RBI ( RESERVE BANK OF INDIA ) Last year question paper & Previous Year Sample Question Papers

Today We are still adding Last year question paper , Previous Year Sample Question Papers of  RESERVE BANK OF INDIA . These questions papers will give you an idea of the Paper Patterns that are given in the exams.

This blog post follows my earlier blog article on RBI Recruitment Notification, Eligibility & Forms and is intended to give you the pattern of RBI exam as well as study materials for preparation of the RBI “Group-B” officer’s exam: the Sample Papers & Books.

RBI exam pattern:
The 3-phase selection process for the “Group-B” RBI job consists of following phases:
Phase-I: Preliminary Test: Written Exam (Objective type)
Phase-II: Final Test Written Exam (Descriptive type)
Phase-III: Interview.
Phase-I
test is only of screening in nature (for selecting candidates for Phase-II test) and therefore marks you score in Phase-I test is not counted for the final merit list. The final merit list is prepared based on the total marks you scored in Phase-II Written Test and the Interview.

Let us go into the detail of these three phases.

RBI Phase-I Exam Pattern:
The Phase-I test of RBI consists of Objective type questions from following four sections:
i) General Awareness.
ii) English Language.
iii) Quantitative Aptitude.
iv) Reasoning.
The exam is of 3 hours duration for total 200 marks. You need to qualify in each of these tests individually – the RBI cut-off marks for these tests have not been specified and would be decided based on the relative performance of the candidates.

Other than just above information, the RBI exam notification has not specified any more information, like number of questions in each section and the mark-distribution. But RBI exam pattern for “Group-B” officer’s exam is very similar to the Bank PO exams, with identical exam sections and hence you can make some guesses about how many questions may be asked from following PO exam pattern for Indian Overseas Bank (IOB):
IOB PO exam pattern: 225 Questions to be answered in 135 minutes with total 200 marks with following section-wise number of questions:
Test of Reasoning Ability 75
Test of Quantitative Aptitude 50
Test of General Awareness 50
Test of English Language 50.
Since you would have 180 minutes (3 hours) for the RBI exam, so may be you would have more number of questions.

RBI Phase-II Exam Pattern:
For those selected in the RBI Phase-I Exam, they would have to appear for Phase-II Exam, which consists of descriptive questions from following three papers:
Paper I – English.
Paper II – Economic and Social Issues.
Paper III – Finance and Management.
The syllabus for these three papers have been given in my previous blog post titled: RBI Exam Syllabus. Each of these papers is of 3 hours duration carrying 100 marks.

Following the RBI Phase-II test, if you are selected, you would have to appear for the final selection: the RBI Interview. Marks you score in the Phase-II & Interview combined would be used for preparation of the final merit list.

RBI Exam Sample papers:
After going through above RBI exam pattern, you would naturally want some free online sample papers for RBI exam preparation. I did some searching for you and could come out with following bank exam prep-materials.

If I were you, my first place to check for sample questions on bank management trainee/PO exam would have been Competition Master in the section “BANK RECRUITMENT EXAMS”, which has been publishing solved question papers of previous years banking exams as shown in the screenshot at left.

You would need to register (which is free) to view these sample question papers of bank exams.

Sample Papers for RBI Exam Phase-I:
You have four sections in the Phase-I test: General Awareness, English Language, Quantitative Aptitude & Reasoning.
You can find the sample papers for these objective tests in the Competition Master website in the section “BANK RECRUITMENT EXAMS”, menu option “Bank PO solved papers”, as shown below:

You would find two sample papers for each of the test of General Awareness and English Language and one paper for each of Quantitative Aptitude & Reasoning.

