SSC Exam|Staff Selection Commission,SSC Previous Year Solved Question Paper

Are you preparing for Staff  Selection Commission Exams.then we are providing previous year Solved exam paper to you.Which help you for upcoming Staff Selection Commission (SSC) Exams.

GENERAL AWARENESS

1. In which State was the first non- Congress Government set up in Independent India?
(a) Punjab (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) Kerala.
2. Cheep money means
(a) low rates of interest. (b) low level of saving.
(c) low level of income. (d) low level of standard of living.

3. Under the rules of the IMR, each member is required to declare the par value of its legal tender money in terms of the US dollars and
(a) Silver. (b) Gold.
(c) Pound Sterling. (d) Diamond.

4. The Government takes ‘Ways and means advances’ from
(a) RBI. (b) IDBI.
(c) SBI. (d) ICICI.

5. Kisan Credit Card Scheme was introduced in
(a) 1991. (b) 1996.
(c) 1998. (d) 2000.

6. Compared to the rich the poor save
(a) a large part of their income. (b) an equal part of their income.
(c) a smaller part of their income.(d) all of their incomes.

7. One of the main factors that led to rapid expansion of Indian exports is
(a) imposition of import duties. (b) liberalization of the economy.
(c) recession in other countries. (d) diversification of exports.

8. When too much money is chasing too few goods, the situation is
(a) Deflation. (b) Inflation.
(c) Recession. (d) Stagflation.

9. With which crop has Green Revolution been associated?
(a) Rice (b) Wheat
(c) Pulses (d) Sugarcane.

10. Who was the first Indian Governor-General of India ?
(a) B.R. Ambedkar (b) C.Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Dr. S. Radhakrishnan

11. A candidate, to become a member of the Rajya Sabha, should not be less than
(a) 21 years of age. (b) 25 years of age.
(c) 30 years of age. (d) 32 years of age.

12. Which Constitutional Amendment gave precedence to the Directive Principles of State Policy over Fundamental Rights?
(a) 42nd (b) 44th
(c) 52nd (d) 56th .

13. Nov. 26, 1949 is a significant day in the history of our constitution because
(a) India took a pledge of complete independence on this day.
(b) the Constitution was adopted on this day.
(c) India became a Republic on the day.
(d) the first amendment of the Constitution was passed on this day.

14. Which of the following expressions does not figure in the Preamble to the India Constitutions?
(a) Sovereign Democratic Republic
(b) Socialist (c) Secular
(d) Federal.

15. Which one of the following Presidents of India served for two terms?
(a) S.Radhakrishnan (b) Rajendra Prasad
(c) Zakir Hussain (d) V.V. Giri.

16. The maximum strength of the elected members of the House of the People (Lok Sabha) is
(a) 530. (b) 545.
(c) 540. (d) 550.

17. How many readings does a non-Money Bill have in each House of the Parliament?
(a) Two (b) Three
(c) Four (d) One.

18. Money Bill can be introduced in the State Legislative Assembly with the prior permission of the
(a) Governor of the State.
(b) Chief Minister of the State.
(c) Speaker of Legislative Assembly.
(d) Finance Minister of the State

19. The Prime Minister who was voted out of power by the Parliament was
(a) Indira Gandhi. (b) Morarji Desai.
(c) V.P. Singh. (d) Chandrashekhar.

20. The Union Parliament consists of
(a) the President of India.
(b) the Council of States (Rajya Sabha).
(c) the House of the People (Lok Sabha)
(d) All of these.

21. The Indian National Congress had passed the famous resolution on “Non-Cooperation” in 1920 as its session held at
(a) Lucknow. (b) Delhi.
(c) Bombay. (d) Calcutta.

22. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Gopal Krishan Gokhale
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Surendranath Banerjee.

