Download General Knowledge Practice Paper For NDA CDS

Here is a set of General Knowledge question Paper,specially designed for  NDA CDS entrance exams.

1. Match the locations of ports labelled as A, B, C and D in the given map with the names of those ports and select the correct answer using the codes given below the name of the ports:

g1 300x296 Download General Knowledge Practice Paper For NDA CDS

Name of Ports:

1. Kakinada

2. Karwar

3. Mangalore

4; Tuticorin

5. Veraval

Code:

A B C D

(1) 4 2 3 5

(2) 5 2 4 1

(3) 1 3 4 2

(4) 5 3 2 1

Ans. (2)

2. Match List-I (Distinguished Ladies) with List-II (Position/Area of Work) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I                                                         List-II

(Distinguished Ladies) (Position/Area of Work)

A. Aruna Roy                           1. Chairperson, Central Social Welfare Board

B. Poornima Advani                2. Chairperson, National Dairy Development Board

C. Amrita Patel                        3. Community Development

D. Mridula Sinha                     4. Chairperson, National Commission for Women

Code:

A B C D

(1) 3 4 2 1

(2) 2 1 3 4

(3) 3 1 2 4

(4) 2 4 3 1

Ans. (1)

3. The given map refers to the kingdom of:

g3 300x250 Download General Knowledge Practice Paper For NDA CDS

(1) Akbar at the time of capture of Khandesh in 1601

(2) Akbar at the time of his death in 1605

(3) Aurangzeb at the time of capture of Hyderabad

(4) Aurangzeb at the time of his death In 1707

Ans. (1)

4. Match List-I (Vitamins) with List-II (Disease caused by their Deficiency) and select the correct answer using the codes given below the List:

List-I (Vitamins)                         List-II (Diseases their Deficiency)

A. Vitamin A                                             1. Night blindness

B. Vitamin B1 2. Scurvy

C. Vitamin C                                             3. Beriberi

D. Vitamin D                                             4. Rickets

Code:

A B C D

(1) 2 3 1 4

(2) 1 4 2 3

(3) 2 4 1 3

(4) 1 3 2 4

Ans. (4)

5. Reserve Bank of India is a:

(1) Commercial Bank

(2) Central Bank

(3) Co-operative Bank

(4) Lead Bank

Ans. (2)

6. Ozone layer in the upper atmosphere blocks —

(1) heat rays from the Sun

(2) ultraviolet rays from the Sun

(3) cosmic rays from the space

(4) infrared rays from the Sun

Ans. (2)

7. Paraffin is a by-product of:

(1) petroleum refining

(2) processing of agricultural wastes

(3) cottage industry involving bee-keeping.

(4) leather Industry

Ans. (1)

8. Select the correct sequence in the decreasing order of carbon content:

(1) Pig iron—Cast iron—Mild steel

(2) Mild steel—Pit iron—Cast

(3) Pig iron—Mild steel—Cast iron

(4) Mild steel—Cast iron—Pig iron

Ans. (1)

9 The term Mach Number is used in connection with the speed of —

(1) ships

(2) light

(3) sound

(4) aero planes

Ans. (4)

10. Mahe which is situated on the Malabar coast on the Western Ghats is apart of:

(1) Kerala

(2) Maharashtra

(3) Pondicherry

(4) Tamil Nadu

Ans. (3)

11. Which of the following help human body fight against infection?

(1) Enzymes

(2) White blood cells

(3) Red, blood cells

(4) None of these

Ans. (2)

12. The situation with Increasing unemployment and inflation is termed as —

(1) hyperinflation

(2) galloping inflation

(3) stagflation

(4) reflation

Ans. (2)

13 The basic attribute of a formal organization is

(1) Esteem and prestige

(2) Roles and duties

(3) Dominance and supremacy

(4) Rules and regulations

Ans. (4)

14. Match List-I (Person) with List-II (Area in which Distinguished) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Person)                          List-II (Area in which Distinguished)

A. Rajendera Shah                            1. Film industry

B. Naresh Trehan                             2. Computer industry

C. Azim Premji                                3. Automobile industry

D. Jagdish Khattar                           4. Medical science

5. Literature

Codes:

A B C D

(1) 2 3 1 4

(2) 5 4 2 3

(3) 2 4 1 3

(4) 5 3 2 4

Ans. (2)

Directions: The following eight (8) items consist of two statements: one labelled as the Assertion (A) and the other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below:

Code:

(1) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(2) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A is false but R is true

15. Assertion (A): If two bodies of equal weight—one cylindrical and another conical are floating in water, then their depths of immersion shall be equal.

