SSC CPO & SI Exam Previous Year Solved Sample Paper.

Here is a sample question paper on SSC (Staff Selection Commission) Central Police Organization (CPO), SI (Sub Inspector) Recruitment Exam. The question paper is based on Previous Year Question Papers.
1. ‘India Today’ is—
(A) A staggering mass of problems
(B) Former British India minus Pakistan and Bangladesh
(C) A News magazine mainly devoted to current affairs
(D) The Union of India, a member of United Nations
Ans : (C)

2. The book ‘It was Five Past Midnight’ is on—
(A) Bhuj Earthquake
(B) Orissa Floods
(C) Andhra Cyclone
(D) Bhopal Gas Tragedy
Ans : (D)

3. Teen Bigha Corridor links—
(A) India and Pakistan
(B) India and China
(C) Bangladesh and Pakistan
(D) Bangladesh and India
Ans : (D)

4. What is the field in which outstanding work may be recognized with the award of Pulitzer Prize ?
(A) Science and Technology
(B) Literature and Journalism
(C) International Understanding
(D) Environmental Studies
Ans : (B)

5. Vijay Stambha at Chittor was built by—
(A) Maharana Pratap
(B) Rana Sangram Singh
(C) Rana Kumbha
(D) Rana Ratan Singh
Ans : (C)

6. The device used to change the speed of an electric fan is—
(A) Amplifier
(B) Regulator
(C) Switch
(D) Rectifier
Ans : (B)

7. Namdhapa National Park is in—
(A) Mizoram
(B) Manipur
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh
Ans : (D)

8. Which scripture was called his ‘mother’ by Gandhiji ?
(A) Ramayana
(B) The New Testament
(C) Bhagwat Gita
(D) The Holy Quran
Ans : (C)

9. On which of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located ?
(A) Alaknanda
(B) Mandakini
(C) Dhauli Ganga
(D) Bhagirathi
Ans : (D)

10. Nobel Prize winning Indian Amartya Sen is known for his work in which area ?
(A) Physics
(B) Environmental Protection
(C) Chemistry
(D) Economics
Ans : (D)

11. Who has been crowned Miss Universe, 2008 ?
(A) Miss Japan
(B) Miss Venezuela
(C) Miss Philippines
(D) Miss Malaysia
Ans : (B)

12. Wholesale price based inflation rate in India reached its highest level in 13 years on 27th July, 2008. It was—
(A) 11•75 per cent
(B) 11•85 per cent
(C) 12•00 per cent
(D) 12•05 per cent
Ans : (D)

13. The French Open, 2009 Men’s Singles was won by—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Bob Bryan
(D) Katarina Srebotnik
Ans : (A)

14. The venue of the Energy Summit, 2008 was—
(A) Jeddah
(B) Tehran
(C) Riyadh
(D) Tripoli
Ans : (A)

15. CTBT stands for—
(A) Continued Test Ban Treaty
(B) Continued Test Based Treatments
(C) Comprehensive Test Ban Treaty
(D) Commercial Test Based Tariff
Ans : (C)

16. Asia Cup, 2008 final was played between—
(A) India and Sri Lanka
(B) Pakistan and India
(C) Sri Lanka and Pakistan
(D) Bangladesh and India
Ans : (A)

17. For which one of the following, M. S. Dhoni was chosen for the year 2007 ?
(A) Arjun Award
(B) Dronacharya Award
(C) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
(D) None of the above
Ans : (C)

18. Full form of MCA is—
(A) Ministry of Company Affairs
(B) Master of Computer Application
(C) Member Chartered Accountant
(D) Master of Commerce and Arts
Ans : (B)

19. China has hosted the—
(A) XXIX Olympic Games
(B) XXVIII Olympic Games
(C) XXVII Olympic Games
(D) XXX Olympic Games
Ans : (A)

20. Rashtrapati Bhawan was designed by—
(A) Edward Stone
(B) Le Corbusier
(C) Edwin Lutyens
(D) Tarun Dutt
Ans : (C)

21. ‘The Quit India Movement’ was launched in 1942 in the month of—
(A) January
(B) March
(C) August
(D) December
Ans : (C)

22. Match the following—
Column-I
(A) Keshab Sen
(b) Dayanand Saraswati
(c) Atmaram Pandurang
(d) Syed Ahmad Khan
Column-II
1. Prarthana Samaj
2. Brahmo Samaj
3. Aligarh Movement
4. Arya Samaj
(A) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2
(B) 1 4 2 3
(C) 2 4 1 3
(D) 3 2 4 1
Ans : (C)

23. Who was the first English President of the Indian National Congress ?
(A) George Yule
(B) William Wedderburn
(C) A. O. Hume
(D) Henry Cotton
Ans : (A)

24. Which one of the following personalities is known as ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Motilal Nehru
(D) Lala Lajpat Rai
Ans : (B)

