UPSC Question Papers 2010|Civil Service Current Question|IAS Prelims 2010|General Studies Paper|Model Paper| Previous Year Question Papers|Solved Question Paper

Hello Readers!!!!!! We are still adding UPSC Question Papers to Latest. I Help Study. These questions papers will give you an idea of the IAS Paper Patterns that are given by UPSC. Please keep a watch out on Latest. I Help Study for newer Question Paper pages that we keep adding so that you are updated on the latest question paper patterns. Practicing the previous UPSC question papers is a must specially now with the introduction of negative marking by UPSC.

1. For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided
over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights
and Economic Programme?
(a) Mahatma Gandhi (b) Pa  ndit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Dr. B. R. Ambedkar
Ans: (b)

2. Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?
(a) Mahatma Gandhi and Sardar Patel
(b) Acharya J. B. Kripalani and C. Rajagopalachari
(c) Pandit Nehru and Maulana Azad
(d) Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai
Ans: (c)

3. Which one of the following processes in the bodies of living organisms
is a digestive process?
(a) Breakdown of proteins into amino acids
(b) Breakdown of glucose into CO2 and H2O.
(c) Conversion of glucose into glycogen.
(d) Conversion of amino acids into proteins.
Ans: (a)

4. From the point of view of evolution of living organisms, which one of the
following is the correct sequence of evolution?
(a) Otter – Tortoise – Shark
(b) Shark – Tortoise – Otter
(c) Tortoise – Shark – Otter
(d) Shark – Otter – Tortoise
Ans: (b)

5. Consider the following statements:
1. Hepatitis B is several times more infectious than HIV / AIDS.
2. Hepatitis B can cause liver cancer.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

6. Excessive release of the pollutant carbon monoxide (CO), into the air
may produce a condition in which oxygen supply in the human body
decreases. What causes this condition?
(a) When inhaled into the human body, CO is converted into CO2.
(b) The inhaled CO has much higher affinity for haemoglobin as compared to
oxygen.
(c) The inhaled CO destroys the chemical structure of haemoglobin.
(d) The inhaled CO adversely affects the respiratory centre in the brain.
Ans: (b)

7. Consider the following statements:
1. Every individual in the population is equally susceptible host for Swine Flu.
2. Antibiotics have no role in the primary treatment of Swine Flu.
3. To prevent the future spread of Swine Flu in the epidemic area, the swine
(pigs) must all be
culled.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3.
Ans: (a)

8. With regard to the transmission of the Human Immunodeficiency Virus,which one of the following statements is not correct?
(a) The chances of transmission from female to male are twice as likely as from
male to female.
(b) The chances of transmission are more if a person suffers from other sexually
transmitted infections.
(c) An infected mother can transmit the pregnancy, at childbirth and by breast
feeding.
(d) The risk of contracting infection from transfusion of infected blood is much
higher than an exposure to contaminated needle.
Ans: (a)

9. What are the possible limitations of India in mitigating the global
warming at present and in the immediate future?
1. Appropriate alternate technologies are not sufficiently available.
2. India can not invest huge funds in research and development.
3. Many developed countries have already set up their polluting industries in
India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

10. Consider the following statements:
1. The Commonwealth has no charter, treaty or constitution.
2. All the territories / countries once under the British empire (jurisdiction / rule /
mandate) automatically joined the commonwealth as its members.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

11. Examine the following statements:
1. All colours are pleasant.
2. Some colours are pleasant.
3. No colour is pleasant.
4. Some colours are not pleasant.
Given that the statement 4 is true, what can be definitely concluded?
(a) 1 and 2 are true (b) 1 is false
(c) 2 is false (d) 3 is true
Ans: (b)

12. In the context of bilateral trade negotiations between India and
European Union, what is the difference between European Commission
and European Council?
1. European Commission represents the EU in trade negotiations whereas
European Council participates in the legislation of matters pertaining to economic
policies of the European Union.
2. European Commission comprises the Heads of State or government of
member countries whereas the European Council comprises of the persons
nominated by European Parliament.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

13. The approximate representations of land use classification in India is
(a) Net area sown 25%; forests 33%; other areas 42%.
(b) Net area sown 58%; forests 17%; other areas 25%.
(c) Net area sown 43%; forests 29%; other areas 28%.
(d) Net area sown 47%; forests 23%; other areas 30%.
Ans: (d)

14. With reference to the National Investment Fund to which the
disinvestment proceeds are routed, consider the following statements:
1. The assets in the National Investment Fund are managed by the Union
Ministry of Finance.
2. The National Investment Fund is to be maintained within the Consolidated
Fund of India.
3. Certain Asset Management Companies are appointed as the fund managers.
4. A certain proportion of annual income is used for financing select social
sectors.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 3 and 4 (d) 3 only
Ans: (c)

15. In India, which of the following is regulated by the Forward Markets
Commission?
(a) Currency Futures Trading
(b) Commodities Futures Trading.
(c) Equity Futures Trading.
(d) Both Commodities Futures and Financial Futures Trading.
Ans: (b)

16. Which one of the following is not a feature of Limited Liability
Partnership firm?(a) Partners should be less than 20.
(b) Partnership and management need not be separate.
(c) Internal governance may be decided by mutual agreement among partners.
(d) It is corporate body with perpetual succession.
Ans: (a)