You can also find some more sample papers from following sources:
From India Study Channel: Bank PO Mock test paper
From All interview: RBI Grade-B Officers Recruitment Exam July 2004 Question Paper-1 & Paper-II

Sample Papers for RBI Exam Phase-II:
Here you have three papers: “English”, “Economic and Social Issues” & “Finance and Management”. You can find some sample questions again in the Competition Master in four menu option the section “BANK RECRUITMENT EXAMS”, as shown in the highlighted red box below:
Books for the RBI exam:

I searched for books for RBI Group-B Officers exam preparation and found with following results:
Ramesh RBI Grade B Officers Exam Guide: Price Rs. 320 Offer Price: Rs. 256 Savings: 20%
RBI Grade-B Officers Exam by Dr.Lal & Jain. Upkar Prakashan: Price Rs. 298

Also, since RBI Group-B Officers exam is similar to a bank PO exam, I would like to recommend following Bank PO books for preparation of the management trainee written test. They are available on most of the good bookstores. Also, these books can be bought on-line through Credit Card as well as through Cash-On-Delivery (i.e. you pay when you get the book). And they are offering good discounts of upto 20%.

Oswaal Chapter-Wise Solutions of BANK P.O. (10 Years Solved Papers)
Cover Price:
Rs. 299 Price: Rs. 239/- You Save: Rs. 60 ( 20% )

Ramesh Bank P. O. Prev. Solved Papers by RPH Editorial Board
Cover Price:
Rs. 150 Price: Rs. 120/- You Save: Rs. 30 ( 20% )

For further preparation:
Upkars State Bank Probationary Officers Examination by T. S. Jain
Cover Price:
Rs. 390 Price: Rs. 351/- You Save: Rs. 39 (10% )

Galgotia State Bank Probationary Officers Guide by Ravi Chopra
Cover Price:
Rs. 260 Price: Rs. 208/- You Save: Rs. 52 ( 20% )

Ramesh State Bank PO Exam Guide by RPH Editorial Board
Cover Price:
Rs. 350 Price: Rs. 280/- You Save: Rs. 70 ( 20% ).

RBI Interview questions:
For RBI Interview, apart from other areas, questions about RBI as an organization are bound to be asked. So go through the About us page of the website, as well as the wiki.

RBI results website:
After you appear in each of these phases, you would naturally would like to see the result. Check them in the proper time in this RBI exam result website.

Hope with above Sample papers & books for the RBI exam, you would be able to appear in the exam confidently. I would look out for more RBI prep-materials on the net and would post the same as I find them. So visit me again!

Part I : General Awareness :

1. Article 17 of the constitution of India provides for
(a) equality before law.
(b) equality of opportunity in matters of public employment.
(c) abolition of titles.
(d) abolition of untouchability.
2. Article 370 of the constitution of India provides for
(a) temporary provisions for Jammu & Kashmir.
(b) special provisions in respect of Nagaland.
(c) special provisions in respect of Manipur.
(d) provisions in respect of financial emergency.
3. How many permanent members are there in Security Council?
(a) Three
(b) Five
(c) Six
(d) Four

4. The United Kingdom is a classic example of a/an
(a) aristocracy
(b) absolute monarchy
(c) constitutional monarchy
(d) polity.

5. Social Contract Theory was advocated by
(a) Hobbes, Locke and Rousseau.
(b) Plato, Aristotle and Hegel.
(c) Mill, Bentham and Plato.
(d) Locke, Mill and Hegel.

6. The Speaker of the Lok Sabha is elected by the
(a) President
(b) Prime Minister.
(c) Members of both Houses of the Parliament.
(d) Members of the Lok Sabha.

7. Who is called the ‘Father of History’?
(a) Plutarch
(b) Herodotus
(c) Justin
(d) Pliny

8. The Vedas are known as
(a) Smriti.
(b) Sruti.
(c) Jnana.
(d) Siksha.

9. The members of Estimate Committee are
(a) elected from the Lok Sabha only.
(b) elected from the Rajya Sabha only.
(c) elected from both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
(d) nominated by the Speaker of the Lok Sabha.

10. Who is the chief advisor to the Governor?
(a) Chief Justice of the Supreme Court.
(b) Chief Minister.
(c) Speaker of the Lok Sabha.
(d) President.

11. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called
(a) Scarce currency.
(b) Soft currency.
(c) Gold currency.
(d) Hot currency.

12. Which of the following is a better measurement of Economic Development?
(a) GDP
(b) Disposable income
(c) NNP
(d) Per capita income

13. In India, disguised unemployment is generally observed in
(a) the agriculture sector.
(b) the factory sector.
(c) the service sector.
(d) All these sectors.

