SSC Exam|SSC Combined Graduate Level Previous year solved Exam Paper

Hello Readers!!!!!!!!!!!!!!! Are you preparing for SSC Examination. Here are some SSC Combined Graduate Level Solved questions paper with answer, Which will Help you in SSC exam  .This paper is based on General Awareness

General Awareness

1. The phenomenon of radioactivity was discovered by

(a) Madame Curie

(b) J.J.Thomson

(c) Roentgen

(d) Becquerel

2. Einstein’s mass energy relation is given by the expression

(a)
E 1 2 =mv

(b) E =mc2

(c)
E =mgh

(d) None of the above

3. Defect of colour blindness can be remedied by the use of

(a) Concave lens (b) Convex lens

(c) Cylindrical lens (d) None of the above

4. What is a zoom lens?

(a) It is a lens having fixed focal length

(b) It is a lens having variable focal length

(c) It is a lens used in radio telescopes

(d) None of the above

5. Which one of the following is known as Marsh gas?

(a) CO

(b) CH4

(c) CO2 (d) H2

6. Chemically, lime water is

(a) Calcium hydroxide (b) Sodium carbonate

(c) Sodium hydroxide

(d) Calcium carbonate

7. Chemically, bleaching powder is

(a) Calcium hypochlorite

(b) Calcium hydroxide

(c) Sodium hydroxide

(d) Calcium sulphate

8. A gas used as a disinfectant in drinking water is

(a) Hydrogen (b) Oxygen

(c) Fluorine (d) Chlorine

9. Which one of the following is associated with Darwinism?

(a) Law of Use and Abuse

(b) Mutation

(c) Theory of Germplasm

(d) Natural Selection

10. Radioactivity is measured by

(a) Geiger-Mullar counter (b) Polarimeter

(c) Calorimeter (d) Colorimeter

11. The study of worms which cause parasitic infestations in man is called

(a) Helminthological (b) Herpetology

(c) Ichthyology (d) Malacology

12. The double helical structure of DNA was discovered by

(a) Watson and Crick

(b) Watson and Khurana

(c) Crick and Khurana

(d) Watson and Morgan

13. The vector for elephantiasis is

(a) Culex mosquito larva

(b) Female mosquito

(c) Infected culex mosquito

(d) Female anopheles mosquito

14. Deficiency of iron leads to

(a) Anorexia (b) Anaemia

(c) Polycythemia (d) Leucopenia

15. Which one of the following is the largest terrestrial wild animal?

(a) Indian elephant

(b) African elephant

(c) Giraffe

(d) White tiger

16. Enterobiasis is caused by

(a) Hook worm

(b) Filaria worm

(c) Pin worm

(d) Round worm

17. Who formulated the ‘Drain of Wealth’ theory?

(a) Dadabhai Naoroji (b) M.G.Ranade

(c) R.C.Dutt (d) B.C.Pal

18. The silver coins of the Gupta period were known as

(a) Dinar

(b) Rupyaka

(c) Satamana

(d) Karshapana

19. Who was the first European to designate ‘Aryans’ as a race?

(a) Sir William Jones

(b) H.H.Wilson

(c) Max Muller

(d) General Cunningham

20. Match the Sufi Saints with the Silsilas with which they were associated. Answer the

questions on the basis of codes provided below-

List -I

1. Shaikh Nizamuddin Auliya 2. Bahauddin Zakariya

3. Mian Mir 4. Ahmad Sirhindi

List-II

(a) Qadiri

(b) Suhrawardi

(c) Chistiya

(d) Naqshbandi

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 4 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 3 4

(D) 1 2 3 4

21. Name the State where density of population is the lowest

(a) Meghalaya

(b) Mizoram

(c) Arunachal Pradesh

(d) Sikkim

22. Which State of India has recorded the highest rate of population growth in the last census

(2001)?

(a) Gujarat (b) Manipur

(c) Nagaland (d) Haryana

23. What is the correct rank roder of towns on the basis of population (2001) size?

(a) Greater Mumbai, Delhi, Kolkata, Bangalore, Chennai

(b) Greater Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bangalore

(c) Kolkata, Greater Mumbai, Delhi, Chennai, Hyderabad

(d) Delhi, Greater Mumbai, Kolkata, Chennai, Hyderabad

24. Identify the Indian State which has the lowest sex ratio

(a) Haryana

(b) Punjab

(c) Uttar Pradesh

(d) Arunachal Pradesh

25. New firms are barred from entering the market in

(a) Perfect competition (b) Oligopoly

(c) Monopolistic competition (d) Monopoly

26. Who says that propensity to consume is stable in the short run?

(a) Keynes

(b) Hicks

(c) Arrow

(d) Stiglitz

27. In India, according to 2001 census, the general literacy rate is

(a) 65.38%

(b) 52.21%

(c) 43.57%

(d) 34.45%

28. India’s largest commercial bank is

(a) Central Bank of India

(b) State Bank of India

(c) Indian Oversea Bank

(d) Bank of India

29.
Which one of the following is not among the key objectives of the 10th Plan?

(a) Reduction of poverty ratio

(b) Drinking water for all villages by 2012

(c) Reduction in infant mortality rates

(d) Reduction in imports

30. Fiscal Policy is related to

(a) Money supply in the economy

(b) Regulation of the banking system

(c) Planning for economic development

(d) Government’s Revenue and Expenditure

31. Foreign exchange rate means the rate at which the currency of one country can be

traded for

(a) The currency of any other country in the foreign exchange market

(b) US dollar, which is the strongest currency in any foreign exchange market

(c) A fixed basket of currencies consisting of Dollar, Yen, Euro and Pound

(d) The currency of any other country as determined by the International Monetary Fund

32. The supply of a commodity does not depend directly upon

(a) Cost of production

(b) Price of the commodity

(c) Technology of production

(d) Demand for the commodity

33.
At the time of enactment of the Constitution, which one of the following ideals was not

included it the Preamble?