17. With reference to the institution of Banking Ombudsman in India, which
one of the statements is not correct?
(a) The Banking Ombudsman is appointed by the Reserve Bank of India.
(b) The Banking Ombudsman can consider complaints from Non – Resident
Indians having accounts in India.
(c) The orders passed by the Banking Ombudsman are final and binding on the
parties concerned.
(d) The service provided by the Banking Ombudsman is free of any fee.
Ans: (c)

18. With reference to the India, consider the following:
1. Nationalization of Banks.
2. Formation of Regional Rural Banks.
3. Adoption of villages by Bank Branches.
Which of the above can be considered as steps taken to achieve the “financial
inclusion” in India?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

19. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India
and fight the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his victory Timur Shah
from Lahore.
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade
Punjab.
(c) He wanted to punish Mughal administration for non – payment of the
revenues of the Chahar Mahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur).
(d) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi
to his kingdom.
Ans: (a)

20. With reference to the Pondicherry (now Puducherry), consider the
following statements:
1. The first European power to occupy Pondicherry were the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French.
3. The English never occupied Pondicherry.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3.
Ans: (a)

21. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and
thus became
a part of Vaishnavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted
Hinduism and
persecuted Buddhists.
3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

22. Consider the following statements:
The functions of commercial banks in India include
1. Purchase and sale of shares and securities on behalf of customers.
2. Acting as executors and trustees of wills.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

23. In India, the tax proceeds of which one of the following as a percentage
of gross tax revenue has significantly declined in the last five years?
(a) Service tax (b) Personal income tax
(c) Excise duty (d) Corporation tax
Ans: (c)

24. Which one of the following authorities makes recommendations to the
Governor of a State as to the principles for determining the taxes and
duties which may be appropriated by the Panchayats in that particular
State?
(a) District Planning Committees. (b) State Finance Commission.
(c) Finance Ministry of that State. (d) Panchayati Raj Ministry of that States.
Ans: (b)

25. Consider the following statements:
In India, taxes on transactions in Stock Exchanges and Futures Markets are
1. levied by the Union.
2. collected by the States.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

26. In India, during the last decade the total cultivated land for which one of
the following crops has remained more or less stagnant?
(a) Rice (b) Oil Seeds
(c) Pulses (d) Sugarcane
Ans: (c)

27. Consider the following statements:
1. The Union Government fixes the Statutory Minimum Price of sugarcane for
each sugar
season.
2. Sugar and sugarcane are essential commodities under the Essential
Commodities Act.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

28. With reference to the Indian economy, consider the following
statements:
1. The Gross Domestic Product (GDP) has increased by four times in the last 10
years.
2. The percentage share of Public Sector in GDP has declined in the last 10
years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

29. Consider the following which can be found in the ambient atmosphere:
1. Soot
2. Sulphur hexafluoride
3. Water vapour
Which of the above contribute to the warming up of the atmosphere?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

30. The International Development Association, a lending agency, is
administered by the
(a) International Bank for Reconstruction and Development.
(b) International Fund for Agricultural Development.
(c) United Nations Development Programme.
(d) United Nations Industrialized Development Organization.
Ans: (a)

31. When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What
is the main reason for this colour?
(a) Abundance of magnesium (b) Accumulated humus
(c) Presence of ferric oxides (d) Abundance of phosphates
Ans: (c)

32. Which one of the following is the appropriate reason for considering the
Gondwana rocks as most important of rock systems of India?
(a) More than 90% of limestone reserves of India are found in them.
(b) More than 90% of India’s coal reserves are found in them.
(c) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them.
(d) None of the reasons given above is appropriate in this context.
Ans: (b)

33. Which one of the following can one come across if one travels through
the Strait of Malacca:
(a) Bali (b) Brunei
(c) Java (d) Singapore
Ans: (d)

34. With reference to the river Luni, which one of the following statements
is correct?
(a) It flows into Gulf of Khambhat.
(b) It flows into Gulf of Kuchchh.
(c) It flows into Pakistan and merges with a tributary of Indus.
(d) It is lost in the marshy land of the Rann of Kuchchh.
Ans : (d)

35. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Dam / Lake River
(a) Govind Sagar – Satluj
(b) Kolleru Lake – Krishna
(c) Ukai Reservoir – Tapi
(d) Wular Lake – Jhelum
Ans: (b)

36. A geographic region has the following distinct characteristics:
1. Warm and dry climate.
2. Mild and wet winter.
3. Evergreen oak trees.
The above features are the distinct characteristics of which one of the following
regions?
(a) Mediterranean (b) Eastern China
(c) Central Asia (d) Atlantic coast of North America.
Ans: (a)

37. With reference to the National Rehabilitation and Resettlement Policy,
2007, consider the following statements:
1. This policy is applicable only to the persons affected by the acquisition of land
for projects
and not to the involuntary displacement due to any other reason.
2. This policy has been formulated by the Ministry of Social Justice and
Empowerment.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (a)

38. In the context of India’s Five Year Plan, a shift in the pattern of
industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on
infrastructure begins in
(a) Fourth Plan (b) Sixth Plan
(c) Eighth Plan (d) Tenth Plan
Ans: (c)

39. Two of the schemes launched by the Government of India for Women’s
development are Swadhar and Swayam Siddha. As regards the difference
between them, consider the following statements:
1. Swayam Siddha is meant for those in difficult circumstances such as women
survivors of natural disasters or terrorism, women prisoners released from jails,
mentally challenged women etc. whereas Swadhar is meant for holistic
empowerment of women through Self Help Groups.
2. Swayam Siddha is implemented through Local Self Government bodies or
reputed Voluntary Organizations whereas Swadhar is implemented through the
ICDS units set up in the states.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