14. If the commodities manufactured in Surat are sold in Mumbai or Delhi then it is
(a) Territorial trade.
(b) Internal trade.
(c) International trade.
(d) Free trade.

15. The famous slogan “GARIBI HATAO” (Remove Poverty) was launched during the
(a) First Five-Year Plan (1951-56)
(b) Third Five-Year Plan (1961-66)
(c) Fourth Five-Year Plan (1969-74)
(d) Fifth Five-Year Plan (1974-79)

16. Bank Rate refers to the interest rate at which
(a) Commercial banks receive deposits from the public.
(b) Central bank gives loans to Commercial banks.
(c) Government loans are floated.
(d) Commercial banks grant loans to their customers.

17. All the goods which are scare and limited in supply are called
(a) Luxury goods.
(b) Expensive goods.
(c) Capital goods.
(d) Economic goods.

18. The theory of monopolistic competition is developed by
(a) E.H.Chamberlin
(b) P.A.Samuelson
(c) J.Robinson
(d) A.Marshall

19. Smoke is formed due to
(a) solid dispersed in gas.
(b) solid dispersed in liquid.
(c) gas dispersed in solid.
(d) gas dispersed in gas.

20. Which of the following chemical is used in photography?
(a) Aluminum hydroxide
(b) Silver bromide
(c) Potassium nitrate
(d) Sodium chloride.

21. Gober gas (Biogas) mainly contains
(a) Methane.
(b) Ethane and butane.
(c) propane and butane.
(d) methane, ethane, propane and propylene.

22. Preparation of ‘Dalda or Vanaspati’ ghee from vegetable oil utilises the following process
(a) Hydrolysis
(b) Oxidation
(c) Hydrogenation
(d) Ozonoloysis

23. Which colour is the complementary colour of yellow?
(a) Blue
(b) Green
(c) Orange
(d) Red

24. During washing of cloths, we use indigo due to its
(a) better cleaning action.
(b) proper pigmental composition.
(c) high glorious nature.
(d) very low cost.

25. Of the following Indian satellites, which one is intended for long distance telecommunication and for transmitting TV programmes?
(a) INSAT-A
(b) Aryabhata
(c) Bhaskara
(d) Rohini

26. What is the full form of ‘AM’ regarding radio broadcasting?
(a) Amplitude Movement
(b) Anywhere Movement
(c) Amplitude Matching
(d) Amplitude Modulation.

27. Who is the author of Gandhi’s favorite Bhajan Vaishnava jana to tene kahiye?
(a) Purandar Das
(b) Shyamal Bhatt
(c) Narsi Mehta
(d) Sant Gyaneshwar

28. Which one of the following is not a mosquito borne disease?
(a) Dengu fever
(b) Filariasis
(c) Sleeping sickness
(d) Malaria

29. What is the principal ore of aluminium?
(a) Dolomite
(b) Copper
(c) Lignite
(d) Bauxite

30. Which country is the facilitator for peace talks between the LTTE and the Sri Lankan Government?
(a) The US
(b) Norway
(c) India
(d) The UK

31. The highest body which approves the Five-Year Plan in India is the
(a) Planning Commission
(b) National Development Council
(c) The Union Cabinet
(d) Finance Ministry

32. Ceteris Paribus is Latin for
(a) ” all other things variable ”
(b) “other things increasing”
(c) “other things being equal”
(d) “all other things decreasing”

33. Who has been conferred the Dada Saheb Phalke Award (Ratna) for the year 2007?
(a) Dev Anand
(b) Rekha
(c) Dilip Kumar
(d) Shabana Azmi

34. Purchasing Power Parity theory is related with
(a) Interest Rate.
(b) Bank Rate.
(c) Wage Rate.
(d) Exchange Rate.

35. India’s biggest enterprise today is
(a) the Indian Railways.
(b) the Indian Commercial Banking System.
(c) the India Power Sector.
(d) the India Telecommunication System.

36. The official agency responsible for estimating National Income in India is
(a) Indian Statistical Institute.
(b) Reserve Bank of India.
(c) Central Statistical Organisation.
(d) National Council for Applied Economics and Research.

