SBI Associate Bank Solved Reasoning Question Paper For Clerk

SBI Associate Bank Solved Question Paper Based On Reasoning.

1.     Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

A.    (1/3)    B.        (1/8)        C.    (2/8)    D.    (1/16)

Answer: Option B

2.     Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

A.    7    B.        10          C.    12    D.    13

Answer: Option B

3.     Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

A.    20    B.        22       C.    23    D.    26

Answer: Option B

4.     Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

A.    22    B.    24       C.        25       D.    26

Answer: Option C

5.     Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

A.    12    B.        14     C.    27    D.    53

Answer: Option B

6.     Look at this series: 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, … What number should come next?

A.    14    B.        15       C.    21    D.    23

Answer: Option B

7.     Look at this series: 58, 52, 46, 40, 34, … What number should come next?

A.    26    B.        28         C.    30    D.    32

Answer: Option B

8.     Look at this series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, … What number should come next?

A.    7    B.    10      C.    14    D.        15

Answer: Option D

9.     Look at this series: 8, 22, 8, 28, 8, … What number should come next?

A.    9    B.    29       C.    32    D.        34

Answer: Option D

10.     Look at this series: 31, 29, 24, 22, 17, … What number should come next?

A.        15      B.    14      C.    13    D.    12

Answer: Option A

11.     SCD, TEF, UGH, ____, WKL

A.    CMN     B.    UJI   C.        VIJ    D.    IJT

Answer: Option C

12.     B2CD, _____, BCD4, B5CD, BC6D

A.    B2C2D    B.        BC3D    C.    B2C3D    D.    BCD7

Answer: Option B

13.     FAG, GAF, HAI, IAH, ____

A.    JAK     B.    HAL      C.    HAK    D.    JAI

Answer: Option A

14.     ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

A.    OLPA    B.    KLMA    C.    LLMA    D.        KLLA

Answer: Option D

15.     CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

A.    GRR    B.    GSS      C.        ISS    D.    ITT

Answer: Option C

16.     Odometer is to mileage as compass is to

A.    speed    B.    hiking    C.    needle    D.        direction

Answer: Option D

17.     Marathon is to race as hibernation is to

A.    winter    B.    bear    C.    dream    D.        sleep

Answer: Option D

18.     Window is to pane as book is to

A.    novel    B.    glass     C.    cover    D.        page

Answer: Option D

19.     Cup is to coffee as bowl is to

A.    dish    B.        soup     C.    spoon    D.    food

Answer: Option B

20.     Yard is to inch as quart is to

A.    gallon    B.        ounce       C.    milk    D.    liquid

Answer: Option B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>