40. With reference to the United Nations Convention on the Rights of the
Child, consider the following:
1. The Right to Development.
2. The Right to Expression.
3. The Right to Recreation.
Which of the above is/are the Rights of the child?
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

41. Three men start together to travel the same way around a circular track
of 11 km. Their speeds are 4, 5.5 and 8 kmph respectively. When will they
meet at the starting point for the first time?
(a) After 11 hours (b) After 21 hours
(c) After 22 hours (d) After 33 hours
Ans: (c)

42. With reference to the Consumer Disputes Redressal at district level in
India, which one of the following statements is not correct?
(a) A State Government can establish more than one District Forum in a district if
it deems fit.
(b) One of the members of the District Forum shall be a woman.
(c) The District Forum entertains the complaints where the value of goods or
services does not exceed rupees fifty lakhs.
(d) A complaint in relation to any goods sold or any service provided may be field
with a District Forum by the State Government as a representative of the
interests of the consumers in general.
Ans: ( c)

43. King Cobra is the only snake that makes its own nest. Why does it make
its nest?
(a) It is a snake – eater and the nest helps attract other snakes.
(b) It is a viviparous snake and needs a nest to give birth to its offspring.
(c) It is an oviparous snake and lays its eggs in the nest and guards the nest until
they are
hatched.
(d) It is a large, cold blooded animal and needs a nest to hibernate in the cold
season.
Ans: (c)

44. As a result of their annual survey, the National Geographic Society and
an international
polling firm Globe Scan gave India top rank in Greendex 2009 score. What
is this score?
(a) It is a measure of efforts made by different countries in adopting technologies
for reducing
carbon footprint?
(b) It is a measure of environmentally sustainable consumer behaviour in
different countries.
(c) It is an assessment of programmes / schemes undertaken by different
countries for
improving the conservation of natural resources.
(d) It is an index showing the volume of carbon credits sold by different countries.
Ans: (b)

45. Consider the following statements:
1. The Taxus tree naturally found in the Himalayas.
2. The Taxus tree is listed in the Red Data Book.
3. A drug called ‘taxol’ is obtained from Taxus tree is effective against
Parkinson’s disease.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: ( b)

46. P, Q, R and S are four men. P is the oldest but not the poorest. R is the
richest but not the oldest. Q is older than S but not than P or R. P is richer
than Q but not than S. The four men can be ordered (descending) in
respect of age and richness, respectively, as:
(a) PQRS, RPSQ (b) PRQS, RSPQ
(c) PRQS, RSQP (d) PRSQ, RSPQ
Ans: (b)

47. What causes wind to defect toward left in the Southern hemisphere?
(a) Temperature (b) Magnetic field
(c) Rotation of the earth (d) Pressure
Ans: (c)

48. Indiscriminate disposal of used fluorescent electric lamps causes
mercury pollution in the environment. Why is mercury used in the
manufacture of these lamps?
(a) A mercury coating on the inside of the lamp makes the light bright white.
(b) When the lamp is switched on, the mercury in the lamp causes the emission
of ultra – violet radiations.
(c) When the lamp is switched on, it is the mercury which converts the ultra –
violet energy into visible light.
(d) None of the statement given above is correct about the use of mercury in the
manufacture of fluorescent lamps.
Ans: ( b)

49. If there were no Himalayan ranges, what would have been the most
likely geographical impact on India?
1. Much of the country would experience the cold waves from Siberia.
2. Indo – gangetic plain would be devoid of such extensive alluvial soils.
3. The pattern of monsoon would be different from what it is at present.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: ( d)

50. In the context of space technology, what is “Bhuvan”, recently in the
news?
(a) A mini satellite launched by ISRO for promoting the distance education in
India.
(b) The name given to the next moon Impact Probe, for Chandrayan – II.
(c) A geoportal of ISRO with 3D imaging capabilities of India.
(d) A space telescope developed by India.
Ans: (c)

51. The latitudes that pass through Sikkim also pass through
(a) Rajasthan (b) Punjab
(c) Himachal Pradesh (d) Jammu & Kashmir
Ans: (a)

52. A man fills a basket with eggs in such a way that the number of eggs
added on each successive day is the same as the number already present
in the basket. This way the basket gets completely filled in 24 days. After
how many days the basket was 1 / 4th full?
(a) 6 (b) 12
(c) 17 (d) 22
Ans: (d)

53. The diameters of two circular coins are in the ratio of 1 : 3. The smaller
coin is made to roll around the bigger coin till it returns to the position from
where the process of rolling started. How many times the smaller coin
rolled around the bigger coin?
(a) 9 (b) 6
(c) 3 (d) 1.5
Ans: (c)

54. The difference between the simple interest received from two banks on
Rs. 500 for two years is Rs. 2.50. What is the difference between their
rates?
(a) 0.25% (b) 0.5%
(c) 1% (d) 2.5%
Ans: ( a)

55. When ten persons shake hands with one another, in how many ways is
it possible?
(a) 20 (b) 25
(c) 40 (d) 45
Ans: (d)

56. A candidate attempted 12 questions and secured full marks in all of
them. If he obtained 60% in the test and all questions carried equal marks,
then what is the number of questions in the test?
(a) 36 (b) 30
(c) 25 (d) 20
Ans: (d)

57. In how many ways can four children be made to stand in a line such
that two of them, A and B are always together?
(a) 6 (b) 12
(c) 18 (d) 24
Ans: (b)