37. Which of the following has the sole right of issuing currency (except one rupee coins and notes) in India?
(a) The Governor of India
(b) The Planning Commission
(c) The State Bank of India
(d) The Reserve Bank of India

38. In the budget figures of the Government of India the difference between total expenditure and total receipt is called.
(a) Fiscal deficit
(b) Budget deficit
(c) Revenue deficit
(d) Current deficit

39. Excise duty on a commodity is payable with reference to its
(a) production.
(b) production and sale.
(c) Production and transportation.
(d) Production, transportation and sale.

40. In the US, the President is elected by
(a) The Senate.
(b) Universal Adult Franchise.
(c) The House of Representatives.
(d) The Congress.

41. Fascism believes in
(a) Peaceful change
(b) Force
(c) Tolerance
(d) Basic Rights for the individual

42. Which is the most essential function of an entrepreneur?
(a) Supervision
(b) Management
(c) Marketing
(d) Risk bearing

43. Knowledge, technical skill, education ‘etc.’ in economics, are regarded as
(a) social-overhead capital.
(b) human capital.
(c) tangible physical capital.
(d) working capital.

44. What is the range of Agni III, the long-range ballistic missile, test-fired by India recently?
(a) 2,250 km
(b) 3,500 km
(c) 5,000 km
(d) 1,000 km

45. Nathu Laa, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in
(a) Sikkim.
(b) Arunachal Pradesh.
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and Kashmir.

46. M. Damodaran is the
(a) Chairman, Unit Trust of India.
(b) Deputy Governor of Reserve Bank of India.
(c) Chairman, Securities and Exchange Board of India.
(d) Chairman, Life Insurance Corporation of India.

47. What is the name of the Light Combat Aircraft developed by India indigenously?
(a) BrahMos
(b) Chetak
(c) Astra
(d) Tejas

48. Who is the Prime Minister of Great Britain?
(a) Tony Blair
(b) Jack Straw
(c) Robin Cook
(d) Gordon Brown.

49. The 2010 World Cup Football Tournament will be held in
(a) France.
(b) China.
(c) Germany.
(d) South Africa.

50. Who is the present Chief Election Commissioner of India?
(a) Navin Chawla
(b) N.Gopalswamy
(c) T.S.krishnamoorty
(d) B.B.Tandon

51. The title of the book recently written by Jaswant Singh, former Minister of External Affair, is
(a) A call of Honour – In the Service of Emergent Inida
(b) Whither Secular India?
(c) Ayodhya and Aftermath
(d) Shining India and BJP.

52. What was the original name of “Nurjahan”?
(a) Jabunnisa
(b) Fatima Begum
(c) Mehrunnisa
(d) Jahanara

53. Which of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Lord Dallhousie- Doctrine of Lapse
(b) Lord Minto- Indian Councils Act, 1909
(c) Lord Wellesley- Subsidiary Alliance
(d) Lord Curzon- Vernacular Press Act, 1878

54. The province of Bengal was partitioned into two parts in 1905 by
(a) Lord Lytton.
(b) Lord Ripon.
(c) Lord Dufferin.
(d) Lord Curzon.

55. The essential features of the Indus Valley Civilization was
(a) worship of forces of nature.
(b) organized city life.
(c) pastoral farming.
(d) caste society.

56. Name the capital of Pallavas.
(a) Kanchi.
(b) Vattapi.
(c) Trichnapalli.
(d) Mahabalipuram.

57. The Home Rule League was started by
(a) M.K.Gandhi
(b) B.G.Tilak
(c) Ranade
(d) K.T.Telang

58. The Simon Commission was boycotted by the Indians because
(a) it sought tocurb civil liberties.
(b) it proposed to partition India.
(c) it was an all-white commission Indian representation.
(d) it proposed measures for nationalism.

59. Storm of gases are visible in the chamber of the Sun during
(a) Cyclones
(b) Anti-cyclones
(c) Lunar-eclipse
(d) Solar eclipse.

60. The Indian Councils Act of 1990 is associated with
(a) The Montagu Decleration.
(b) The Montagu- Chelmsford Reforms.
(c) The Morley-Minto Reforms.
(d) The Rowlatt Act.