Reason (R): Weight of the liquid displaced by a floating body is equal to weight of the body.

Ans. (4)

16. Assertion (A): If a domestic refrigerator with its door open is kept running in a room, then it shall be cooling the room like an air-conditioner does.

Reason (R): Energy can be converted from one form to another.

Ans. (4)

17. Assertion (A): If market rate of interest falls, then the prices shall rise.

Reason (R): Price rise is a result of increase in the demand.

Ans. (1)

18. Assertion (A): Alkalis are frequently used for cleaning utensils and clothes in households.

Reason (R): Alkalis readily dissolve in water.

Ans. (2)

19. Assertion (A): Equatorial Belt is a zone of calm.

Reason (R): There is almost no horizontal movement of air in the Equatorial Belt.

Ans. (1)

20. Assertion (A): In nature, compounds of carbon abound both in numbers and variety than those of any other known element.

Reason (R): Unlike other elements, carbon is an amphoteric element with ability, both for lending and for accepting electrons, while the metals are only lenders and non-metals are acceptors.

Ans. (1)

21. Assertion (A): Infants are given triple antigen injection.

Reason (R): It immunizes them against diphtheria, tetanus, and polio.

Ans. (2)

22. Assertion (A): When a ship moves from the sea water into freshwater of a river the ship will sink further.

Reason (R): The density of sea water is less than that of freshwater.

Ans. (3)

23. Which one of the following is not a Defense Public Sector Undertaking?

(1) Bharat Dynamics Limited

(2) Mishra Dhatu Nigam Limited

(3) Bharat Earth Moves Limited

(4) Hindustan Shipyard Limited

Ans. (4)

24. Match List-I (Defense Training Institute) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I                                                                           List-II

(Defense Training Institute)                                                      (Location)

A. Army School of Physical Training                                1. Dr. Ambedkar Nagar (Mhow)

B. College of Defense Management                                   2. Secunderabad

C. Naval college of Engineering                                         3. Pune

D. Military College of Telecommunication Engineering   4. Lonavala

5. Dehradun

Code:

A B C D

(1) 3 1 4 2

(2) 5 2 3 1

(3) 3 2 4 1

(4) 5 1 3 2

Ans. (3)

25. In the decreasing order of the length of the rivers, the correct sequence is

(1) Brahmaputra—Ganga— Godavari—Narmada

(2) Ganga — Godavari — Brahmaputra—Narmada

(3) Brahmaputra—Narmada— Godavari—Ganga

(4) Ganga—Brahmaputra— Godavari – Narmada

Ans. (1)

26. The Tropic of Cancer passes through:

(1) India and Iran

(2) Iran and Pakistan

(3) India and Saudi Arabia

(4) Iran and Iraq

Ans. (3)

27. Consider the following statements:

1. The Constituent Assembly started functioning in December 1946

2. Jawaharlal Nehru was the Chairman of the Constituent Assembly.

3. The Constituent Assembly adopted the constitution of India on 26th November.1949

Which of these statements is/are correct?

(1) 1, 2, and 3

(2) 1 and 3

(3) 3 only

(4) l only

Ans. (2)

28. Which of the following Indian cricketers was/were never appointed as captain of the Indian test cricket team?

1. S. Venkatarhavan

2. K. Srikanth

3. Mohinder Amarnath

4. Syed Kirmani

Select the correct answer using$ the codes given below:

Code:

(1) 1 and 3

(2) 4 only

(3) 3 and 4

(4) 2 only

Ans. (4)

29. Consider the following statements:

1. The constitution (42nd Amendment) Act was enacted during the emergency.

2. The amendments under this Act restricted the jurisdiction of the supreme Court and the High Courts.

Which of these statements is/are correct’?

(1) l only

(2) 2 only

(3) Both land 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (3)

30. Recommendations to the President on the specified Union -State fiscal relations are made by the –

(1) Finance Minister

(2) Reserve Bank of India

(3) Finance Commission

(4) Planning Commission

Ans. (3)

31. Which one of the following instruments is used in a submarine to get the view above the surface of water?

(1) Periscope

(2) Telescope

(3) Digital camera

(4) Kaleidoscope

Ans. (1)

32. Match List-I (National Park/ Sanctuary) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (National Park /Sanctuary)                              List-II (State)

A. Nandadevi National Park                                           1. Rajasthan

B. Keoladeo National Park                                             2. Assam

C. Manas Wildlife Sanctuary                                         3. Gujarat

D. Sasan Gir National Park                                            4. Mizoram

5. Uttaranchal

Code:

A B C D

(1) 2 3 4 1

(2) 5 1 2 3

(3) 2 1 4 3

(4) 5 3 2 1

Ans. (2)

33. Consider the following statements regarding the Chakiarkoothu form of dance:

1. It is performed by Chakiar caste.

2. It cannot be traditionally witnessed by the higher caster Hindus.

3. Mizhavu is the accompanying instrument.

4. Its theatre form is Called koothambalam.

Which of these statements are correct?