58. In a meeting, the map of a village was placed in such a manner that
south – east becomes north, north – east becomes west and so on. What
will south become?
(a) North (b) North – east
(c) North – west (d) West
Ans: ( b)

59. Consider the following statements:
1. The “Bombay Manifesto” signed in 1936 openly opposed the preaching of
socialist ideals.
2. It evoked support from a large section of business community from all across
India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a)

60. Among the following, who was not a proponent of bhakti cult?
(a) Nagarjuna (b) Tukaram
(c) Tyagraja (d) Vallabhacharya
Ans: (a)

61. Due to their extensive rice cultivation, some regions may be
contributing to global warming. To what possible reason / reasons is this
attributable?
1. The anaerobic conditions associated with rice cultivation cause the emission of
methane.
2. When nitrogen based fertilizers are used, nitrous oxide is emitted from the
cultivated soil.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

62. Sustainable development is described as the development that meets
the needs of the present without compromising the ability of future
generations to meet their own needs. In this perspective, inherently the
concept of sustainable development is intertwined with which of the
following concepts?
(a) Social justice and empowerments (b) Inclusive Growth
(c) Globalization (d) Carrying capacity
Ans: (d)

63. Given below are the names of four energy crops. Which one of them
can be cultivated for ethanol?
(a) Jatropha (b) Maize
(c) Pongania (d) Sunflower
Ans: (b)

64. Consider the following pairs:
Protected Area Well Known for
1. Bhiterkanika, Orissa — Salt Water Crocodile
2. Desert National Park, Rajasthan — Great Indian Bustard
3. Eravikulam, Kerala — Hootak Gibbon
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans: ( b)

65. Some species of plants are insectivorous. Why?
(a) Their growth in shady and dark places does not allow them to undertake
sufficient
photosynthesis and thus they depend on insects for nutrition.
(b) They are adapted to grow in nitrogen deficient soils and thus depend on
insects for sufficient nitrogenous nutrition.
(c) They can not synthesize certain vitamins themselves and depend on the
insects digested by them.
(d) They have remained in that particular stage of evolution as living fossils, a link
between autotrophs and heterotrophs.
Ans: (b)

66. A person traveled a distance of 50 km in 8 hours. He covered a part of
the distance on foot at the rate of 4 km per hour and a part on a bicycle at
the rate of 10 km per hour. How much distance did he travel on foot?
(a) 10 km (b) 20 km
(c) 30 km (d) 40 km
Ans : (b)

67. In the context of governance, consider the following:
1. Encouraging Foreign Direct Investment inflows.
2. Privatization of higher educational Institutions.
3. Down – sizing of bureaucracy.
4. Selling / offloading the shares of Public Sector Undertakings.
Which of the above can be used as measures to control the fiscal deficit in India?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4 (d) 3 and 4 only
Ans: (d)

68. As per the UN – Habitat’s Global Report on Human Settlement 2009,
which one among the
following regions has shown the fastest growth rate of urbanization in the
last three decades?
(a) Asia (b) Europe
(c) Latin America and Caribbean (d) North America
Ans: (a)

69. In India, which type of forest among the following occupies the largest
area?
(a) Montane Wet Temporate Forest (b) Sub – tropical Dry Evergreen Forest
(c) Tropical Moist Deciduous Forest (d) Tropical Wet Evergreen Forest
Ans: (c)

70. Inclusive growth as enunciated in the Eleventh Five Year Plan does not
include one of the
following:
(a) Reduction of poverty (b) Extension of employment opportunities
(c) Strengthening of capital market (d) Reduction of gender inequality
Ans: (c)

71. How many numbers from 0 to 999 are not divisible by either 5 or 7?
(a) 313 (b) 341
(c) 686 (d) 786
Ans: (c)

72. Tamil Nadu is a leading producers of mill – made cotton yarn in the
country. What could be be the reason?
1. Black cotton soil is the predominant type of soil in the State.
2. Rich pool of skilled labour is available.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

73. Consider the following statements:
1. On the planet Earth, the fresh water available for use amounts to about less
than 1% of the water found.
2. Of the total fresh water found on the planet Earth 95% is bound up in polar ice
caps and glaciers.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

74. Which one of following reflects back more sunlight as compared to
other three?
(a) Sand desert (b) Paddy crop land
(c) Land covered with fresh snow (d) Prairie land
Ans: (c)

75. Rivers that pass through Himachal Pradesh are :
(a) Beas and Chenab only (b) Beas and Ravi only
(c) Chenab, Ravi and Satluj only (d) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Yamuna
Ans: (c)

76. Who of the following shall cause every recommendations made by the
Finance Commission to be laid before each House of Parliament?
(a) The President of India (b) The Speaker of Lok Sabha
(c) The Prime Minister of India (d) The Union Finance Minister
Ans: (a)

77. Which one of the following is responsible for the preparation and
presentation of Union Budget to the Parliament?
(a) Department of Revenue (b) Department of Economic Affairs
(c) Department of Financial Services (d) Department of Expenditure
Ans: (b)

78. In a group of five persons A, B, C, D and E, there is a professor, a
doctor and layer. A and D are unmarried ladies, and do not work. Of the married couple in the
Group, E is the husband. B is the brother of A and is neither a doctor nor a lawyer. Who is
the professor?
(a) B
(b) C
(c) A
(d) Cannot be determined with the available data
Ans: (a)

79. Consider the following actions by the Government:
1. Cutting the tax rates
2. Increasing the government spending
3. Abolishing the subsidies
In the context of economic recession, which of the above actions can be
considered a part of the “fiscal stimulus” package?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

