitment Exam Model paper :Life Insurance Corporation general Awareness and Numerical Ability Solve Question paper

Here is a solve question paper for LIC (Life Insurance CORPORATION ) Officer Examination Paper for general Awareness and NUMERICAL ABILITY. if you are preparing for Job entrance exam .you can practices these question for your exam and appeared with confidence .Prepare for your job exam by practice our model paper .Take our online test and find out how much you score before you appear for your actual exam .Practice our general knowledge  and improve our skill .

1. Which sport is the Vijay Hazare trophy related to: Cricket

2. Who is the author of the book – Speaking for myself : Cherie Blair

3. Whose pen name was Birbal : Mahesh Das
Birbal was a courtier in the Mughal court during Akbar`s reign. He was a confidant of Akbar and was one of the navaratnas who constituted Akbar`s inner committee of nine advisors. Birbal`s unique qualities,which made him a close friend of the king, are his wit and wisdom. Birbal, born in 1528 in the village of Ghoghara of Sihawal tehsil in the Sidhi district of Madhya Pradesh, was named Mahesh Das.

4.Women’s day celebrated on : 8th March.

5. Full form of BMD is : Ballistic Missile defence

6. What is the nationality of the architect of Chandigarh : French

7. Who won the Indian open Badminton championship : Thailand

8. Who is Berlusconi, who has been in the news recently : Prime Minister of Italy.

9. Where is Talchar : Orissa.

10. Question based on Laissez Faire : Industrial Economy

11. Rate at which banks lend to RBI : Reverse repo rate.

12. Indian constitution is divided into : 22 parts.
Indian Constitution is the largest and the most detailed of the written constitutions of the world. It originally consisted of 395 articles, divided into 22 parts and 9 schedules. After the 92nd amendment Act 2003, the Indian Constitution comprises 447 articles divided into 26 parts and 12 schedules

13. States to benefit most from the green revolution : Punjab, Haryana & Uttar Pradesh.

14. Inventor of laptop : Osborne – USA

15. Who started the Green revolution : The term “Green Revolution” was first used in 1968 by former USAID director William Gaud
Note : The father of Indian Green revolution is M.S. Swami Nathan

16. Country that first started judicial review: USA

17. Who headed the commission of first 5 year plans ? : P.C Mahalanobis

(Q. 1 to 25) What should come in place of the question-mark (?) in the following questions ?

1. 15·36 ´ 2·8 + 7·6 = ?

(A) 326·86 (B) 42·364

(C) 50·608 (D) 36·34

(E) None of these

2. 846 + 281 + (?) + 252 = 681

(A) 446 (B) 698

(C) – 446 (D) – 698

(E) None of these

3. = ?

(A) 0·8 (B) 8·10

(C) 10·5 (D) 0·81

(E) None of these

4. 39114 ÷ 246 ´ ? = 6201

(A) 37 (B) 39

(C) 43 (D) 41

(E) None of these

5. ´ + (85)2 = ?

(A) 7270 (B) 7280

(C) 7260 (D) 7250

(E) None of these

6. (7)3 ´ (3)3 ÷ (6)2 = ?

(A) 12348 (B) 85·75

(C) 1543·5 (D) 257·25

(E) None of these

7. ?

(A) (B)

(C) (D)

(E) None of these

8. 39% of ? – 24% of 390 = 171·60

(A) 650 (B) 580

(C) 740 (D) 630

(E) None of these

9. 8736 + 9121 + 4867 + 3308 = ?

(A) 26032 (B) 26320

(C) 23062 (D) 22603

(E) None of these

10. ?

(A) 59 (B) 67

(C) 61 (D) 57

(E) None of these

11. 7 – 6 = ?

(A) 1 (B) 1

(C) 1 (D) 1

(E) None of these

12. ?