61. The age of tree can be determined more or less accurately by
(a) counting the number of branches.
(b) measuring the height ,of the tree.
(c) measuring the diameter of the trunk.
(d) counting the number of rings in the trunk.

62. Of all micro-organisms, the most adaptable and versatile are
(a) Viruses
(b) Bacteria
(c) Algae d) Fungi

63. What is an endoscope?
(a) It is an optical instrument used to see inside the alimentary canal
(b) it is device which is fitted on the chest of the patient to regularize the irregular heart beats
(c) It is an instrument used for examining ear disorders
(d) It is an instrument for recording electrical signals produced by the human muscles.

64. The disease in which the sugar level increase is known as
(a) Diabetes mellitus
(b) Diabetes insipidus
(c) Diabetes imperfectus
(d) Diabetes sugarensis

65. The President of India is elected by
(a) members of both Houses of the Parliament.
(b) members of both houses of Parliament of State Legislatures.
(c) members of both Houses of the State Legislative Assemblies.
(d) Elected members of both Houses of the Parliament and members of Legislative Assemblies.

66. The nitrogen present in the atmosphere is
(a) of no use to plants.
(b) injurious of plants.
(c) directly utilized by plants.
(d) utilized through micro-organisms.

67. Diamond and Graphite are
(a) allotropes
(b) isomorphous
(c) isomers
(d) isobars

68. Kayak is kind of
(a) tribal tool.
(b) boat.
(c) ship.
(d) weapon.

69. Which of the following has the highest calorific value?
(a) Carbohydrates
(b) fats
(c) Proteins
(d) Vitamins.

70. Rotation of crops means
(a) growing of different crops in succession to maintain soil fertility.
(b) some crops are growing again and again.
(c) two or more crops are grown simultaneously to increase productivity.
(d) None of these.

71. Suez Canal connects
(a) Pacific Ocean and Atlantic Ocean.
(b) Mediterranean Sea and Red Sea.
(c) Lake Huron and Lake Erie.
(d) Lake Erie and Lake Ontario.

72. Which of the following ports has the largest hinterland?
(a) Kandla
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Vishkhapatnam.

73. “Slash and Burn agriculture” is the name given to
(a) method of potato cultivation.
(b) process of deforestation.
(c) mixed framing.
(d) shifting cultivation.

74. The main reason for deforestation in Asia is
(a) excessive fuel wood collection.
(b) excessive soil erosion.
(c) floods.
(d) construction of roads.

75. Recharging of water table depends on
(a) amount of rainfall.
(b) relief of the area.
(c) vegetation of the area.
(d) amount of percolation.

Answers Part – I :
1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (a)
6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (b)
11. (d) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c)
16. (a) 17. (d) 18. (a) 19. (a) 20. (b)
21. (a) 22. (b) 23. (b) 24. (a) 25. (d)
26. (c) 27. (c) 28. (d) 29. (d) 30. (a)
31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (a) 35. (c)
36. (d) 37. (b) 38. (a) 39. (a) 40. (b)
41. (d) 42. (a) 43. (b) 44. (a) 45. (c)
46. (c) 47. (d) 48. (d) 49. (b) 50. (a)
51. (c) 52. (d) 53. (d) 54. (b) 55. (a)
56. (b) 57. (c) 58. (d) 59. (c) 60. (d)
61. (a) 62. (a) 63. (a) 64. (d) 65. (d)
66. (a) 67. (b) 68. (b) 69. (a) 70. (b)
71. (d) 72. (d) 73. (a) 74. (d) 75. (a)

53 Comments

  • N.Anil kumar
    September 22, 2010 - 12:35 pm | Permalink

    please send me the last year solved papers of RBI to this email.

  • Neha Rani
    October 4, 2010 - 9:48 pm | Permalink

    please mail me the previous papers of Executive Intern exams and PO exams of RBI, and the syllabus for general awareness section for the same i.e. executive Intern exam.
    thanks

  • October 14, 2010 - 4:44 pm | Permalink

    Sir please provide me at least 3 years General awareness
    papers of RBI EXAM. This is my first attempt.