23. Which of the following can be considered as the most useful and outstanding reforms made by Lord Curzon, especially in respect of the people living in the undivided province of Punjab?
(a) Educational Reforms (b) Police Reforms
(c) Industrial Reforms (d) Agricultural Reforms

24. Who among the following was sent as an Ambassasdor to the royal court of Jahangir by James I, the then King of England?
(a) John Hawkins (b) William Todd
(c) Sir Thomas Roe (d) Sir Walter Raleigh.

25. ‘Dyarchy’ was introduced in the Government of India Act of
(a) 1909. (b) 1919.
(c) 1935. (d) None of these.

26. The transfer of Government from the ‘Company’ to the ‘Crown’ was pronounced by Lord Canning (Nov. 1, 1858) at
(a) Calcutta. (b) Delhi.
(c) Patan. (d) Allahabad.

27. The India National Congress and the Muslim League came closer to each other in 1916 at
(a) Lahore. (b) Amritsar.
(c) Lucknow. (d) Haripura.

28. The first General-Secretary of the Indian National Congress was
(a) Dadabhai Naoroji (b) A.O. Hume
(c) Ferozeshah Mehta (d) Badruddin Tyabji.

29. Raja Rammohun Roy organized a historic agitation against the
(a) caste system. (b) evil custom of sati.
(c) degrading position of women in society
(d) Practice of superfluous religious rituals.

30. “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge…”
This was stated on the night of Aug. 14, 1947 by
(a) Dr. B.R. Ambedkar. (b) C.Rajagopalachari.
(c) Jawaharlal Nehru. (d) Dr. Rajendra Prasad.

31. The highest grade and best quality coal is
(a) Lignite. (b) Peat.
(c) Bituminous. (d) Anthracite.

32. The “Dark Continent” is
(a) Africa. (b) South America.
(c) Australia. (d) Asia.

33. Which one of the following is the wettest place in India?
(a) Mahabaleshwar (b) Cherrapunji
(c) Udhagamandalam (d) Mawsynram.

34. The approximate length of the coast-line of India is
(a) 5,500 km. (b) 6,000 km.
(c) 6,500 km. (d) 7,000 km.

35. The area with annual rainfall less than 50 cm in a year is
(a) Meghalaya. (b) Leh in Kashmir.
(c) Coromandel (d) Konkan coast.

36. Silent Valley of Kerala
(a) is the only evergreen forest in India.
(b) contains costly timber trees.
(c) is a good picnic spot.
(d) contains rare species of plants and animals.

37. The only sanctuary where Kashmir stag is found is
(a) Kanha. (b) Dachigam.
(c) Gir. (d) Mudumalai.

38. The Visvesvaraya Iron & Steel Ltd. is located at
(a) Bangalore. (b) Bhadravati.
(c) Mangalore. (d) Mysore.

39. Which dam of India is the highest?
(a) Mettur (b) Rihand
(c) Thein (d) Bhakra.

40. Of the gross cropped area in India, the foodgrains occupy
(a) more than 70 per cent. (b) 60 to 70 per cent.
(c) 50 to 60 per cent. (d) less than 50 per cent.

41. Kaziranga National Park is famous for
(a) Rhinoceros. (b) Tiger.
(c) Lion. (d) Crocodile.

42. The colour of human skin is produced by
(a) Haemoglobin. (b) Insulin.
(c) Adrenaline. (d) Melanin.

43. Which one of the following is not transmitted via blood transfusion?
(a) Hepatitis (b) Typhoid
(c) HIV (d) Malaria

44. Which of the following is a fish?
(a) Silverfish (b) Starfish
(c) Dogfish (d) Cuttlefish

45. Which of the following instruments is used to measure humidity?
(a) Kata Thermometer (b) Anemometer
(c) Sling Psychrometer (d) Clinical Thermometer

46. The period of revolution of a geostationary satellite is
(a) 24 hours (b) 30 days.
(c) 365 days. (d) changing, continuously.