(a) Liberty

(b) Equality

(c) Socialist

(d) Justice

34. The tenure of the Rajya Sabha is -

(a) 5 years

(b) 6 years

(c) Permanent

(d) 2 years

35. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of -

(a) United States of America

(b) Canada

(c) Ireland

(d) United Kingdom

36. Who is considered as the father of Idealism?

(a) Plato (b) Hegel

(c) Berkeley (d) Green

37. The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India are

decided by the

(a) High Court

(b) Election Commission

(c) Supreme Court

(d) Parliament

38. Match List-I (Forms of Government) with List-II (Principles) and select the correct answer from the codes given below the lists -

Lists-I

(a) Presidential system

(b) Parliamentary system

(c) Federal system

(d) Unitary system

List-II

1. Division of power

2. Concentration of power

3. Close relationship between executive and legislature

4. Separation of powers

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 4 3 1 2

(D) 4 2 1 3

39. Which part of the Indian Constitution provides for establishing Indian as a Welfare State?

(a) The preamble of the Constitution

(b) Fundamental Rights (Part III of the Constitution)

(c) Directive Principles of State Policy (Part IV of the Constitution)

(d) Schedule IV of the Indian Constitution

40. Which one of the these is not a keyword of Gandhian Government?

(a) Self-sufficiency

(b) Decentralized production

(c) Equitable distribution

(d) Centralised production

41.
Match List-I (Personalities) with List-II (Activities) and select the correct answer from the

codes given below the lists-

Lists-I

(a) Vinoo Mankad

(b) Sunil Mittal

(c) Uma Sharma

(d) V. Kurian

List-II

1. Kathak Dancing

2. Dairy Development

3. Cricket

4. Telecom Industry

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 2 1 2

(D) 4 1 2 3

42. The book ‘Midnight’s Children’ has been written by

(a) Arundhati Roy (b) Tasleema Nasreen

(c) Salman Rushdie (d) Kiran Desai

43. CTBT stands for

(a) Continued Test Ban Treaty

(b) Continued Test Based Treatments

(c) Comprehensive Test Ban Treaty

(d) Commercial Test Based Tariff

44. The Tehri Hydro Power Complex is located in the State of

(a) Uttarakhand

(b) Uttar Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Sikkim

45. ‘CDMA’ – technology used in Mobile Phones stands for

(a) Computer Developed Management Application

(b) Code Division Multiple Application

(c) Code Division Multiple Access

(d) Code Division Mobile Application

46. Match List-I (Books) with List-II (Authors) and select the correct answer from the codes

given below the lists

Lists-I

(a) My Presidential Years

(b) The Hindu View of Life

(c) Voice of Conscience

(d) Without Fear or Favour

List-II

1. S.Radhakrishnan

2. V.V.Giri

3. N.Sanjeeva Reddy

4. R.Venkataraman

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 1 4 3

(B) 4 3 2 1

(C) 2 3 4 1

(D) 4 1 2 3

47. Match List-I (Persons) with List-II (Organisations/Area of Work) and select the correct

answer from the codes given below the lists-

Lists-I

(a) Amrita Patel

(b) Indra Nooyi

(c) Sunita Narayan

(d) Nandan Nilekani

List-II

1. Information Technology

2. Environmental Science

3. PepsiCo

4. Dairy Development

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 4 2 3

(B) 2 1 3 4

(C) 2 3 4 1

(D) 4 3 2 1

48. Who has the written the book ‘Two Lives’?

(a) Salman Rushdie

(b) Arundhati Roy

(c) Vikram Seth

(d) Shiv Khera

49.
The Ad Line ‘Express Yourself’ is associated with which Brand/Company?

(a) BSNL

(b) Airtel

(c) Hutch

(d) MTNL

50. F.A.O. is the abbreviation of

(a) Fibre and Agricultural Organization

(b) Factory Acquisition Organziation

(c) Free Arbiration Organization

(d) Food and Agriculture Organisation

Answers with Explanations-

1. (d)  2. (b)  3. (d)  4. (b)  5. (b)

6.(a)  7. (a) 8. (d)  9. (d)  10.(a)

11. (a) 12. (a) 13. (c) 14. (b) 15. (b)

16. (c) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (b)

21. (c) 22. (c) 23. (b) 24. (a) 25. (d)

26. (a) 27. (a) 28. (b) 29. (d) 30. (d)

31. (a) 32. (d) 33. (c) 34. (c) 35. (b)

36. (b) 37. (c) 38. (a) 39. (c) 40. (d)

41. (c) 42. (c) 43. (c) 44. (a) 45. (c)

46. (d) 47. (d) 48. (c) 49. (b) 50. (d)

Best of Luck for your Exams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>