(A) (B) 4

(C) (D) 2

(E) None of these

13. (666 ´ 66 ´ 6) ÷ ? = 499·5

(A) 462 (B) 532

(C) 540 (D) 396

(E) None of these

14. 3120 + ? ÷ 12·5 = 3563·36

(A) 5542 (B) 5446

(C) 5452 (D) 5354

(E) None of these

15. 449 ´ 367 = ?

(A) 164783 (B) 165681

(C) 164416 (D) 164049

(E) None of these

16. ´ = ?

(A) (B)

(C) (D)

(E) None of these

17. (51)2 – (47)2 + (32)2 = ?

(A) 3786 (B) 2596

(C) 1416 (D) 1296

(E) None of these

18. ÷ 4 ´ 26 = 247

(A) 1764 (B) 1296

(C) 1444 (D) 1369

(E) None of these

19. 0·576 + 2·4 ´ 1·5 = ?

(A) 2·874 (B) 4·276

(C) 2·8824 (D) 4·476

(E) None of these

20. = 17(?)

(A) 1·62 (B) 2·64

(C) 11·1 (D) 29·06

(E) None of these

21. ? + 3229 = 17368 – 4454

(A) 9676 (B) 9445

(C) 9658 (D) 9585

(E) None of these

22. ´ = ?

(A) 2793 (B) 2842

(C) 2679 (D) 2891

(E) None of these

23. ´ ? + 595 = 833

(A) 4480 (B) 4352

(C) 4608 (D) 4096

(E) None of these

24. 815964 – 697826 – 9674 – 6542 = ?

(A) 109122 (B) 101292

(C) 101922 (D) 110922

(E) None of these

25. (7928 – ?) ÷ 84 ´ 12 = 888

(A) 1705 (B) 1698

(C) 1710 (D) 1712

(E) None of these

26. Find out the average of the given numbers.

356, 449, 51, 652, 533, 105, 122

(A) 307 (B) 315

(C) 412 (D) 324

(E) None of these

27. The multiplication of two con-secutive numbers is 8556. What is the smaller number among them ?

(A) 94 (B) 92

(C) 91 (D) 93

(E) None of these

28. An amount of rupees 4500 is to be distributed among Shrikant, Ramakant and Bikrant in the ratio of 3 : 7 : 5 respectively. If Rs. 500 is added to each of the share, the new ratio will become…… ?

(A) 7 : 10 : 13 (B) 9 : 16 : 13

(C) 2 : 4 : 3 (D) 4 : 5 : 2

(E) None of these

29. If (67)2 is added to the square of a number, the addition thus obtained is 6605. What is that number ?

(A) 45 (B) 51

(C) 46 (D) 39

(E) None of these

30. What approximate value should come in place of the question-mark (?) in the following ques-tion ?

7686 ´ 19 ÷ (17)2 = ?

(A) 505 (B) 485

(C) 545 (D) 575

(E) 615

31. If an amount of Rs. 39,856 is distributed equally amongst 18 persons, how much approximate amount would each person get ?

(A) Rs. 2,214 (B) Rs. 2,524

(C) Rs. 2,124 (D) Rs. 2,343

(E) Rs. 2,254

32. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two-digits of the same number is 9. The sum of the digits of the two-digit numbers is 17. What is the product of the two-digits of the two-digit number ?

(A) 64

(B) 63

(C) 72

(D) Cannot be determined

(E) None of these

33. What is 260% of 6680 ?

(A) 18036 (B) 18704

(C) 16700 (D) 17368

(E) None of these

34. What amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 18,000 at the rate of 10 p.c.p.a. at the end of three years ?

(A) Rs. 5,628 (B) Rs. 5,400

(C) Rs. 5,940 (D) Rs. 5,858

(E) None of these

35. What should come in place of the question-mark (?) in the follow-ing number series ?

19 36 70 ? 274 546

(A) 142 (B) 138

(C) 136 (D) 140

(E) None of these

36. The difference between 60% of a number and 20% of the same numbr is 316. What is 35% of that number ?

(A) 270·5 (B) 285·5

(C) 276·5 (D) 275

(E) None of these

37. The average of 4 positive integers is 52·5. The highest integer is 76 and the lowest integer is 34. The difference between the remain-ing two integers is 4. Which of the following integers is higher of the remaining two integers ?