47. The type of mirrors used in the headlamp of cars is
(a) parabolic concave (b) plane
(c) spherical convex (d) cylindrical concave

48. Nuclear explosive devices were tested in India at
(a) Sriharikota (b) Bangalore
(c) Pokharan (d) Kanchipuram

49. The gradation and standardization of agricultural products are conducted through
(a) Food Corporation of India.
(b) Directorate of Marketing and Inspection.
(c) Indian Standards Institution.
(d) Central Statistical Organization.

50. The luster of the metals is because of
(a) high density, due to closed packing of atoms.
(b) high polish
(c) reflection of light due to the presence of free electrons.
(d) absorption of light due to the presence of cavities

51. Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because
(a) pressure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact.
(b) pressure on the stand is increased by increasing the area of the surface in contact.
(c) pressure on the sand is decreased by decreasing the area of the surface in contact.
(d) pressure on the sand is increased by decreasing the area of the surface in contact.

52. The reason for a swimming pool to appear less deep than the actual depth is
(a) refraction. (b) light scattering.
(c) reflection. (d) interference.

53. Alternating current is converted into direct current by a
(a) transformer. (b) dynamo
(c) oscillator. (d) rectifier.

54. German silver used for making utensils is an alloy of
(a) copper, silver, nickel. (b) copper, zinc, nickel.
(c) copper, zinc, aluminium (d) copper, nickel, aluminium.

55. Which one of the following is used to dissolve noble metals?
(a) Nitric acid (b) Hydrochloric acid
(c) Sulphuric acid (d) Aqua regia.

56. Gunpowder was invented by
(a) Roger Bacon. (b) Colt.
(c) C.V. Raman. (d) Dr. Gatting.

57. The purity of gold is expressed in carats. The purest form of gold is
(a) 24 carats. (b) 99.6 carats.
(c) 91.6 carats. (d) 22 carats.

58. Petroleum consists of a mixture of
(a) Carbohydrates. (b) Carbonates.
(c) Hydrocarbons. (d) Carbides.

59. For which invention is Otto Hahn famous?
(a) Atom bomb. (b) Television
(c) X-rays (d) Miner’s safety lamp.

60. Which one of the following is not a plant product?
(a) Caffeine (b) Piperine
(c) Nicotine (d) Saccharin.

61. Which of the statements is correct about India’s national income?
(a) Percentage share of agriculture is higher than services
(b) Percentage share of industry is higher than agriculture
(c) Percentage share of services is higher than industry
(d) Percentage share of services is higher than agriculture and industry put together.

62. Who among the following has been appointed as the eleventh President of the World Bank for a five- year term with effect from July 1, 2007?
(a) John Wolfensohn (b) Paul Wolfowiz
(c) Robert Zoellick (d) David Morgan.

63. Who among the following has been awarded the Dadasaheb Phalke Award for 2005?
(a) Aparna Sen (b) Govind Nihalani
(c) M.S. Sathyu (d) Shyam Benegal

64. Permanent Revenue Settlement of Bengal was introduced by
(a) Lord Clive (b) Lord Hastings
(c) Lord Wellesley (d) Lord Cornwallis

65. In which year was the Indian Space Research Organization (ISRO) founded?
(a) 1967 (b) 1969
(c) 1970 (d) 1974.

66. Which of the following is not correctly matched?
(a) Indonesia – Jakarta (b) Maldives –Male
(c) North Korea- Seoul (d) Zimbabwe- Harare.

67. Which of the following is the largest parliamentary constituency in terms of area?
(a) Barmer (Rajasthan) (b) Arunachal West (Arunachal Pradesh)
(c) Ladakh (Jammu & Kashmir) (d) Uttarakhand East (Uttarakhand)

68. The first Commonwealth Games were held in the year 1930 at
(a) London (the UK). (b) Sydney (Australia)
(c) Hamilton (Canada). (d) Auckland (New Zealand).