25. Who wrote Akbarnama ?
(A) Akbar
(B) Birbal
(C) Abul Fazal
(D) Bhagavan Das
Ans : (C)

26. The pledge for ‘Poorna Swaraj’ was taken at the Congress Session of—
(A) Calcutta
(B) Lahore
(C) Allahabad
(D) Madras
Ans : (B)

27. When was the Panchayati Raj System introduced in India ?
(A) 1950 A.D.
(B) 1945 A.D.
(C) 1959 A.D.
(D) 1962 A.D.
Ans : (C)

28. Who held the office of the Vice-President of India for two consecutive terms ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Mr. R. Venkataraman
(C) Dr. Shankar Dayal Sharma
(D) Mr. V. V. Giri
Ans : (A)

29. Which Amendment of the Indian Constitution inserted the two words—‘Socialist’ and ‘Secular’ in the Preamble ?
(A) 28th
(B) 40th
(C) 42nd
(D) 52nd
Ans : (C)

30. When there is a vacancy in the office of the President and the Vice President at the same time, the office is held temporarily by—
(A) A person nominated by both the Houses of Parliament
(B) The Speaker of Lok Sabha
(C) The Deputy Chairman of Rajya Sabha
(D) The Chief Justice of India
Ans : (D)

31. The Constitution of India came into force on—
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1952
(C) 15 August, 1948
(D) 26 November, 1949
Ans : (A)

32. Who was the first Woman Governor of a State in free India from out of the following ?
(A) Mrs. Sarojini Naidu
(B) Mrs. Sucheta Kriplani
(C) Mrs. Indira Gandhi
(D) Mrs. Vijay Laxmi Pandit
Ans : (A)

33. The Parliamentary Committee which scrutinises the report of the Comptroller and Auditor General of India is—
(A) Estimates Committee
(B) Select Committee
(C) Public Accounts Committee
(D) None of these
Ans : (C)

34. Fog is an example of—
(A) Gas dispersed in gas
(B) Liquid dispersed in gas
(C) Solid dispersed in gas
(D) Solid dispersed in liquid
Ans : (B)

35. Which from the following is a landlocked sea ?
(A) Timor Sea
(B) Arafura Sea
(C) Greenland Sea
(D) Aral Sea
Ans : (D)

36. Match the following—
Sea Ports
(A) Bhatkal
(b) Alleppey
(c) Kakinada
(d) Tuticorin
States
1. Kerala
2. Tamil Nadu
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh
(A) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 4 3 2 1
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3
Ans : (C)

37. Which one of the following represent the lines joining the places of equal rainfall ?
(A) Isohypses
(B) Isohalines
(C) Isobars
(D) Isohyets
Ans : (D)

38. Equator represents—
(A) Line joining North and South poles
(B) Imaginary line passing round the Earth midway between North & South poles
(C) A belt (ring) around the planet Saturn
(D) Axis of rotation of Earth
Ans : (B)

39. Global warming is expected to result in—
(A) Increase in level of sea
(B) Change in crop pattern
(C) Change in coast line
(D) All of the above
Ans : (D)

40. Earth Summit (Save Earth) was sponsored by—
(A) UNESCO
(B) UNCED
(C) WHO
(D) UNICEF
Ans : (B)

41. If two commodities are complements, then their cross-price elasticity is—
(A) Zero
(B) Positive
(C) Negative
(D) Imaginary number
Ans : (C)

42. Opportunity cost of production of a commodity is—
(A) The cost that the firm could have incurred when a different technique was adopted
(B) The cost that the firm could have incurred under a different method of production
(C) The actual cost incurred
(D) The next best alternative output sacrificed
Ans : (D)

43. Surplus earned by a factor other than land in the short period is referred to as—
(A) Economic rent
(B) Net rent
(C) Quasi-rent
(D) Super-normal rent
Ans : (C)

44. Who is the Ex-officio Chairman of the Planning Commission ?
(A) Minister for Planning & Development
(B) Finance Minister
(C) Prime Minister
(D) Minister for Rural & Community Development
Ans : (C)

45. Which from the following is not true when the interest rate in the economy goes up ?
(A) Savings increases
(B) Lending decreases
(C) Cost of production increases
(D) Return on capital increases
Ans : (D)

46. Which one of the following is not a method of measurement of National Income ?
(A) Value Added Method
(B) Income Method
(C) Investment Method
(D) Expenditure Method
Ans : (C)

47. Labour Intensive Technique would get chosen in a—
(A) Labour Surplus Economy
(B) Capital Surplus Economy
(C) Developed Economy
(D) Developing Economy
Ans : (A)

48. Which one of the following would not constitute an economic activity ?
(A) A teacher teaching students in his class
(B) A teacher teaching students under Sarva Shiksha Abhiyan
(C) A teacher teaching his own daughter at home
(D) A teacher providing consultancy services from his residence
Ans : (C)

49. The Finance Commission—
(A) Draws up Five Year Plans
(B) Formulates Monetary Policy
(C) Recommends pay revision of Central Government Employees
(D) Adjudicates on the sharing of resources between Centre and the States
Ans : (D)