80. Half of the villagers of a certain village have their own houses. One –
fifth of the villagers
cultivate paddy. One – third of the villagers are literate. Four – fifth of the
villagers are
below twenty five. Then, which one of the following is certainly true?
(a) All the villagers who have their own houses are literate.
(b) Some villagers under twenty five are literate.
(c) A quarter of the villagers who have their own houses cultivate paddy.
(d) Half of the villagers who cultivate paddy are literate.
Ans: (b)

81. When the Reserve Bank of India announces an increase of the Cash
Reserve Ratio, what does it mean?
(a) The commercial banks will have less money to lend.
(b) The Reserve Bank of India will have less money to lend.
(c) The Union Government will have less money to lend.
(d) The commercial banks will have more money to lend.
Ans: (a)

82. Who among the following Governor General created the Covenanted
Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
(a) Warren Hastings (b) Wellesley
(c) Cornwallis (d) William Bentinck
Ans: (c)

83. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi
movement?
(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon.
(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on Lokmanya Tilak.
(c) The arrest and deportation of Lala Lajput Rai and Ajit Singh, and passing of
the Punjab Colonization Bill.
(d) Death sentence pronounced on the Chapekar brothers.
Ans: (a)

84. Consider the following statements:
1. Dr. Rajendra Prasad persuaded Mahatma Gandhi to come in Champaran to
investigate the problem of peasants.
2. Acharya J. B. Kriplani was one of the Mahatma Gandhi’s colleagues in his
Champaran investigation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

85. By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and
made the collecting agent only. What was the reason for such regulation?
(a) Lord Cornwallis felt that the District Collector’s efficiency of revenue collection
would enormously increase without the burden of other work.
(b) Lord Cornwallis felt that Judicial power should compulsorily be in the hands of
Europeans while Indians can be given the job of revenue collection in the districts.
(c) Lord Cornwallis was alarmed at the extent of power concentrated in the
District Collector and felt that such absolute power was undesirable in one person.
(d) The judicial work demanded a deep knowledge of India and a good training in
law and Lord Cornwallis felt that District Collector should be only a revenue collector?
Ans: (c)

86. With reference to India, consider the following statements:
1. The Wholesale Price Index (WPI) in India is available on a monthly basis only.
2. As compared to Consumer Price Index for Industrial Workers (CPI(IW)), the
WPI gives less weight to food articles.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b)

87. Each person’s performance compared with all other persons is to be
done to rank them subjectively. How many comparisons are needed to total, if there are 11
persons?
(a) 66 (b) 55
(c) 54 (d) 45
Ans: (b)

88. What is te principle by which a cooling system (Radiator) in a motor car
works?
(a) Conduction only (b) Convection
(c) Radiation only (d) Both conduction and radiation
Ans: (b)

89. Which among the following do / does not belong / belongs to the GSM
family of wireless technologies?
(a) EDGE (b) LTE
(c) DSL (d) Both EDGE and LTE
Ans: (c)

90. With reference to the treatment of cancerous tumors, a tool called cyber
knife has been making the news. In this context, which one of the following statements is
not correct?
(a) It is a robotic image guided system.
(b) It delivers an extremely precise dose of radiation.
(c) It has the capability of achieving sub – millimeter accuracy.
(d) It can map the spread of tumour in the body.
Ans: (d)

91. Six books, A, B, C, D, E and F are placed side by side. B, C and E have
blue cover and the other books have red cover. Only D and F are new books and the rest are
old. A, C and D are law reports and other are Gazetteers. What book is a new law report
with a red colour?
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A (b) B
(c) C (d) D
Ans: (d)

92. Following are the characteristics of an area in India:
1. Hot and humid climate.
2. Annual rainfall 200 cm.
3. Hill slopes up to an altitude of 1100 metres.
4. Annual range of temperature 15° C to 30° C.
Which one among the following crops are you most likely to find in the area
described above?
(a) Mustard (b) Cotton
(c) Pepper (d) Virginia tobacco
Ans: (c)

93. Running at a speed of 60 km per hour, a train passed through a 1.5 km
long tunnel in two minutes. What is the length of the train?
(a) 250 m (b) 500 m
(c) 1000 m (d) 1500 m
Ans: (b)

94. India – based Neutrino Observatory is included by the Planning
Commission as a mega science project under the 11th Five Year Plan. In this context, consider the
following statements:
1. Neutrinos are chargeless elementary particles that travel close to the speed of light.
2. Neutrinos are created in nuclear reactions of beta decay.
3. Neutrinos have a negligible, but non zero mass.
4. Trillions of Neutrinos pass through human body every second.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

95. The “Instrument of Instructions” contained in the Government of India
Act 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as :
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Extent of executive power of State
(d) Conduct of business of the Government of India.
Ans: (b)

96. Hydrogen fuel cell vehicles produce one of the following as “exhaust”.
(a) NH3 (b) CH4
(c) H2O (d) H2O2
Ans: (c)

97. Recently, LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileusis) procedure is
being made popular for vision correction. Which one of the following statements in this context
is not correct?
(a) LASIK procedure is used to correct refractive errors of the eye.
(b) It is a procedure that permanently changes the shapes of the cornea.
(c) It reduces a person’s dependence on glasses or contact lenses.
(d) It is a procedure that can be done on the person of any age.
Ans: (d)

98. Consider the following:
1. Oxides of Hydrogen. 2. Oxides of Nitrogen.
3. Oxides of Sulphus.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