69. The Nuclear Non- Proliferation Treaty came into force in
(a) 1967 (b) 1970
(c) 1971 (d) 1974.

70. Which State of India has the largest percentage of poor?
(a) Bihar (b) Chhatrisgarh
(c) Orissa (d) Jharkhand

71. The island of Corsica is associated with
(a) Mussolini (b) Hitler
(c) Napolean Bonaparte. (d) Winston Churchill.

72. The headquarters of Organization of Petroleum Exporting Countries is located in
(a) Vienna. (b) Riyadh.
(c) Kuwait City. (d) Abu Dhabi.

73. When are the 19th Commonwealth Games scheduled to be held in Delhi?
(a) December, 2008 (b) November, 2009
(c) October, 2010 (d) February, 2011.

74. Jamini Roy distinguished himself in the field of
(a) Badminton (b) Painting
(c) Theatre (d) Sculpture.

75. What percentage of India population is below the official poverty line?
(a) Below 30 per cent (b) 30 per cent to 35 per cent
(c) Above 35 per cent but below 40 per cent
(d) Between 40 per cent and 45 per cent.

ANSWERS

1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (c)
6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (b)
11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (d) 15. (b)
16. (d) 17. (b) 18. (c) 19. (a) 20. (d)
21. (d) 22. (a) 23. (d) 24. (c) 25. (b)
26. (a) 27. (c) 28. (a) 29. (b) 30. (c)
31. (d) 32. (a) 33. (d) 34. (d) 35. (b)
36. (d) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b)
41. (a) 42. (d) 43. (b) 44. (b) 45. (c)
46. (a) 47. (c) 48. (c) 49. (c) 50. (c)
51. (a) 52. (a) 53. (b) 54. (b) 55. (d)
56. (a) 57. (a) 58. (c) 59. (a) 60. (d)
61. (d) 62. (c) 63. (d) 64. (d) 65. (b)
66. (c) 67. (c) 68. (c) 69. (b) 70. (c)
71. (c) 72. (a) 73. (c) 74. (b) 75. (a)

Stay with LatestIhelpstudy & best of luck for your exams.

12 Comments

  • pratap
    February 18, 2011 - 12:44 pm | Permalink

    thank you

  • sandip
    February 20, 2011 - 10:43 am | Permalink

    sir,
    i want staff selection commission quetion paper in hindi please send me

  • prabhashjee gautam
    August 21, 2011 - 9:47 am | Permalink

    sir,plz sent last 10 years question paper on my email.

  • anas Bhattacharjee
    January 10, 2012 - 3:15 pm | Permalink

    Sir, IBPS is conducting CWE for recruitment of Technical Officer. 75 marks are allotted for professional knowledge. Can you please give me an idea, what kind of questions may be asked.
    With regards.

    Manas Bhattacharjee.

  • June 7, 2012 - 11:12 am | Permalink

    i want to solved entrance exam papers in last 5 year.please refers to my id

  • August 22, 2012 - 3:04 pm | Permalink

    sir,
    please give me last five years solved question and answer key. for ssc data entry operters. send me it on my id.

    thanks and regards,
    Mayank sharma

  • September 9, 2012 - 12:12 am | Permalink

    Respected Sir,

    Kindly provide me with last five years question papers and their answers.

    with regards,
    kasturi

  • prasanna
    April 3, 2013 - 3:02 pm | Permalink

    sir/madam, can you please please send me the important questions that was from previous papers to qualify in SSC examination ……?? thank you sir/madam

  • naba kumar dey
    April 19, 2013 - 8:30 am | Permalink

    please send 10 year graduate level combined question paper with answer

  • Khushbu Sharma
    July 29, 2013 - 4:01 pm | Permalink

    Respected sir,
    I want solved Q papers(SSC) of last five years plz send me it on my ID

    Regards:- Khushbu

  • rahul kumar
    August 27, 2013 - 6:11 pm | Permalink

    sir last 5 years ka question chaiye jiska solution bhi ho

  • Rajkumar Yadav
    February 20, 2014 - 1:53 pm | Permalink

    mujhe 5 yrs ke FCI question paper chahiya pls send it now

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>