50. Net National Product of a country is—
(A) GDP minus depreciation allowances
(B) GDP plus net income from abroad
(C) GNP minus net income from abroad
(D) GNP minus depreciation allowances
Ans : (D)

51. Jaundice is caused due to the infection of—
(A) Brain
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Spleen
Ans : (B)

52. The average heart beat rate per minute in a normal person is—
(A) 82
(B) 92
(C) 72
(D) 98
Ans : (C)

53. EEG records the activity of—
(A) Heart
(B) Lungs
(C) Brain
(D) Muscles
Ans : (C)

54. The colour of cow’s milk is slight yellow due to the presence of—
(A) Xanthophyll
(B) Riboflavin
(C) Ribulose
(D) Carotene
Ans : (D)

55. Which one of these is a communicat disease ?
(A) Diabetes
(B) Diphtheria
(C) Arthritis
(D) Cancer
Ans : (B)

56. The concertration of which of following decreases in anaemia ?
(A) Haemoglobin
(B) Collagen
(C) Hyoglobin
(D) Myosin
Ans : (A)

57. Which of the following diseases usually spreads through air ?
(A) Plague
(B) Typhoid
(C) Tuberculosis
(D) Cholera
Ans : (A)

58. Cereals are a rich source of—
(A) Starch
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Maltose
Ans : (A)

59. Aspirin is common name of—
(A) Salicylic Acid
(B) Salicylate
(C) Methyl Salicylate
(D) Acetyl Salicylic Acid
Ans : (D)

60. Small Pox is caused by—
(A) Rubeola Virus
(B) Variola Virus
(C) Varicella
(D) Myxovirus
Ans : (B)

61. Carbon monoxide is an inflammable gas. Which one of the following is also inflammable ?
(A) Helium
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Hydrogen
Ans : (D)

62. Aerobic respiration process requires—
(A) Heat
(B) Water
(C) Oxygen
(D) Sunlight
Ans : (C)

63. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen ?
(A) Potassium
(B) Cadmium
(C) Sodium
(D) Lithium
Ans : (B)

64. Ozone consists of—
(A) Oxygen only
(B) Oxygen and Nitrogen
(C) Hydrogen and Carbon
(D) Oxygen and Carbon
Ans : (A)

65. Which of the following liquids has the least density ?
(A) Fresh water
(B) Salt water
(C) Petrol
(D) Mercury
Ans : (C)

66. Which of the following principle is used to produce ‘low-temperatures’ ?
(A) Super conductivity
(B) Joule-Kelvin effect
(C) Thermo-electric effect
(D) Adiabatic demagnetization
Ans : (D)

67. A photo-electric cell converts—
(A) Mechanical energy to electric energy
(B) Heat energy to mechanical energy
(C) Light energy to chemical energy
(D) Light energy to electrical energy
Ans : (D)

68. Two stones of different masses are dropped simultaneously from the top of a building—
(A) Smaller stone reaches the ground earlier
(B) Larger stone reaches the ground earlier
(C) Both the stones reach the ground at the same time
(D) Depends on the composition of the stone
Ans : (C)

69. Pulsars are—
(A) Stars moving towards the Earth
(B) Stars moving away from Earth
(C) Rapidly spinning stars
(D) High temperature stars
Ans : (C)

70. Biggest planet of solar system is—
(A) Earth
(B) Mars
(C) Saturn
(D) Jupiter
Ans : (D)

71. The ‘National School of Drama’ is situated in which of the following cities ?
(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Bhopal
(D) Kolkata
Ans : (B)

72. When was our National Anthem first sung and where ?
(A) 24th January, 1950 in Allahabad
(B) 24th January, 1950 in Delhi
(C) 26th December, 1942 in Calcutta
(D) 27th December, 1911 in Calcutta
Ans : (D)

73. The ozone hole that has been detected lies in the atmosphere above—
(A) Arctic Ocean
(B) Antarctica
(C) India
(D) Alaska
Ans : (B)

74. Brain drain—
(A) Is a disease
(B) Refers to dropouts from educational and technical institutions
(C) Is fruitless expenditure of scientific and industrial research
(D) Refers to emigration of skilled persons
Ans : (D)

75. How many spokes are there in the Dharma Chakra of the National Flag ?
(A) 22
(B) 24
(C) 18
(D) 14
Ans : (B)

We hope the above questions proves beneficial for you & helps you in your exam…..

All The Best For Your Exam……

4 Comments

  • harish
    January 6, 2011 - 2:15 pm | Permalink

    i had taken ssc cpo si exam .. held on 12 dec 2010 . i m sure i have done 120 questions with 100% accuracy in 1st paper and 150 qestions in 2nd paper with 95% accuracy wht are my chances to get a call for physical test. tell me when the exam result be declared???

  • August 18, 2011 - 12:08 am | Permalink

    yh.h…v.hvkgkghkj,n

  • srekanth
    February 3, 2012 - 12:56 pm | Permalink

    give the questions in easy way

  • neiraj kumar
    May 23, 2012 - 7:52 pm | Permalink

    good paper

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>