99. Six persons M, N, O, P, Q and R are sitting in two rows, three in each. Q
is not at the end of any row. P is second to the left of R. O is the neighbour of Q and is sitting
diagonally opposite to P. N is the neighbour of R. On the basis of above information,
who is facing N?
(a) R (b) Q
(c) P (d) M
Ans: (b)

100. A person X has four notes of Rupee 1, 2 , 5 and 10 denomination. The
number of different sums of money she can form from them is
(a) 16 (b) 15
(c) 12 (d) 8
Ans: (b)

101. Consider the following statements:
1. Brazil. 2. Mexico.
3. South Africa.
According to UNCTAD, which of the above is / are categorized as “Emerging Economies”?
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

102. Which one of the following is not related to United Nations?
(a) Multilateral Investment Guarantee Agency.
(b) International Finance Corporation.
(c) International Centre for Settlement of Investment Disputes.
(d) Bank for International Settlements.
Ans: d

103. In the context of Indian economy, consider the following pairs:
Term Most appropriate description
1. Melt down — Fall in stock prices
2. Recession — Fall in growth rate
3. Slow down — Fall in GDP
Which of the pairs given above is / are correctly matched?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

104. With reference to BRIC countries, consider the following statements:
1. At present, China’s GDP is more than the combined GDP of all the three other
countries.
2. China’s population is more than the combined population of any two other
countries.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

105. Which of the following is / are treated as artificial currency?
(a) ADR (b) GDR
(c) SDR (d) Both ADR and SDR
Ans: (c)

106. Stiglitz Commission established by the President of the United Nations
General Assembly was in the international news. The commission was supposed to deal with
(a) The challenges posed by the impending global climate change and prepare a
road map.
(b) The workings of the global financial systems and to explore ways and means
to secure a more sustainable global order.
(c) Global terrorism and prepare a global action plan for the mitigation of terrorism.
(d) Expansion of the United Nations Security Council in the present global scenario.
Ans: (b)

107. With reference to the mineral sources of India, consider the following pairs:
Mineral 90% National Sources in
1. Copper — Jharkhand
2. Nickel — Orissa
3. Tungsten — Kerala
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

108. As regards the use of international food safety standards as reference
point for the dispute settlements, which one of the following does WTO collaborate
with?
(a) Codex Alimentarius Commission.
(b) International Federation of Standards Users.
(c) International Organization for Standardization.
(d) World Standards Cooperation.
Ans: (a)

109. An objective of the National Food Security Mission is to increase the
production of certain crops through area expansion and productivity enhancement in a
sustainable manner in the identified districts of the country. What are those crops?
(a) Rice and Wheat only.
(b) Rice, wheat and pulses only.
(c) Rice, wheat, pulses and oil seeds only.
(d) Rice, wheat, pulses, oil seeds and vegetables.
Ans: (b)

110. In India, the interest rate on savings account in all the nationalized
commercial banks is fixed by
(a) Union Ministry of Finance (b) Union Finance Commission
(c) Indian Banks’ Association (d) None of the above.
Ans: (d)

111. With reference to the Simon Commission’s recommendations, which
one of the following statements is correct?
(a) It recommended the replacement of diarchy with responsible government in
the province.
(b) It proposed the setting up of inter – provincial council under the Home
Department.
(c) It suggested the abolition of bicameral legislature at the Centre.
(d) It recommended the creation of Indian Police Service with a provision for
increased pay and allowances for British recruits and compared to Indian recruits.
Ans: (a)

112. Four resolutions were passed at the famous Calcutta session of Indian
National Congress in 1906. The question of either retention OR of rejection of these four
resolutions became the cause of a split in Congress at the next Congress session held in Surat in
1907. Which one of the following was not one of those resolutions?
(a) Annulment of partition of Bengal (b) Boycott
(c) National education (d) Swadeshi
Ans: (a)

113. Two numbers X and Y are respectively 20% and 28% less than a third
number Z. By what percentage is the number Y less than the number X?
(a) 8% (b) 9%
(c) 10% (d) 12%
Ans: (c)

114. After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphlet
entitled “The Way Out”. Which one of the following was a proposal in this pamphlet?
(a) The establishment of a “War Advisory Council” composed of representatives
of British India and the Indian States.
(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its
members, except the Governor General and the Commander – in – Chief should be Indian leaders.
(c) Fresh elections to the Central and Provincial Legislatures to be held at the
end of 1945 and the Constitution making body to be convened as soon as possible.
(d) A solution for the constitutional deadlock.
Ans: (d)

115. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta
period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta Caves. Where is the other
surviving example of Gupta paintings?
(a) Bagh Caves (b) Ellora Caves
(c) Lomas Rishi cave (d) Nasik caves
Ans: (a)

116. The United Nations Framework Conventions on Climate Change
(UNFCCC) is an international treaty drawn at :
(a) United Nations Conference on the Human Environment, Stockholm, 1972.
(b) UN conference on Environment and Development, Rio de Janeiro, 1992.
(c) World Summit on Sustainable Development, Johannesburg, 2002.
(d) UN Climate Change Conference Copenhagen, 2009.
Ans: (b)

117. Which bacterial strain, developed from natural isolates by genetic
manipulations, can be used for treating oil spills?
(a) Agrobacterium (b) Clostridium
(c) Nitrosomonas (d) Pseudomonas
Ans: (d)

118. Which features of some species of blue – green algae helps promote
them as bio – fertilizers?
(a) They convert atmospheric methane into ammonia which the crop plants can
absorb readily.
(b) They induce the crop plants to produce the enzymes which help convert
atmospheric nitrogen to nitrates.
(c) They have the mechanism to convert atmospheric nitrogen into a form that
the crop plants can absorb readily.
(d) They induce the roots of the crop plants to absorb the soil nitrates in larger
quantities.
Ans: (c)