  • sagar ranjan puhan
    October 16, 2010 - 8:52 am | Permalink

    sir please send rbi grade b officer last year question paper and solution

  • divya
    October 17, 2010 - 10:14 am | Permalink

    pls send me previous question papers of RBI to my mail address.

  • GOVINDRAJ
    October 22, 2010 - 9:43 am | Permalink

    please send me last year prasad bharathi solved paper to my email id.

  • Pradeep pareek
    October 29, 2010 - 9:33 am | Permalink

    Hi, there is Some answers are Wrong. Exmple: 2010 football world cup not in china. Its in South africa.

  • November 14, 2010 - 3:19 pm | Permalink

    sir, please send the last year question papers of both phase 1 and phase 2 at my email address ( superajay12@rediffmail.com )
    as soon as possible so that i can get some help regarding exam.
    thanking you

  • VINEET aGARWAL
    November 15, 2010 - 6:06 pm | Permalink

    please send me the last year solved Phase -I papers of RBI to this email.
    Thanks for the information these are really helpful.

  • dayan
    November 18, 2010 - 4:16 pm | Permalink

    hi please send me last 5 yrs RBI question papers for grade B officer at my email.

  • sreevani
    November 18, 2010 - 7:45 pm | Permalink

    sir, can you please guide us about preparation of general awareness in rbi asst grade b officers recruitment .

  • madhusmita
    January 5, 2011 - 4:54 pm | Permalink

    most of general science are wrong kindly correct it otherwise it will make bad impression

  • abhishek
    January 7, 2011 - 9:01 am | Permalink

    plz e-mail me rbi grade b phase 1 and 2 question papers

  • January 16, 2011 - 7:42 pm | Permalink

    hello sir, may i knw will u provide separate time for individual test(Apt, Quant, Eng. G.K.) in RBI officer ‘B’ grade exam or its upto the wish of candidate that he will divide time accordingly.

  • July 17, 2011 - 5:58 pm | Permalink

    sir plz i want descriptive papers of last years.so its a humble request if you can send them plz…

  • shalaj
    August 29, 2011 - 5:55 pm | Permalink

    dear sir
    plz provide me RBI mains exam previous papers and suggest effective source for cracking the mains exam….
    i will be thankful to you……
    plz do the needful…

  • priya
    September 8, 2011 - 3:33 pm | Permalink

    thank u .. it was very helpful

  • SUJATA D. AVACHAR
    September 19, 2011 - 1:14 pm | Permalink

    sir
    plz send me the last year previous paper of rbi to this email

  • k p v karunakaran
    September 27, 2011 - 3:28 pm | Permalink

    please inform me about the availability of books for RBI grade B exam in Mumbai

  • kanika garg
    October 10, 2011 - 3:23 pm | Permalink

    hi !!
    Plz send the the sample papers (solved ) of previous year of RBI -Grade(B) Officers to this mail.

  • Sunita Kumawat
    November 27, 2011 - 4:12 pm | Permalink

    please send me previous years question paper for rbi grade b post including all subjects like quantitative aptitude general awareness english reasoning to my email id

    Thank you

  • December 1, 2011 - 8:33 am | Permalink

    Please send me some New model test papers soloved

  • sankar
    December 10, 2011 - 12:43 pm | Permalink

    rbi

  • January 2, 2012 - 9:36 pm | Permalink

    hai

  • remi
    January 12, 2012 - 11:02 am | Permalink

    please send me the last year solved papers of RBI to this email.

  • KRISHNAVENI
    March 4, 2012 - 11:50 am | Permalink

    PLZ SEND ME ASSISTANT EXAM PREVIOUS MODEL PAPERS AND BOOKS AND PATTERN

  • KRISHNAVENI
    March 4, 2012 - 11:52 am | Permalink

    PLZ SEND ME RBI ASSISTANT EXAM MODEL PAPERS AND BOOKS PATTERN

  • s.kondalarao
    March 4, 2012 - 5:59 pm | Permalink

    hai sir ,i applyed for the post office assistent of rbi.please send exam patern and selection procedure, privious year office assistent exam papers like general awarnes, reasoning ,numarical ability ,engkish papets and some sugestions for how to prepare to get job?
    please send me my mail thnak u sir

  • March 5, 2012 - 1:31 pm | Permalink

    Oye……..
    Online Application ni link kya chhe ?
    Where is the link for online application for RBI ?