(1) 1, 2 and 4

(2) 1, 2 and 3

(3) 2, 3 and 4

(4) 1. 2 and 4

Ans. (2)

Directions : The following 10 (ten) items consist of two statements; one labelled as the ‘Assertion A’ and the other as ‘Reason R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion ‘A’ and the Reason ‘R’ are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answer to these items using the codes given:

Codes:

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(2) Both A and R are true but R is hot a correct explanation of A

(3) A is’ true but R is false

(4) A is false but R is true

34. Assertion (A): In Australia, Cattle rearing is done more for meat than for milk.

Reason (R): Australians are traditionally non-vegetarians.

Ans. (2)

35. Assertion (A): In human beings. the females play a major role in determining the sex of the offspring.

Reason (R): Women have two ‘X’ chromosomes

Ans. (4)

36. Assertion (A): Large cold storage plants use ammonia as refrigerant while domestic refrigerators use Chloro-Fluoro -Carbons.

Reason (R): Ammonia can be liquefied at ambient temperatures at low pressures.

Ans. (2)

37. Assertion (A): The frequency of floods is North Indian plains has increased during the last couple of decades.

Reason (R): There has been reduction in the depth of river valleys due to deposition of silt.

Ans. (1)

38. Assertion (A): The rate of growth of India’s exports has shown an appreciable increase after 1991.

Reason (R): The Government of India has resorted to devaluation.

Ans. (3)

39. Assertion (A): Lord Linlithgow described the August Movement of 1942 as the most serious rebellion since Sopoy Mutiny.

Reason. (R): There was massive upsurge of the peasantry in certain areas.

Ans. (2)

40 Assertion (A): “D N A Finger Printing has become a powerful tool to establish paternity and identity of criminals in rape and assault cases.

Reason (R): Trace evidences such as hairs, saliva and dried semen are adequate for D.N.A. analysis.

Ans. (2)

41. Assertion (A): Punjab is an important exporter of rice.

Reason (R): This state leads in the production of rice.

Ans. (1)

42. Assertion (A): Kushinagar was the capital of Malla Republic.

Reason (R): Mahatma Buddha got Mahaparinirvana at Kushinagar.

Ans. (2)

43. Assertion (A): Terrace cultivation In Garhwal is eco-friendly.

Reason (R): It ensures land and water conservation on the hill sides.

Ans. (1)

44. Match List-I (Industrial processes) with List-II (Industry with which associated) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                            List-II

A. Cracking                                     1. Rubber

B. Smelting                                      2. Petroleum

C. Hydrogenation                             3. Copper

D. Vulcanization                              4. Edible Fats

Codes:

A B C D

(1) 3 2 1 4

(2) 2 3 4 1

(3) 2 3 1 4

(4) 3 2 4 1

Ans. (2)

45. The Indian National Army (I.N.A) came into existence in 1943 in:

(1) Japan

(2) Then Burma

(3) Singapore

(4) Then Malaya

Ans. (3)

46. Which one among .the following has the largest shipyard in India?

(1) Kolkata

(2) Kochi

(3) Mumbai

(4) Visakhapatnam

Ans. (2)

47. At the time of partition of India, which one of the following provinces of British India came forward with a plan for United and Independent existence?

(1) Punjab

(2) Assam

(3) Bengal

(4) Bihar

Ans. (1)

48. What is Digital Safe?

(1) A new scheme launched by Punjab National Bank

(2) This is a safe suit by ‘Ozone Company’

(3) This is new spacecraft suit by NASA

(4) None of these

Ans. (2)

49. Expand ISLFTA:

(1) Indo Srilanka Free trade Agreement

(2) Indo Singapore Free Trade Agreement

(3) Indo Srilanka Free Tariff Agreement

(4) None of these

Ans. (1)

50. Who among the following are appointed by the President of India?

1. The Chairman of Finance Commission

2. The Deputy Chairman of Planning Commission

3. The Chief Minister of a Union Territory

Choose the answer from the codes given below:

(1) 1 only

(2) 1 and 2

(3) l and 3

(4) 1 and 3

Ans. (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>