(A) 52

(B) 54

(C) 48

(D) Cannot be determined

(E) None of these

38. The ratio of the length and the breadth of a rectangular plot is 9 : 8 respectively. The area of the plot is 3528 sq. metres. What is the perimeter of the rectangular plot ?

(A) 256 metres

(B) 119 metres

(C) 238 metres

(D) 126 metres

(E) None of these

39. What is 876 times 779 ?

(A) 68214 (B) 68824

(C) 628402 (D) 682514

(E) None of these

40. The total number of students studying in a school is 10396. The ratio of the total number of girls to the total number of boys studying in the school is 52 : 61 respectively. What is the total number of girls studying in the school ?

(A) 4874 (B) 4784

(C) 5216 (D) 5612

(E) None of these

41. The present age of Mr. Deepak is 3 times the present age of his son. Five years hence the ratio of their ages will be 34 : 13 respecti-vely. What is the present age of Mr. Deepak ?

(A) 63 years (B) 68 years

(C) 58 years (D) 60 years

(E) None of these

42. In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass. A student gets 174 marks and is declared failed by 96 marks. What is the maximum aggregate marks a student can get ?

(A) 750

(B) 650

(C) 600

(D) Cannot be determined

(E) None of these

43. In the following number series one number is wrong. Find out the wrong number—

13 16 22 31 42 58

(A) 16 (B) 42

(C) 22 (D) 31

(E) None of these

44. The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 66. What is the product of B and E ?

(A) 4352 (B) 4340

(C) 4620 (D) 4224

(E) None of these

45. Shri Verma invests Rs. 14500 for 6 years at the certain rate of simple interest. After 6 years his invested sum becomes Rs. 21460. Find out the rate of interest per annum—

(A) 4% p.a. (B) 10% p.a.

(C) 6% p.a. (D) 8% p.a.

(E) None of these

46. The cost of 4 digital cameras and 6 mobile phones is Rs. 51,365. Find out the cost of 12 digital cameras and 18 mobile phones—

(A) Rs. 1,74,500

(B) Rs. 5,13,650

(C) Rs. 1,54,095

(D) Can’t be determined

(E) None of these

47. In how many ways 7 children can be seated in the available 7 seats ?

(A) 4050 (B) 1680

(C) 840 (D) 5040

(E) None of these

48. If x + y = 11 and xy = 28, find out the value of the expression

(x)2 + (y)2.

(A) 63

(B) 56

(C) 65

(D) Can’t be determined

(E) None of these

49. In a canteen 238 kgs. of rice is required for a week. How much rice is required for 49 days ?

(A) 1715 kg (B) 1764 kg

(C) 1568 kg (D) 1617 kg

(E) None of these

50. The circumference of a circular plot is 484 metre. Find out the area of that circular plot—

(A) 15246 metre2

(B) 18634 metre2

(C) 20328 metre2

(D) 13552 metre2

(E) None of these

  Answers with Explanations

1. (c) 2. (D) 3. (e) 4. (b) 5. (a)  6. (d) 7. (b) 8. (e) 9. (a) 10. (c)  11. (b) 12. (d) 13. (e) 14. (A) 15. (a)  16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (e) 20. (b)  21. (e) 22. (a) 23. (b) 24. (c) 25. (d)  26. (d)  27. (b)  28. (e)  29. (C)  30. (a)  31. (a)   32. (c)  33. (d)  35. (b)  36. (c)  37. (a)  38. (c)  39. (e)  40. (b)  41. (a)  42. (a)  43. (b)  44. (e)  45. (d)   46. (c)   47. (d)   48. (c)  49. (e)   50. (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>