  • March 5, 2012 - 1:34 pm | Permalink

    I want to apply but where is the link ?

  • March 5, 2012 - 1:37 pm | Permalink

    Hay my big brothers ,
    Please show me the way for the online application for RBI.
    I will be very very thankful to you from the depth of my heart.

  • shashi kant kumar
    March 7, 2012 - 9:25 am | Permalink

    sir what will be level of question in rbi assisstance exam either clerical or po level

  • Mani
    March 10, 2012 - 7:25 am | Permalink

    Please send me old question papers for recruitment of assistants. I dont know what to study

  • ramya
    March 10, 2012 - 1:50 pm | Permalink

    sir please send me previous years question paper for rbi grade b post including all subjects like quantitative aptitude general awareness english reasoning to my email id,

    thank you

  • Ravi Kiran
    March 11, 2012 - 12:21 pm | Permalink

    sir, please tell me what books i have to refer to prepare for “RBI EXAM”.

  • hima
    March 14, 2012 - 6:18 pm | Permalink

    Please send me the latest previous papers that would be helpful for me for writing RBI exams

  • March 14, 2012 - 9:38 pm | Permalink

    please sent please send me previous years question paper for rbi grade b post including all subjects like quantitative aptitude general awareness english reasoning to my email id

  • March 14, 2012 - 9:39 pm | Permalink

    sir plz i want descriptive papers of last years.so its a humble request if you can send them plz…

  • March 14, 2012 - 9:40 pm | Permalink

    please send me the model solve question papers to my email id.
    thank you

  • Abhilasha Janoria
    March 15, 2012 - 10:59 pm | Permalink

    sir,
    if it’s possible for you then it’s my request please send me previous years RBI clerk question paper at my email id.

  • Bibi Mohanan
    March 26, 2012 - 9:21 pm | Permalink

    please send me previous years question paper for rbi assistant post including all subjects like quantitative aptitude general awareness english reasoning to my email id

    Thank you

  • salman
    April 6, 2012 - 1:14 pm | Permalink

    send me previous years question paper for rbi grade b post including all subjects like quantitative aptitude general awareness english reasoning to my email id

  • arpana
    January 14, 2013 - 1:59 pm | Permalink

    plz advise me how to prepare for grade b post and also and plz send me question papers

  • anil shelke
    January 16, 2013 - 1:46 am | Permalink

    please send me previous question paper of r.b.i.exam for the oost of legal advisor.

  • April 5, 2013 - 1:27 am | Permalink

    I’m doing B-tech in computer Science and engineering and RBI is coming to my college next week for recruitment. Please send me the previous year question papers of RBI exam as soon as possible.

  • May 21, 2013 - 8:30 pm | Permalink

    pls send me question papers of rbi researchofficer paper and syllabus

  • pritu tiwary
    July 3, 2013 - 12:27 am | Permalink

    sir plz send me rbi previous year question

  • SATISH PRASAD
    July 10, 2013 - 7:02 am | Permalink

    Sir i humbly request u to send the last year question paper of RBI assistant, RBI grade B officer, SBI clerk, urgently on my email.

    Thanks.

  • July 16, 2013 - 6:50 pm | Permalink

    pls send mi paper solution as per as posible.

  • prachi nagaonkar
    July 16, 2013 - 6:54 pm | Permalink

    Dear sir,
    pls send me old question paper with solution this is my requet pls send
    my mail id asap.
    thank u

  • ruchit
    August 9, 2013 - 11:53 pm | Permalink

    The answer for Question no 2 is a & not d. Please change the same so as to avoid misunderstanding & wrong knowledge spreading.

  • August 12, 2013 - 9:19 pm | Permalink

    Please send me the Grade B officers examination sample question paper and syllabus.

  • rifat parveen
    July 18, 2014 - 11:00 am | Permalink

    sir its my first attempt please provide me latest model paper of Rbi please

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>