119. India is a party to the Ramsar Convention and has declared many
areas as Ramsar Sites.
Which of the following statements best describes as to how we should
maintain these sites in the context of this Convention?
(a) Keep all the sites completely inaccessible to man so that they will not be
exploited.
(b) Conserve all the sites through ecosystem approach and permit tourism and
recreation only.
(c) Conserve all the sites through ecosystem approach for a period without any
exploitation,
with specific criteria and specific period for each site, and then allow sustainable
use of them by future generations.
(d) Conserve all the sites through ecosystem approach and allow their
simultaneous. Sustainable use.
Ans: (c)

120. Other than Jatropha curcas, why is Pongamia pinnata also considered
a good option for the production of bio – diesel in India?
1. Pongamia Pinnata grows naturally in most of the arid regions of India.
2. The seeds of Pongamia pinnata are rich in lipid content of which nearly half is
oleic acid.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

121. A geographical area with an altitude of 400 metres has following
characteristics:
Month J F M A M J J A S O N D
Average maximum temp. C
31 31 31 31 30 30 29 28 29 29 30 31
Average minimum temp. C
21 21 21 21 21 21 20 20 20 20 20 20
Rainfall (mm.)
51 85 188 158 139 121 134 168 185 221 198 86
If this geographic area were to have a natural forest, which one of the following
would it most likely be?
(a) Moist temperate coniferous forest (b) Montane subtropical forest
(c) Temperate forest (d) Tropical rain forest
Ans: (b)

122. If a potato is placed on a pure paper plate which is white and unprinted
and put in a microwave oven, the potato heats up but the paper plate does not. This is
because :
(a) Potato is mainly made up of starch whereas paper is mainly made up of
cellulose.
(b) Potato transmits microwaves whereas paper reflects microwaves.
(c) Potato contains water whereas paper does not contain water.
(d) Potato is a fresh organic material whereas paper is a dead organic material.
Ans: (b)

123. With reference to the Constitution of India, consider the following:
1. Fundamental Rights.
2. Fundamental Duties.
3. Directive Principles of State Policy.
Which of the above provision of the Constitution of India is / are fulfilled by the
National Social Assistance Programme launched by the Government of India?
(a) 1 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

124. A new type of El Nino called El Nino Modoki appeared in the news, In
this context, consider the following statements:
1. Normal El Nino forms in the Central Pacific ocean whereas El Nino Modoki
forms in Eastern Pacific ocean.
2. Normal El Nino results in diminished hurricanes in the Atlantic ocean but El
Nino Modoki results in a greater number of hurricanes with greater frequency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

125. Mon 863 is a variety of maize. It was in the news for the following
reason:
(a) It is a genetically modified dwarf variety which is resistant to drought.
(b) It is a genetically modified variety which is past resistant.
(c) It is a genetically modified variety with ten times higher protein content than
regular maize crop.
(d) It is a genetically modified variety used exclusively for bio – fuel production.
Ans: (b)

126. A cuboid has six sides of different colours. The red side is opposite to
black. The blue side is adjacent to white. The brown side is adjacent to blue. The red side is
face down. Which one of the following would be the opposite to brown?
(a) Red (b) Black
(c) White (d) Blue
Ans: (c)

127. Consider the following statements:
The satellite Oceansat – 2 launched by India helps in
1. estimating the water vapour content in the atmosphere.
2. predicting the onset of monsoons.
3. monitoring the pollution of coastal waters.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

128. Genetically modified “golden rice” has been engineered to meet
human nutritional requirements. Which one of the following statements best qualifies golden
rice?
(a) The grains have been fortified with genes to provide three times higher grain
yield per acre than other high yielding varieties.
(b) Its grains contain pro – vitamin A which upon ingestion is converted to vitamin
A in the human body.
(c) Its modified genes cause the synthesis of all the nine essential amino acids.
(d) Its modified genes cause the fortifications of its grains with vitamin D.
Ans: (b)

129. In a tournament 14 teams play league matches. If each team plays
against every other team once only then how many matches are played?
(a) 105 (b) 91
(c) 85 (d) 78
Ans: ( b)

130. Consider the following statements:
The Supreme Court of India tenders advice to the President of India on
matters of law or fact.
1. on its own initiative (on any matter of larger public interest).
2. if he seeks such an advice.
3. only if the matters relate to the Fundamental Rights of the citizens.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 3 (d) 1 and 2
Ans: ( b)

131. Chlorination is a process used for water purification. The disinfecting
action of chlorine is mainly due to
(a) The formation of hydrochloric acid when chlorine is added to water.
(b) The formation of hypochlorous acid when chlorine is added to water.
(c) The formation of nascent oxygen when chlorine is added to water.
(d) The formation of hydrogen when chlorine is added to water.
Ans: (c)

132. With reference to the Lok Adalats, which of the following statements is
correct?
(a) Lok Adalats have the jurisdiction to settle the matters at pre – litigation stage
and not those matters pending before any court.
(b) Lok Adalats can deal with matters which are civil and not criminal in nature.
(c) Every Lok Adalats consists of either serving or retired judicial officers only and
not any other person.
(d) None of the statements given above is correct.
Ans: (d)

133. Consider the following:
1. Bluetooth device 2. Cordless phone
3. Microwave oven 4. Wi – Fi device
Which of the above can operate between 2.4 and 2.5 GHz range of radio
frequency band?
(a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

134. Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some
difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the
following statements:
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea
can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

135. In the context of the affairs of which of the following is the phrase
“Special Safeguard Mechanisms” mentioned in the news frequently?
(a) United Nations Environment Programme (b) World Trade Organization
(c) ASEAN – India Free Trade Agreement (d) G – 20 Summits
Ans: (b)

136. Which of the following terms indicates a mechanism used by
commercial banks for providing credit to the government?
(a) Cash Credit Ratio (b) Debt Service Obligation
(c) Liquidity Adjustment Facility (d) Statutory Liquidity Ratio
Ans: (c)

137. In order to comply with TRIPS Agreement, India enacted the
Geographical Indications of Goods (Registration & Protection) Act, 1999. The difference / differences
between a “Trade Mark” and a Geographical Indication is / are :
1. A Trade Mark is an individual or a company’s right whereas a Geographical
Indications is a community’s right.
2. A Trade Mark can be licensed whereas a Geographical Indication can not be licensed.
3. A Trade Mark is assigned to the manufactured goods whereas the
Geographical Indications is assigned to the agricultural goods / products and handicrafts only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

138. The SEZ Act, 2005, which came into effect in February 2006 has certain
objectives. In this Context, consider the following:
1. Development of infrastructure facilities.
2. Promotion of investment from foreign sources.
3. Promotion of exports of services only.
Which of the above are the objectives of this Act?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

139. Which one of the following statements is an appropriate description of
deflation?
(a) It is a sudden fall in the value of a currency against other currencies.
(b) It is a persistent recession in both the financial and real sectors of economy.
(c) It is a persistent fall in the general price level of goods and services.
(d) It is a fall in the rate of inflation over a period of time.
Ans: (c)

140. Consider the following statements:
1. Biodiversity hotspots are located only in tropical regions.
2. India has four bio-diversity hotspots i.e. Eastern Himalayas, Western
Himalayas, Western Ghats and Andaman and Nicobar Islands.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

141. Widespread resistance of malarial parasite to drugs like chloroquine
has prompted attempts to develop a malarial vaccine to combat malaria. Why is it difficult
an effective malaria vaccine?
(a) Malaria is caused by several species of Plasmodium.
(b) Man does not develop immunity to malaria during natural infection.
(c) Vaccines can be developed only against bacteria.
(d) Man is only an intermediate host and not the definitive host.
Ans: (a)

142. Consider the following statements:
1. The boundaries of a National Park are defined by legislation.
2. A Biosphere Reserve is declared to conserve a few specific species of flora and fauna.
3. In a Wildlife Sanctuary, limited biotic interference is permitted.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

143. A pesticide which is a chlorinated hydrocarbon is sprayed on a food
crop. The food chain is: Food crop – Rat – Snake – Hawk. In this food chain, the highest
concentration of the pesticide would accumulate in which one of the following?
(a) Food crop (b) Rat
(c) Snake (d) Hawk
Ans: (d)

144. With reference to the soil conservation, consider the following practices:
1. Crop relation 2. Sand fences.
3. Terracing 4. Wind breaks
Which of the above are considered appropriate methods for soil conservation in India?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

145. With the reference of the Non Banking Financial Companies ( NBFCs ) in India ,
Consider the following statements:
1. They cannot engage in the acquisition of Securities issued by the government.
2. They can not accept demand deposit like Saving Account.
Which of the statements given above is /are correct?
(a). 1 only (b). 2 only
(c). Both 1 and 2 (d). Neither 1 nor 2
Ans: (b)

146. Which one of the following was not stipulated in the Fiscal
Responsibility and Budget Management Act , 2003 ?
(a). Elimination of revenue deficit by the end of the Fiscal year 2007-2008.
(b). Non borrowing by the central government from Reserve Bank of India except
under certain Circumstance.
(c). Elimination of Primary deficit by the end of the fiscal year 2008-2009.
(d). Fixing government Guarantees in any financial year as a percentage of GDP.
Ans: (c)

147. Two trains leave new Delhi at the same time. One travels north at 60
Kmph and the other travels south at 40 kmph . After how many hours will the trains be 150 km
apart?
(a). 3/2 (b). 4/3
(c). 3/4 (d). 15/2
Ans: (a)

148. A question paper had ten questions. Each question could only be
answered as True (T) or False (F). Each candidate answered all the questions. Yet, no two
candidates wrote the answers in an identical sequence. How many different sequences of
answers are possible?
(a). 20 (b). 40
(c). 512 (d). 1024
Ans: (d)

149. In the parlance of financial investments, the term ‘bear’ denotes:
(a). An investor who feels that the price of a particular security is going to fall.
(b). An investor who expects the price of particular share to rise.
(c). A shareholders or a bondholder who has an interest in a company.
(d). Any lender whether by making a loan or buying a bond.
Ans: (a)

150. A great deal of Foreign Direct Investment ( FDI ) to India comes from
Mauritius than from many major and mature economics like UK and France. Why?
(a). India has preference for certain countries as regards receiving FDI.
(b). India has doubled taxation avoidance agreement with Mauritius.
(c). Most citizens of Mauritius have ethnic identity with India and so they feel
secure to invest India.
(d). Impending dangers of global climate change prompt Mauritius to make huge
investment in India.
Ans: (b)

 

LATEST.I HELP STUDY WISHES ALL THE BEST 4 UR EXAMS………………….……………..

BEST OF LUCK……………………………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>